Ukraina praneša, kad jau sunaikinta apie 321 800 okupantų rusų.EPA-ELTA nuotr.

Ukrainos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Serhijus Kyslycia pareiškė, kad karą prieš Ukrainą kariauja milijonai rusų, o ne tik Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Kaip praneša „Ukrinform“, taip diplomatas socialiniame tinkle X pakomentavo laikraščio „The New York Times“ publikaciją „Rusijos moterys protestuoja prieš ilgą kariškių buvimą Ukrainoje“, kurioje pasakojama apie kritines nuotaikas Rusijoje Kremliaus karinės politikos atžvilgiu.

Pasak S. Kyslycios, ši publikacija yra gana svarbi dėl daugelio priežasčių, bet galbūt ne dėl tų, kurias turėjo omenyje redaktoriai.

„Viena iš jos išplaukianti svarbi išvada yra ta, kad Rusijos moterys nėra nusiteikusios prieš agresyvų karą, kurį pradėjo Putinas ir kurį palaiko dauguma gyventojų“, – pažymėjo Ukrainos nuolatinis atstovas.

Pasak jo, moterys Rusijoje iš tikrųjų mano, kad užpuolikai yra „didvyriai“, tik „prašo Kremliaus įvesti kariuomenės rotaciją“.

„Tad neapsigaukite! Tai ne tik Putino karas, tai milijonų Rusijos vyrų ir moterų – motinų, žmonų, dukterų, seserų – karas“, – pabrėžė S. Kyslycia.

Anot jo, gaila, kad leidinys neįstengė to perteikti, apsiribodamas tik vienu problemos aspektu.

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad nekeičia savo politikos, pagal kurią suteikia malonę kaliniams mainais už tarnybą Ukrainoje, po to, kai vietos žiniasklaida pranešė, kad tokiu būdu buvo paleistas žudikas „satanistas“.

33 metų Nikolajus Ogolobiakas buvo nuteistas 20 metų už ritualinį keturių paauglių nužudymą 2008 metais. Šį mėnesį jis buvo paleistas į laisvę po tarnybos Ukrainoje, šią savaitę pranešė vietos žiniasklaida.

„Dabar visi labai atidžiai studijuoja malonės sąrašus“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Tačiau dar kartą kartoju, kad kalbame apie tam tikras sąlygas, kurios susijusios su buvimu fronto linijoje“, – sakė jis ir pridūrė: „Šiuo atžvilgiu jokių pakeitimų nebuvo“.

Už šiurpias žmogžudystes, prieš 15 metų įvykdytas Rusijos Jaroslavlio srityje, N. Ogolobiakui ir dar šešiems grupuotės nariams buvo skirtos ilgos laisvės atėmimo bausmės.

Jis turėjo sėdėti kalėjime iki 2030 metų, tačiau prasidėjus karui buvo užverbuotas į vieną iš Rusijos batalionų „Štorm-Z“ nusikaltėliams ir nuteistiesiems, pranešė portalas 76.ru.

„Po sužeidimo jis yra neįgalus“, – leidiniui sakė N. Ogolobiako tėvas.

Taip pat pranešama apie iš kalėjimo į frontą paleistus kanibalus. Žmogieną valgiusius asmenis.

Rusija tikriausiai užverbavo 100 000 žmonių iš kalėjimų vykti į karą, apskaičiavo nepriklausomos kalinių teisių organizacijos vadovė Olga Romanova.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio teigimu, Maskva dabar nuteistaisiais keičia didžiąją dalį mūšiuose prarastų karių.

„Šiame etape Rusijos kariuomenė kalinius pavertė pagrindiniu šaltiniu praradimams mūšio lauke kompensuoti“, – sakė jis trečiadienį per brifingą, remdamasis žvalgybos duomenimis.

Ši praktika yra prieštaringai vertinama, o vietos žiniasklaida pranešė apie kelis atvejus, kai iš kariuomenės paleisti buvę kaliniai toliau darė sunkius nusikaltimus, įskaitant žmogžudystes.

Kremlius anksčiau šį mėnesį pripažino, kad kaliniai verbuojami karui Ukrainoje, tačiau teigė, kad nuteistieji „krauju išpirko savo kaltę mūšio lauke“.

Stasys Gimbutis (ELTA) Živilė Aleškaitienė (AFP) 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: