KaunoZinios.lt iliustracija

Pirmaujanti Rusijos technologijų bendrovė „Sber“ pirmadienį paskelbė apie savo dirbtinio intelekto pokalbių programėlę, kuria siekiama konkuruoti su JAV technologijų žvaigžde „ChatGPT“.

Valstybinė įmonė savo interneto svetainėje paskelbtame pranešime teigė, kad „paleidžia savo pokalbių roboto versiją“, kuri vadinsis „GigaChat“ – pirmą tokią Rusijoje.

Šiuo metu programėlė rusų kalba prieinama tik bandomuoju režimu, gavus kvietimą. Pasak „Sber“, „GigaChat“ gali ne tik „kalbėtis, rašyti žinutes, atsakyti į faktografinius klausimus“, bet ir „rašyti kodą“ bei „kurti vaizdus iš aprašymų“.

„Sber“ generalinis direktorius Germanas Grefas, kuris pastaraisiais metais vadovavo bendrovės skaitmeninei transformacijai, teigė, kad šis paleidimas yra „proveržis visoje didžiulėje Rusijos technologijų visatoje“.

Rusija pastaraisiais metais stiprina savo vidaus technologijų sektorių, ypač po to, kai Kremliui pradėjus karą Ukrainoje buvo įvestos Vakarų sankcijos.

Be to, ji griežtina šio sektoriaus reguliavimo įstatymus vis stiprėjančių politinių represijų fone.

Kremlius paragino blokuoti įvairias svetaines ir socialinės žiniasklaidos platformas, siekdamas cenzūruoti jo karą Ukrainoje kritikuojančius balsus.

„GigaChat“ paleidžiama po to, kai „ChatGPT“ sulaukė milžiniškos sėkmės, o ekspertai ją vertina kaip naujausią Rusijos ir JAV konkurencijos technologijų srityje posūkį.

„ChatGPT“ sėkmė įžiebė aukso karštinę tarp kitų technologijų įmonių ir rizikos kapitalo investuotojų – „Google“ skubiai sukūrė savo pokalbių robotą, o investuotojai skyrė pinigų įvairiems dirbtinio intelekto projektams.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: