Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel / instagram.com/bundeskanzlerin nuotr.

Europoje gali prasidėti vakcinacija Rusijos koronaviruso vakcina „Sputnik V“. Tačiau kol kas tam nėra pritarimo. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel kalbėjo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl galimo bendradarbiavimo vakcinų srityje.

„Vaizdo pokalbis taip pat buvo ir apie „Sputnik V““, – sakė Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas. Galimas Rusijos vakcinos panaudojimas priklauso nuo ES vaistų agentūros (EMA) atlikto vakcinos įvertinimo. Tai nutinka vadovaujantis tais pačiais standartais, kurie taikomi ir kitoms vakcinoms. Anot Kremliaus, pokalbyje buvo aptartos ir galimų pristatymų bei bendro šio preparato gamybos ES šalyse perspektyvos.

EMA šiuo metu nagrinėja paraišką dėl „Sputnik V“ patvirtinimo Europos Sąjungoje. Tikimasi, kad balandžio mėnesį Rusijoje EMA ekspertai įvertins vakcinos gamybą ir laikymą. Rusijos farmacijos kompanija „R-Pharm“ nuo birželio ar liepos planuoja gaminti vakciną Illertissene, Bavarijoje.

Kalba taip pat apie Ukrainą ir Navalną

Putinas, Merkel ir Macronas taip pat kalbėjo apie Ukrainos konfliktą. Vyriausybės atstovo Seiberto teigimu, Merkel ir Macronas ragino pradėti derybas dėl Minsko susitarimų įgyvendinimo. Nepaisant paliaubų, Rytų Ukrainoje kartojasi vyriausybės padalinių ir prorusiškų separatistų susidūrimai.

Atsižvelgdama į Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno įkalinimą, Vokietijos vyriausybė paskelbė, kad Merkel ir Macronas pabrėžė būtinybę „gerbti žmogaus ir pagrindines teises, įtvirtintas Europos žmogaus teisių konvencijoje“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: