© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos ir Prancūzijos kapitalo valdoma Panevėžio kviečių krakmolo ir glitimo gamybos bendrovė “Amilina” kovą ketina pradėti gaminti naują produktą – gliukozės sirupą, išgaunamą iš kviečių. Į šį projektą įmonė investavo apie 280 mln. litų.

“Amilinos” generalinis direktorius Mindaugas Gedvilas BNS sakė, kad projektas, apimantis ir kviečių perdirbimo pajėgumų padidinimą, dabar yra paskutinėje stadijoje – liko užbaigti paskutinius darbus ir derinimo procedūras.

“Tai yra didelis projektas, kurį mes užbaiginėjame, dabar vyksta derinimo darbai. Kovo pabaigoje naujoji gliukozė, pagaminta iš kviečių, pradės lašėti. Tai buvo bendras projektas, kuris susideda iš krakmolo gamybos didinimo, kad krakmolą būtų galima perdirbti į gliukozę”, – BNS sakė M.Gedvilas.

Jo teigimu, į krakmolo gamybos plėtrą ir naują gliukozės sirupo fabriką investicijoms apie 30 proc. lėšų suteikė įmonės akcininkai, o likusią dalį sudarė sindikuota “Nordea”, DNB ir “Swedbank” paskola.

“Kol gliukozės sirupo dar nepradėjome gaminti, mes vis dar dirbame savo buvusiu našumu – 240-250 tūkst. tonų grūdų per metus. Pradėję gaminti gliukozę, 2016 metais mes planuojame pasiekti visą, šimtaprocentinį gamybos našumų panaudojimą ir per metus perdirbsime apie 500 tūkst. tonų kviečių”, – BNSsakė M.Gedvilas.

“Amilina” planuoja gliukozės sirupą parduoti vaisvandenių, alkoholinių gėrimų, saldumynų gamintojams, biomedicinos, farmacijos pramonei, kepėjams.

Pasak M.Gedvilo, kitas žingsnis – gaminti vadinamąją izogliukozę (fruktozę), tačiau “Amilina” to nepradės tol, kol šiam gaminiui Europos Sąjungoje yra taikoma kvotų sistema.

“Visi Europoje gliukozės gamintojai, tarp jų ir mes, laukiame šio režimo pasikeitimo, kuris įvyks 2017 metų rugsėjį. Tuomet kvotų nebeliks ir mes, kaip ir visi kiti, žiūrime į izokliugozę. Neatmetame galimybės ir į šią verslo šaką orientuotis”, – BNS sakė M.Gedvilas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: