Džokaras Carnajevas ?Twiter acchyvo nuotr.

Nepaisant ankstesnių Prezidento Džo Baideno tvirtinimų, jog jis nepritaria mirties bausmei, Teisingumo departamentas paprašė Aukščiausiojo teismo sugrąžinti mirties bausmę nuteistam Džokarui Carnajevui, Bostone sukėlusiam sprogimą.

Pirmadienį departamentas užpildė 48 puslapių bylos suvestinę, tvirtinančią, kad Carnajevo – kuris 2013 metais buvo nuteistas už sprogimo sukėlimą Bostono maratone, kuris pražudė tris žmones ir dar paliko šimtus sužeistų – mirties bausmės nuosprendis pernai buvo neteisingai panaikintas žemesnės instancijos teismo.

„Prisiekusieji apsvarstė visus šio respondento nusikaltimus ir nusprendė, jog mirties bausmė būtina už visą asmeniškai jo sukeltą siaubą“, suvestinėje rašė advokatė Elžbieta Prelogar.

27-erių Carnajevo advokatai anksčiau tvirtino, kad už išpuolį jis yra mažiau atsakingas, nei jo brolis Tamerlanas Carnajevas, kuris, pasak jų, ir sugalvojo visą šį planą padėti dvi bombas ant maratono finišo linijos. Tamerlanas Carnajevas kelios dienos po sprogdinimo žuvo susišaudymo su policija metu.

Nauja Teisingumo departamento Aukščiausiajam teismui pateikta byla prieštarauja Baideno viešai išreikštai nuomonei apie mirties bausmės panaikinimą. Tokie ekspertai kaip patyręs mirties bausmių gynimo advokatas Deividas Brukas sausį sakė, kad Baideno vyriausybė turėtų susikoncentruoti į nurodymus Teisingumo departamentui, kad šis liautųsi reikalauti ir ginti mirties bausmių federalinėse bylose.

„Naujoji vyriausybė neturėtų dirbti bandydama užpildyti tuščias mirties bausmės kameras, kurios gerokai ištuštėjo po šio egzekucijos šėlsmo“, tuo metu sakė Brukas. „Jie turėtų sustabdyti Teisingumo departamente veikiančią mirties mašiną“.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Endrius Beitsas antradienį pareiškė, kad Teisingumo departamentas „turi visišką laisvę priimant tokius sprendimus“, susijusius su federalinėmis mirties bausmių bylomis, tačiau paantrino tariamam Baideno priešinimuisi mirties bausmei.

„Prezidentas Baidenas aiškiai išreiškė savo rūpestį dėl to ar mirties bausmė atitinka vertybes, itin svarbias mūsų teisingumo ir sąžiningumo suvokimui“, – teigė Beitsas..

„Prezidentas mano, kad Departamentas turėtų grįžti prie pirminės savo praktikos ir nebevykdyti egzekucijų“, pridėjo Beitsas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: