© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Siūloma nustatyti, kad norint išlaikyti nemokamą studijų vietą reikėtų mokytis ne mažiau kaip septyniems balams, skaičiuojant bendrą vidurkį. Tokį Mokslo ir studijų įstatymo pataisų projektą įregistravo Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkė Audronė Pitrėnienė su keliais komiteto kolegomis.

Pataisos parengtos siekiant įgyvendinti Konstitucinio Teismo nutarimą, kad dabartinė studentų rotacijos tvarka prieštarauja Konstitucijai. Pasak KT, su esamu reguliavimu sudaroma galimybė valstybės finansuojamą vietą išlaikyti ir studentams, kurių mokymosi lygis neatitinka visuotinai pripažįstamo žodžio “geras” reikšmės.

Šiuo metu Mokslo ir studijų įstatyme numatyta, kad valstybės finansavimą gavęs studentas jį gali prarasti tik tuo atveju, jei po metų jo vidurkis yra daugiau kaip dviem balais mažesnis negu to paties kurso studentų vidurkis.

Pagal teikiamą siūlymą, valstybės finansuojamą vietą gavęs studentas ją išlaikytų, jeigu po nustatyto studijų laikotarpio laikotarpio jo studijų rezultatų vidurkis būtų ne mažesnis kaip septyni ir jis neturėtų akademinių skolų. Atsilaisvinus nemokamai vietai, ją užimtų už studijas pats finansavęs geriausiai besimokantis studentas, jei jo vidurkis nebūtų žemiau septynių balų.

Tuo atveju, jei atitinkamos studijų programos ir studijų formos studijų kurse nebūtų valstybės nefinansuojamose vietose studijuojančių asmenų, norint išlaikyti valstybės finansavimą pakaktų neturėti akademinių skolų.

Taip pat įstatyme būtų nustatyta, ką reiškia “gerai besimokantis”. Pagal siūlymą, 10 balų įvertinta kaip “puikiai”, 9 – “labai gerai”, 8 – “gerai”, 7 – “pakankamai gerai”. Gerai besimokančiu būtų laikomas asmuo, kurio aukštosios mokyklos nustatyto studijų laikotarpio, ne ilgesnio negu studijų metai, studijų rezultatų vidurkis yra ne mažesnis kaip septyni ir asmuo neturi akademinių skolų.

Dabartinį įstatymą vertinęs KT konstatavo, kad šiuo metu nustatytas toks gero mokymosi kriterijus, kuriuo vadovaujantis sudaromos prielaidos valstybės lėšomis finansuoti ir tokių valstybinėse aukštosiose mokyklose besimokančių piliečių studijas, kurių studijų rezultatų vidurkis, taigi ir mokymasis, neatitinka visuotinai pripažįstamos žodžio “geras” reikšmės. Pasak KT, tai neatitinka Konstitucijos nuostatos, kad gerai besimokantiems piliečiams valstybinėse aukštosiose mokyklose laiduojamas nemokamas mokslas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: