Organizatorių archyvo nuotr.

Veikiausiai apie įvairių vitaminų naudą mūsų sveikatai daug kalbėti nereikia. Tam, kad organizmas gautų pakankamai gerųjų medžiagų, svarbių mikroelementų ir vitaminų, labai svarbu pasirūpinti tinkamu gyvenimo būdu: subalansuoti darbo ir miego režimą, rūpintis sveika mityba, judėjimu, sportu bei laiko leidimu gryname ore. 

Kaip vieną svarbiausių elementų žmogaus organizmui galima laikyti vitaminą A, kitaip jis dar gali būti vadinamas retinoliu. Dėl kokių priežasčių šio vitamino mums taip reikia ir kokie požymiai rodo, kad galimas jo trūkumas organizme?  

Ypatingai svarbus geram regėjimui

Būtent vitaminas A yra itin svarbus tinkamoms regėjimo funkcijoms palaikyti. Tad natūralu, kad jo poreikis ypač padidėja tiems, kurie daug laiko praleidžia dirbdami prie kompiuterio, žiūrėdami televizorių ar kitus ekranus. Retinolis daro įtaką skiriant spalvas, taip pat tamsą ir šviesą. 

Be abejo, regėjimas nėra vienintelė sritis, kur reikalingos vitamino A atsargos. Šis elementas taip pat padeda palaikyti imuninės sistemos veiklą, yra labai svarbus augimui, nervų sistemos būklei, kaulų bei dantų formavimuisi ir kt. 

Šaltiniai, kur yra vitamino A: kokie jie?

Retinolio gausu įvairiose daržovėse, taip pat vaisiuose, pavyzdžiui, morkose, moliūguose, špinatuose, pomidoruose, brokoliuose, abrikosuose, melionuose. Visgi vien su daržovėmis gauti reikiamą vitamino normą yra gana sunku. Svarbu atminti, kad retinolį padeda įsisavinti ir kiti vitaminai, tokie kaip E ir C. Kiti natūralūs A vitamino šaltiniai yra žuvys, žuvų taukai, menkės bei jautienos kepenys, pieno produktai, kiaušinio trynys. 

Kokie požymiai rodo, kad jums trūksta vitamino A?

Dažniausi požymiai, atskleidžiantys, kad jūsų organizme trūksta retinolio: suprastėjęs matymas (ir ypatingai tamsesniuoju paros metu, prieblandoje), susilpnėjusi imuninė sistema, nuovargis, suprastėjusi plaukų būklė, blyški oda, bėrimai, apetito stoka ir kt. Jeigu organizme trūksta retinolio atsargų, daugiau tikimybių susidurti su įvairiomis infekcijomis, peršalimo ligomis. 

Be jokios abejonės, daugumos vitaminų, taip pat ir retinolio, trūkumas gali turėti žalingų pasekmių. Tad svarbu stebėti savo savijautą, atlikti reguliarius sveikatos patikrinimus, o prireikus naudoti specialius papildus.

Užsakymo Nr. KMC210105

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: