© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nors lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius, egzotiškesnius skonius ir eksperimentuoja neįprastais maisto deriniais, tačiau yra produktų, be kurių jie neįsivaizduoja savo šventinio Kalėdų stalo. Prekybos tinklo IKI duomenys rodo, kad metų pabaigoje tokių produktų kaip mandarinai, kūčiukai, silkė, aguonos ir konservuoti žirneliai pardavimai išauga labiausiai, o pokytis skaičiuojamas keliais kartais.

„Keleto pastarųjų metų tendencijos rodo, kad lietuviai vis drąsiau elgiasi virtuvėje. Visgi atėjus šventiniam periodui prisimenami patiekalai, kuriuos ant kalėdinio stalo tiekdavo dar mūsų močiutės. Jau nuo seno Kūčios ir Kalėdos tradiciškai laikomos šeimos šventėmis, per kurias artimieji susėda prie vaišėmis nukrauto stalo“, – sako Berta Čaikauskaitė, prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovė.

Apie artėjančias šventes pirmieji primena prekybos centrų lentynose atsiradę kūčiukai. Kepiniais iš tešlos, kurie būna pagardinti aguonomis, parduotuvėse pradedama prekiauti lapkričio pradžioje, taigi pirkėjai turi pakankamai laiko paragauti skirtingų gamintojų produkciją ir išsirinkti tinkamos receptūros. Prekybos tinklo duomenys rodo, kad kūčiukų pirkimo bumas prasideda prieš pat Kūčias, kuomet šių gaminių pardavimai šokteli 80 proc.

„Matome, kad dalis žmonių vis dar patys kepa šiuos tradicinius Kūčių atributus – gruodį aguonų, kurios kaip pagardas dedamos į kūčiukus, pardavimai išauga net 7 kartus, lyginant su lapkričiu. Per Kalėdas desertams skiriamas ypatingas dėmesys, todėl iš aguonų šeimininkės gamina aguonų pieną, naudoja jį kalėdiniams pyragams ir vyniotiniams“, – išaugusius pardavimus aiškina prekybos tinklo atstovė.

Kad lietuviai nenutolo nuo tradicijų, rodo ir silkės pardavimai – be patiekalų iš silkės būtų sudėtinga įsivaizduoti šventinį, ypač Kūčių, stalą. Silkė ir kita žuvis čia pakeičia mėsą, kuri pagal krikščionišką tradiciją ant Kūčių stalo yra neleidžiama. Prekybos tinklo duomenys rodo, kad pirkėjai silkes pradeda ragauti jau nuo gruodžio pradžios, o prieš pat šventes jų pardavimai šokteli daugiau nei 50 proc.

Dalis šios žuvies naudojama ir mišrainėms, o kad jos populiarios ant kalėdinio stalo signalizuoja konservuotų žirnelių pardavimai. Konservuoti žirneliai yra neatsiejamas mišrainių ingredientas, o ypač tradicinės baltosios mišrainės. Populiariausių konservuotų žirnelių pardavimai prieš pat šventes išauga beveik 40 proc., tad retas pirkėjas prieššventinę savaitę iš parduotuvės išeina be indelio žirnelių.

Nors prieš šventes išauga visų šviežių daržovių ir vaisių pardavimai, bet niekas negali lygintis pagal kiekius su mandarinais. Tradiciškai šie citrusiniai vaisiai lietuviams siejasi su šventėmis ir vadinami Kalėdų pranašais.

„Šiemet mandarinų pardavimų augimas prasidėjo jau nuo spalio mėnesio. Pirkėjams neprasprūdo pro akis, kad šiemet mandarinų kaina yra mažesnė nei pernai – lyginant su tuo pačiu periodu pernai, ji yra penktadaliu žemesnė. Šių vaisių paklausa taip pat labai susijusi su prekybinėmis akcijomis.  Ilgametė patirtis rodo, kad mandarinų pirkimo bumas būna prieš pat šventines dienas, gruodžio 22-23 d. – pirkėjai vertina šviežumą“, – sako Berta Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo duomenimis, kalėdiniu laikotarpiu, lyginant su spaliu ar lapkričiu, gyventojų pirkinių krepšelio dydis išauga apie penktadalį. Prieš šventes žmonės linkę ne tik pirkti daugiau, tačiau renkasi ir įvairesnius gaminius bei produktus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: