Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Ketvirtadienį Seimo Darbo partijos frakcijos susitikime su laikinai švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigas einančia Ewelina Dobrowolska diskutuota apie kritine tapusią situaciją mokyklose dėl narkotinių medžiagų platinimo tarp moksleivių. E. Dobrowolska pabrėžė, kad mokyklos ir šiuo metu gali kontroliuoti nelegalių medžiagų turėjimą ir vartojimą tikrinant moksleivių asmeninius daiktus.

„Vieną iš sprendimų dėl mokinių tikrinimo paminėjome. Egzistuojantis teisinis reguliavimas leidžia mokykloms nusistatyti savo vidaus tvarką bei sudaryti sutartį su mokinių tėvais ir numatyti galimybę tikrinti mokinių asmeninius daiktus“, – susitikime su „darbiečiais“ teigė laikina švietimo, mokslo ir sporto ministrė.

Tačiau Darbo partijos frakcijos nariai pastebi, kad mokyklos netikrina moksleivių, nenorėdamos susigadinti savo reputacijos. Darbietis Andrius Mazuronis klausė, ar negalėtų Švietimo, mokslo ir sporto ministerija iki naujų mokslo metų parengti bazines sąlygas, kurios būtų įtraukiamos į kiekvienos mokyklos ir moksleivių tėvų sutartis.

„Ar yra galimybė iki rudens ministerijai parengti bazinių sąlygų rinkinį, kuris turi būti sutartyse – privalai pasirašyt sutartį, kurioje tu duodi visus sutikimus tikrinti daiktus“, – dalinosi mintimis A. Mazuronis.

E. Dobrowolska teigė nematanti poreikio tokiam rinkiniui, nes šiuo metu ugdymo įstaigos gali ir be papildomų sąlygų tikrinti mokinių asmeninius daiktus.

„Nereikia kiekvieną kartą kviesti statutinio pareigūno. Mokyklos darbuotojas arba mokyklos vadovas turi teisę prašyti mokinio parodyti savo asmeninius daiktus, patikrinime dalyvaujant dar dviem asmenims“, – patikino teisingumo ministrė.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojo Mariaus Draudvilos teigimu, kai kurios įstaigos, bandydamos apsaugoti savo reputaciją, ne tik netikrina moksleivių asmeninių daiktų pačios, bet ir nenoriai įsileidžia policijos pareigūnus patikrinimams.

„Apgailestaujant, į kai kurias mokyklas, kur mes žinome, kad egzistuoja problema, mūsų pareigūnams reikia įsiprašyti“, – pabrėžė M. Draudvila.

Anot jo, policijos atstovai yra išsiuntę raštą ministerijai, kuriame rekomenduoja atsižvelgti ir į bendrą mokyklų apsaugos standartą ir jį gerinti.

„Ministerija turėtų pagalvoti apie mokyklų bendrą apsaugos standartą, tai yra galbūt tvoros, asmuo, kuris kontroliuotų, registruotų mokinius“, – susitikime sakė M. Draudvila.

ELTA primena, kad pastaruoju metu daugėjant vaikų, apsinuodijusių narkotinėmis medžiagomis, kurios vartojamos rūkant elektronines cigaretes, politikai ieško problemos sprendimo būdų.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) specialistai pastebi, kad per pastaruosius ketverius metus sumažėjo mokinių, rūkančių įprastas cigaretes, ir žymiai padaugėjo vartojančiųjų elektronines cigaretes.

Birželio pradžioje atlikto vaikų sveikatos ir gyvensenos tyrimo duomenimis, kas dešimtas Lietuvos mokinys kasdien vartoja tabako gaminius. Nors įprastas cigaretes naujai mėginančių rūkyti mažėja, elektronines cigaretes rūko 1/5 šalies moksleivių.

Irtautė Gutauskaitė (ELTA)

 

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: