© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos fondų valdytojai praranda kantrybę – biržoje kotiruojamos pieno perdirbimo bendrovės “Rokiškio sūris” ir “Žemaitijos pienas” neišsižada praktikos skolinti pinigus, dažnai ir susijusioms šalims, užuot laisvomis lėšomis pasidalijusios su visais akcininkais dividendų ar kita forma, rašo “Verslo žinios”.

“Bendrovė “Rokiškio sūris” panėšėja į nedidelį bankelį su solidžiu paskolų portfeliu, kurio galėtų pavydėti ir tradiciniai bankai. Tačiau tokia situacija netoleruotina, nes bendrovės vadovai ir savininkai elgiasi ne kaip kotiruojamos įmonės atstovai, o kaip eilinės UAB valdytojai – skolina dešimtis milijonų, sudaro kitus sandorius su susijusiais asmenimis ir taip pažeidžia smulkiųjų akcininkų interesus”, – sakė “INVL Asset Management” fondų valdymo vadovas ir Investuotojų asociacijos valdybos narys Vaidotas Rūkas.

“Rokiškio sūrio” grupė praeitų metų pabaigoje iš viso buvo išdalijusi 16 mln. eurų vertės paskolų. “Žemaitijos pieno” grupė bendrovei “Klaipėdos pienas”, kuri yra viena pagrindinių “Žemaitijos pieno” akcininkių (valdo 7 proc. akcijų) ir kurios didžiausias akcininkas yra tas pats Algirdas Pažemeckas, praeitų metų pabaigoje buvo suteikusi 2,9 mln. eurų dydžio paskolą. Kitoms su pagrindiniu akcininku susijusioms įmonėms taip pat buvo išdalyta paskolų: prekybos tinklą “Čia Market” valdančiai bendrovei – 0,92 mln. eurų, įmonei “Žemaitijos pieno investicija” – 1 mln. eurų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: