Wikimedia Commons nuotr.

Rusijos elitas galėjo likti be savo mėgstamo prancūziško šampano, jei „Moet Hennessy“ būtų priėmusi sprendimą sustabdyti šio vyno tiekimą, atsižvelgdama į naująjį Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasirašytą įstatymą.

Moet Hennessy“ atstovybė Rusijoje perspėjo vietos partnerius, kad sustabdys tiekimą, kai Rusijos įstatymų leidėjai patvirtino teisės aktus, kuriuose numatyta, jog terminas „šampanas“ gali būti vartojamas įvardyti tik Rusijoje gaminamam vynui, o visame pasaulyje garsūs Prancūzijos Šampanės regione gaminami gėrimai turėtų būti vadinami „putojančiais vynais“. Šie pakeitimai greičiausi naudingi artimam Vladimirui Putinui vietos oligarchų ratui.

Vienos didžiausių alkoholinių gėrimų platintojų „AST“, dirbančios su daugeliu prekių ženklų, įskaitant „Moet Hennessy“, generalinis direktorius Leonidas Rafailovas šeštadienį teigė, jog jo įmonė gavo Prancūzijos kompanijos laišką, kuriame pranešama apie tiekimo sustabdymą. Jo teigimu, naujieji teisės aktai, kuriuos penktadienį pasirašė V. Putinas, įmonei, be kitų reikalavimų, tektų atlikti naujas registracijos procedūras.

Visgi Prancūzijos šampano gamintoja „Moet Hennessy“ nusileido ir šampano butelius, eksportuojamos į Rusiją, žymės ir kaip „putojantį vyną“. 

Moet Hennessy“ priklauso prancūzų prabangos prekių verslo grupei „LVMH Moet Hennessy — Louis Vuitton“ (LVHM) ir garsėja tokiais prekių ženklais, kaip „Moet & Chandon“, „Veuve Clicquot“ ir „Dom Perignon“.

Prancūzai itin saugo terminą „šampanas“ – taip gali būti vadinamas tik Šampanės regione pagamintas vynas.

Socialiniuose tinkluose pasipylė šimtai šmaikščių pasisakymų, kuriais taip pat norėta pašiepti naująjį Rusijos įstatymą.

Dabar škotams ir amerikiečiams reikia uždrausti naudoti žodį „viskis“, – šmaikštavo restorano savininkas Sergejus Mironovas. 

Įžymi dainininkė Vasia Oblomova sakė, kad dabar rusų teisininkai galėtų priimti panašius įstatymus, reguliuojančius „Mercedes“ pavadinimo ir netgi vietovardžių naudojimą.

Maniau, kad tai pokštas, – rašė V. Putino kritikas Michailas Chodorkovskis. – Klydau“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: