© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Didžiausias Lenkijos naftos koncernas “Orlen” pripažįsta, kad jo antrinė įmonė “Orlen Lietuva” patenka į sąrašą gamyklų, kurios gali būti uždarytos per artimiausius penkerius metus.

Už pardavimus atsakingas “Orlen” valdybos narys Marekas Podstawa apie tai pranešė Lenkijos Seimo iždo komisijos posėdyje, rašo naujienų portalas nafta.wnp.pl. Pasak jo, dabartinė makroekonominė situacija lemia aukštas naftos perdirbimo maržas, tačiau ilgainiui įvairūs veiksniai, pavyzdžiui, didesnės kontinento išlaidos aplinkosaugai, lems jų mažėjimą.

“Dabartinėmis sąlygomis Mažeikių gamyklą laikome gyvą, tačiau to nedarysime bet kokia kaina, todėl esame pasiruošę įvairiems scenarijams, taip pat ir gamyklos uždarymui”, – sakė vienas “Orlen” vadovų.

Jo teigimu, Mažeikių gamyklos uždarymo grėsmė yra didelė, nors esant dabartinėms maržoms, ji generuoja pinigus, tačiau veikia ant atsipirkimo ribos. Be to, “Unipetrol” gamykla Čekijoje taip pat nėra tarp konkurencingiausių.

“Priminsiu, kad Mažeikių gamykla buvo įsigyta naftos perdirbimo rinkos aukštumose ir tik 2012 metais davė teigiamą finansinį rezultatą”, – teigė M.Podstawa.

Pasak jo, “Orlen” padarė viską, kad Lietuvos koncerno procesai būtų optimizuoti, o kaštai – sumažinti, tačiau įmonės veikla priklauso nuo išorės veiksnių.

“Nuo 2010 metų Europoje uždaryta 14 naftos perdirbimo gamyklų, daugiausiai jų – Prancūzijoje. Manoma, kad iki šio dešimtmečio pabaigos bus uždaryta dar apie 10 gamyklų iš dabar žemyne veikiančių 104-ių”, – teigė “Orlen” atstovas.

Pagerėjus situacijai rinkoje, “Orlen” dar kovo pradžioje patvirtino, kad nesiruošia peržiūrėti 2014-2017 metų veiklos strategijos, kurioje buvo numatytas galimas laikinas “Orlen Lietuvos” sustabdymas. “Orlen” vykdomasis direktorius strategijai ir ir projektų valdymui Andrzejus Kozłowskis (Andžejus Kozlovskis) tuomet teigė, kad sektoriuje, kur žaliavos kainos gali keistis labai smarkiai, strategiją reikėtų naujinti nuolat.

Pernai liepą paskelbtoje 2014-2017 metų “Orlen” strategijoje nurodoma, jog blogiausias metas laukia ketvirtąjį 2014 metų ir pirmąjį šių metų ketvirtį. Koncernas tuomet neatmetė laikino “Orlen Lietuvos” sustabdymo tikimybės.

“Orlen” ne kartą kritikavo nepalankią logistiką Lietuvoje, santykius su “Lietuvos geležinkeliais” sprendžia teismuose, taip pat paprašė Europos Komisijos dėmesio galimam geležinkelio ruožo į Latvijos Rengę atstatymui.

Lenkijos “Orlen” valdo 100 proc. “Lietuvos Orlen” akcijų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: