© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Parlamentinių partijų lyderiai nepritaria Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko “darbiečio” Artūro Paulausko siūlymui drausti viešai dėvėti musulmoniškas burkas.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis sako esąs “gerokai nustebintas šiuo A.Paulausko pareiškimu, nes tame nėra jokios didelio masto problemos”.

“Gerbiu kiekvieno tikėjimo atstovus ir jų įpročius, toks dalykas galėtų tik dar labiau suerzinti arba pademonstruoti nepagarbą vieno ar kito tikėjimo žmonių atžvilgiu. Lietuva turėtų būti tolerantiška, moderni ir atvira visų religijų žmonėms”, – BNS ketvirtadienįsakė E.Masiulis.

“Mes Seime balsuotume prieš”, – pridūrė jis.

Teisingumo ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis BNS teigė, kad jo vadovaujama ministerija palaikytų burkų dėvėjimo draudimą tik tuo atveju, jeigu “ši problema taptų aktuali”. Ministro teigimu, burkų dėvėjimas pažeidžia pačių moterų laisves ir teises.

“Siūlau visiems pasižvalgyti po Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos gatves ir patiems įsitikinti, kiek mūsų šalyje yra moterų su veido apdangalais. Man dar neteko sutikti. Tačiau jeigu ši problema taptų aktuali, manau, kad Teisingumo ministerija palaikytų tokių apdangalų draudimą, nes tai pažeidžia moterų teises ir laisves”, – ministro komentarą BNS perdavė jo patarėjas Sergejus Tichomirovas.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas europarlamentaras Gabrielius Landsbergis A.Paulausko siūlymą vertina “kaip visiškai populistinį”.

“Tenka apgailestauti, kad valdančioji koalicija užuot atsakingai parengusi priimamų pabėgėlių integracijos planą, diskusiją ir visuomenės dėmesį nuo neatliktų namų darbų nori nukreipti į tikrai ne pirmos svarbos klausimus”, – sakė G.Landsbergis. Jo komentarą BNSperdavė europarlamentaro biuro vadovas Jonas Survila.

Jo teigimu, konservatoriai pirmiausia atsakymų laukia iš Vyriausybės ir valdančiosios daugumos atstovų, ar yra parengta programa, kaip pabėgėliai bus mokomi lietuvių kalbos, kaip bus integruojami į Lietuvos švietimo sistemą ir į darbo rinką, kaip bus supažindinami su Lietuvos kultūra ir tradicijomis.

“Noras pradėti diskusiją ne nuo šių esminių klausimų, o nuo burkų nešiojimo, rodo neišmanymą bei nepasirengimą imtis realios integracijos programos”, – pareiškė konservatorių lyderis.

Partijos “Tvarka ir teisingumas” pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas nurodė, kad Lietuvoje yra didesnių problemų, nei religinių mažumų aprangos klausimai. Vis dėlto jis teigė gerbiantis kitų religijų tradicijas ir nepritarė siūlymui drausti burkas dėvėti viešai.

“Aš manau, kad tai yra tradicinis drabužis, tradicijas reikia gerbti ir kodėl dabar reikėtų kažkam kažką drausti?” – BNS sakė R.Paksas.

Europos Parlamente dirbantis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA)lyderis Valdemaras Tomaševskis taip pat nepritarė iniciatyvai uždrausti dėvėti minėtą musulmonišką drabužį.

“Tai yra demonstravimas įsitikinimų, savo tikėjimo. Aš manau, kad tai yra nesąmonė uždrausti. Aš nepritariu draudimams”, – BNSsakė V.Tomaševskis, A.Paulausko iniciatyvą pavadinęs “bolševizmu”.

A.Paulauskas anksčiau ketvirtadienį BNSpatvirtino, kad siūlys uždrausti musulmoniškai burkas nešioti viešai, jeigu to nepadarys Vyriausybė. Parlamentaro teigimu, šių tradicinių drabužių nešiojimas viešai gali kelti grėsmę viešajam saugumui, nes burkos yra uždari drabužiai, jas dėvintys asmenys tampa neatpažįstami.

Seimo narys taip pat ragina diskutuoti, ar musulmonai Lietuvoje religines apeigas galėtų atlikti visur, ar tik konkrečiose nurodytose vietose.

Žmogaus teisių aktyvistai kritikuoja iniciatyvą, sakydami, kad ji tik skatintų neigiamą visuomenės nusistatymą ir kliudytų integracijai.

Lietuva per dvejus metus žada priimti 325 migrantus iš įvairių šalių, dauguma iš jų turbūt bus sirai. Pirmieji pabėgėliai į Lietuvą turėtų atvykti kitų metų pradžioje.

Pasidalyti pabėgėlių našta Europos Sąjungos lyderiai sutarė po to, kai bandydami patekti į Europą Viduržemio jūroje nuskendo tūkstančiai žmonių iš Afrikos ir Artimųjų Rytų.

2011 metų gyventojų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno per 2700 musulmonų sunitų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: