© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šiemet intelektinės nuosavybės projektams vykdyti Ūkio ministerija skyrė rekordinę sumą – 2 mln. 140 tūkst. litų ir parėmė 96 projektus. Parama skirta 72 išradimų patentavimo ir 24 dizaino registravimo projektams. Palyginti su ankstesniais metais, šiemet Ūkio ministerija skyrė didžiausią paramos sumą intelektinės nuosavybės apsaugos projektams (2013 m. – 1,4 mln. litų, 2012 m. – 1,2 mln. litų, 2011 m. – 0,2 mln. litų).

„Pastaruoju metu Lietuvos verslas ir mokslas vis daugiau rūpinasi intelektinės nuosavybės apsauga. Šiemet verslas yra itin aktyvus teikdamas patento paraiškas. Pastebime, kad verslas išties nori apsaugoti pagal patentą sukurtus produktus ir technologijas ir išlikti konkurencingas žaidėjas rinkoje, todėl tikimės teigiamų rezultatų inovacijų plėtros srityje“, – teigia ūkio ministras Evaldas Gustas.

2014 m. sulaukta daug intelektinės nuosavybės paraiškų, jų gauta beveik dvigubai daugiau nei 2013 metais (2014 m. – 103 paraiškos, 2013 m. – 66). Pagal šį kvietimą daugiausia paraiškų pateikė verslas (92), mažiau mokslo ir studijų institucijos (11). Kaip ir ankstesniais metais, daugiau paraiškų (76 proc.) yra susijusios su išradimų patentavimu, mažiau (24 proc.) su kuriamų gaminių dizainu.

Tarp finansuojamų projektų savo išradimus sėkmingai patentavo UAB „Ars Lab“, sukūrusi elektroninę nosį, galinčią nustatyti mėsos ar žuvies šviežumą, MB „Alovita“, sukūrusi inovatyvią medicininę ir slaugos lovą, UAB „Elinta“, gavusi patentą visame pasaulyje dėmesio susilaukiam išradimui „Rubbee“ – elektrinei dviračio pavarai, ir kitos įmonės.

Nors šių metų kvietimas teikti paraiškas gauti paramą išradimų patentavimo ir dizaino registravimo projektams vykdyti jau baigėsi, Mokslo inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) ir toliau priima prašymus dėl patento paraiškų paieškos Europos patentų tarnyboje.

Pagal susitarimą su Valstybiniu patentų biuru ir Europos patentų tarnyba, Europos patentų tarnyba atlieka išankstinę išradimų technikos lygio paiešką pareiškėjams, pateikusiems patento paraišką Valstybiniam patentų biurui. Tokia paieška suteikia galimybę gauti informaciją dėl išradimo patentabilumo ir spręsti dėl tolesnių patentavimo veiksmų ar išradimo komercinimo.

Siekdama paskatinti mažąsias ir vidutines įmones bei mokslo ir studijų institucijas naudotis šia Europos patentų tarnybos teikiama paslauga, MITA yra numačiusi joms apmokėti iki 95 proc. paieškos mokesčio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: