Asmeninio archyvo nuotr.

Prieš pralaimint kovą su smegenų vėžiu, Tomas Attwater‘is įdėjo visas savo pastangas tam, kad užtikrintų, jog įdukra Keli iš jo gautų visą įmanomą palaikymą. Po to, kai 2012 metais T.Attwater‘iui buvo diagnozuotas vėžys, mylintis tėvas pradėjo rinkti pinigus, kad galėtų sumokėti už Kelli vėžio gydymą. Daktarai nustatė, jog mergaitė kenčia nuo neuroblastomos, kai šiai tebuvo trys mėnesiai. Sulaukus trijų metų amžiaus, Keli vėžys atsinaujino. Norėdamas užtikrinti, jog jo įdukra nugyventų ilgą bei sveiką gyvenimą, Tomas savo nenuilstančiu darbu surinko daugiau negu 750,000$. Svarbiausia, jis taip pat paliko neįtikėtinai gražų laišką, pripildytą įvairių patarimų apie mokyklą, šeimą, santuoką bei kaip svarbu yra tikėti savimi.

„Mieloji Keli, aš labai atsiprašau, jog negalėsiu stebėti kaip tu augi, kad ir kaip to norėčiau. Prašau nekaltinti žmonių ar pasaulio dėl to kas įvyko. Nemažą gyvenimo dalį sudaro sėkmė, o manoji jau senka. Dauguma tėvų ir dukrų turi dešimtmečius pasiplepėjimams prie virtuvės stalo, kavos puodeliams šildant jų rankas. Tokių pasiplepėjimų metu tėvai neretai dalina patarimus, o jų dukros, be jokios abejonės, varto akis. Tačiau mes neturime to laiko.“, – rašė užjaučiantis tėvas. „Bet kol tavo senukas tėvas yra šalia, pagalvojau, jog galiu tau duoti pora gyvenimo patarimų vienu metu. Tikiuosi, jog šis laiškas tau suteiks bent kiek paguodos. Tikiuosi, jog vėžys niekada nebesugrįš ir tu galėsi nugyventi ilgą, išpildytą bei laimingą gyvenimą. Nėra jokios prasmės prašyti tavęs neliūdėti, kai išeisiu. Žinau, jog liūdėsi, princese. Ir aš labai norėčiau tada būti su tavimi, kad galėčiau apkabinti ir laikyti tave tol, kol tu vėl nusišypsosi.“

„Aš neturiu teisės tiesiog gulėti lovoje ir savęs gailėtis, kai yra tiek daug, ką galiu padaryti tam, kad išgelbėčiau Kelli. Mano paties sveikata nėra tokia svarbi, nes aš jau nebeturiu šansų išgyventi, o Keli turi.“, – teigė T. Attwater‘is naujienų portalui „The Mirror“ prieš savo mirtį, kuri įvyko rugsėjo 29-ąją.

„Mieloji Keli,

Aš labai atsiprašau, jog negalėsiu stebėti kaip tu augi, kad ir kaip to norėčiau. Prašau nekaltinti žmonių ar pasaulio dėl to kas įvyko. Nemažą gyvenimo dalį sudaro sėkmė, o manoji jau senka. Norėčiau žinoti žodžius, kurie padėtų tau pasijusti geriau. Norėčiau nesirgti vėžiu ir norėčiau, kad tau netektų matyti manęs kenčiančio nuo skausmo. Norėčiau, kad viskas būtų kitaip, bet taip nėra.

Dauguma tėvų ir dukrų turi dešimtmečius pasiplepėjimams prie virtuvės stalo, kavos puodeliams šildant jų rankas. Tokių pasiplepėjimų metu tėvai neretai dalina patarimus, o jų dukros, be jokios abejonės, varto akis. Tačiau mes neturime to laiko. Aš nebegalėsiu nuvežti tavęs į mokyklą pirmąją jos dieną, nebegalėsiu pasiimti tavęs po pirmojo tavo pasimatymo, nebegalėsiu tavęs apkabinti, kai tau skaudės širdį ar džiaugtis su tavimi, kai baigsi mokyklą.

Bet kol tavo senukas tėvas yra šalia, pagalvojau, jog galiu tau duoti pora gyvenimo patarimų vienu metu. Tikiuosi, jog šis laiškas tau suteiks bent kiek paguodos. Tikiuosi, jog vėžys niekada nebesugrįš ir tu galėsi nugyventi ilgą, išpildytą bei laimingą gyvenimą.

Mokykla Visi tau sakys, jog gyvybiškai svarbu mokykloje yra sunkiai dirbti. Tikiuosi, jog mokykloje tu visada stengsiesi atlikti viską gerai. Man mokykloje sekėsi gerai, tačiau ar tai labai padėjo man gyvenime? Nelabai. Mokykla YRA svarbu, tačiau nepamiršk ir pasilinksminti.

Vaikinai Šiuo metu, tu neskirstai kas yra mergaitė, o kas yra berniukas ir visus vaikus matai, kaip draugus. Tai yra tipiška tavo mielai prigimčiai. Bet Kel, viskas pasikeis, kai paaugsi. Po kelių metų tau tavo klasiokai  atrodys įkyrūs bei nemalonūs. Tačiau tikriausiai jau vidurinėje mokykloje suprasi, jog jie gali būti pakankamai mieli.

Tu turėsi vaikinų, kai būsi vyresnė – tikiuosi, DAUG vyresnė! – ir manęs čia nebus tam, kad galėčiau išsiaiškinti jų tikruosius ketinimus. Štai keli patarimai iš tavojo senuko. Labai sunku apibūdinti, kaip žmonės jaučiasi įsimylėję. Tu tikriausiai atsimeni kaip aš ir tavo mama kartu juokdavomės ar apsikabinę sėdėdavom ant sofos, ir kai visos širdelės bei gėlytės išnyksta, štai kaip atrodo tikroji meilė. Linkiu sėkmės jos paieškose.

Visada rinkis vaikinus, kurie yra mandagūs bei pagarbūs. Įsivaizduok, jog tavo vaikinas sėdi su mūsų šeima prie bendro stalo, geria arbatą bei šnekučiuojasi, ir jei tau atrodo, kad jis puikiai pritampa, tu radai padorų jaunuolį.

Kaip bebūtų gaila, vieną dieną tavo širdis bus sudaužyta. Nemeluosiu, velniškai skauda ir gali atrodyti, jog tai – pasaulio pabaiga. Tačiau tu išsikapstysi. Ir netgi jei jums nepasiseks, išlik gera. Vaikinai taip pat turi jausmus. Galiausiai, jeigu turėsi ypatingą draugą, kuris visada šalia, keičiantis tavo vaikinams, nežiūrėk į jį pro pirštus. Gali būti, jog tu jam labai rūpi.

Santuoka Aš visada svajojau apie tavo vestuvių dieną ir įsivaizduodavau, kaip mano akys prisipildo ašarų lydint tave prie altoriaus. Aš nebegalėsiu to padaryti, Keli. Atsiprašau, mieloji. Bet tavo vestuvių dieną aš būsiu su tavimi, besididžiuojantis bei laimingas, jog suradai ypatingą žmogų, kuris tavimi rūpinasi bei myli.

Klausiu savęs ar per tavo vestuves gros daina, kurią dabar vadini „šeimos daina“(kuri iš tikro yra Jackson 5 „I‘ll be there“). Augant, ši daina man, mano broliui bei sesei reiškė labai daug ir aš žinau, jog tau ji yra taip pat labai svarbi. Tavo vestuvių dieną aš būsiu su tavimi dvasia.

Mamytė Kartais, tu ir tavo mama susiginčysite, ypač tavo paauglystės metais. Prašau, atsimink, jog jinai tave dievina ir trokšta tau visko kas  geriausia. Apkabink ją, kai jai liūdna ir padėkite viena kitai išgyventi visus sunkumus, kai manęs nebebus. Kai būsi paauglė, tau gali atrodyti, jog tavo draugai visada yra teisūs, o mama – ne. Tačiau ji turi priimti sunkius sprendimus, kadangi jai tu ir tavo gerovė visada yra pirmoje vietoje. Elkis su ja gerai.

Šeima Nieko nėra svarbiau už šeimą ir vertybes, kurias įgyjame. Nieko.

Draugai Elkis su žmonėmis taip, kaip jie elgiasi su tavimi. Visada būk gera kiekvienam, kuris tau padeda, visada. Patyčios yra siaubingas dalykas – niekada tokia netapk.

Kalėdos ir gimtadieniai Per pirmąsias tavo Kalėdas be manęs, norėčiau, jog tu ir tavo mama uždegtumėte žvakę ir kelias minutes prisimintumėte mane. Būtų nuostabu, jog sušoktumėte „bezdžionės“ šokį. Šokinėjimas aplink kratant užpakalius visada mus prajuokindavo. Tai visada privers mane nusišypsoti būnant danguje. Taip pat norėčiau, jog antrąją Kalėdų dieną aplankytumėte mano tėvus. Jiems taip pat bus liūdna.

Visų tavo gimtadienių dovanas padaviau auklei Sju. Norėčiau būti su tavim, kai jas atidarinėsi. Labai tikiuosi, jog šios dovanos tau patiks, kadangi sunku įsivaizduoti tave būnant 10, 15 ar 20-ies metų. Įdomu, ar tau vis dar patiks grupė „One Direction“. Įdomu ar jų muzika vis dar privers tave šokti valgomajame.

Karjera Kai tau buvo dveji, tu man pasakei, jog nori tapti „princese-astronaute“ tam, kad galėtum dėvėti gražias sukneles bei atrasti naujas planetas. Gali būti, jog jau dabar supranti, kad tai neįmanoma. Bet tiek daug dalykų YRA įmanoma būtent tau, mieloji. Užsiimk tuo kas suteikia tau džiaugsmo ir kuo tu mėgaujiesi. Jei taip padarysi, staiga gyvenimas pasidarys daug daug lengvesnis.

Tau gali tekti pasirinkti kelis skirtingus karjeros kelius prieš randant tau tinkančią, nieko baisaus. Vienas gyvenimas, vienas šansas.

Mandagumas Visada prisimink pasakyti „prašau“ ir „ačiū“. Priežastis, dėl kurios mes tave mokome mandagumo, yra ta, jog būtent jis tau labiausiai padės gyvenime. Visada būk mandagi, ypač vyresniesiems. Niekada nesidėk peilio į burną. Prisimink padėkoti už dovanas, kurias gauni, nes tai yra veiksmas, kuris rodo dėkingumą bei palankumą. (Ir atkreipk dėmesį, jog juokeliai apie kakučius juokingi tik tada, kai tau penkeri, mano mažoji šelme!)

Išmok vairuoti Dauguma tėvų moko savo dukteris vairuoti ir dažniausiai dėl to susiginčija. Išmok vairuoti kaip įmanoma greičiau – tai atvers duris į pasaulį. Taip pat, žiūrėk, kad tavęs nemokintų mama (juokauju, Džole).

Keliauk Klišė yra sakyti, jog kelionės išplečia akiratį, tačiau tai tiesa. Pamatyk kiek įmanoma daugiau pasaulio. Bet niekada nekeliauk su motociklu (per daug pavojinga).

Būk laiminga Tu niekada nesijuoki 50%: tu visada juokiesi 100%. Juokas apima visą kūną ir yra užkrečiamas. Tikiuosi niekada neprarasi to. Nėra jokios prasmės prašyti tavęs neliūdėti, kai išeisiu. Žinau, jog liūdėsi, princese. Ir aš labai norėčiau tada būti su tavimi, kad galėčiau apkabinti ir laikyti tave tol, kol tu vėl nusišypsosi.Ar prisimeni tą nulėpausį meškiuką, kurį tau nupirkau toje labdaros parduotuvėje? Tu man sakei, jog jį saugosi ir laikysi apsikabinusi , kai pasiilgsi manęs. Manau, tai puiki idėja. Tu gali liūdėti ir tą liūdesį panaudoti kaip varomąją jėga einant per gyvenimą. Arba gali tik liūdėti. Tikiuosi žinai, kurį aš tikiuosi, pasirinksi.

Būk dosni Prašau, aukok labdaringom organizacijom. Šios organizacijos buvo labai geros mums abiem. Tu tikriausiai visada atsiminsi mūsų kelionę į Disneilandą. Tačiau aš niekada nepamiršiu žmonių pasiaukojimo tam, kad būtų sumokėta už tavo sveikatos apsaugą, jei vėžys kada nors sugrįžtų. Seni žmonės tau siuntė atvirukus su maldomis bei 10£ banknotus, kurių jie negalėjo sau leisti. Buvo skutamos galvos, bėgamos mylios, buvo surinkta tūkstančiai pinigų. Viskas dėl tavęs. Labai svarbu yra atsilyginti. Geri poelgiai pakelia dvasią. Niekada nepamiršk, jog yra žmonių, kuriems blogiau nei tau ir kuriems tu gali padėti.

Prisimink savo gyvenimo moto Niekada nenustok stengusis. Tikiuosi atsimeni, jog išmokiau tave sakyti „pasiduoda tik nevykėliai“. Aš susimoviau daug kartų gyvenime, tačiau niekada nepasidaviau. Keli, niekada nepasiduok..

Tikėk savimi Gyvenime, labai daug žmonių tau sakys, jog negali daryti to ar ano. Bet būtent tu turi apsispręsti. Ar tu tai gali? Ar tu to nori? Dideli išbandymai susidaro iš rizikos priimti protingus sprendimus. Tie, kurie man kartojo, jog aš negaliu padaryti tam tikrų dalykų, iš tikro net nenorėjo, kad aš juos daryčiau. Jeigu tu tikrai kažko nori, beveik visada yra įmanoma būtent tą ir padaryti. Aš manau, jog yra labai daug dalykų, kurių tu gali pasiekti.

Aš žinau, jog tu priversi mane didžiuotis tavimi ir padarysi ką nors didžio mano atminimui. Žinau, kad tu gali – todėl pradėkime nedelsdami.

Ir galiausiai Ačiū tau, kad esi savimi, Keli. Ačiū tau, kad suteikei man garbę vadindama mane tėčiu. Didžiausia garbė mano gyvenime buvo turėti tokią dukrą kaip tu. Ačiū, kad išmokei mane apie meilę bei laimę daugiau, negu kuris kitas žmogus.

Mėgaukis gyvenimu. Neskubėk. Aš visada  tavęs lauksiu.

Su visa savo meile, tau, princese ir tavo mamai,

Tėtis xxxxxxxxxx

Taip pat skaitykite: Nickas Vujicicas: svarbiausia niekada nepasiduoti!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: