fb.com archyvo nuotr.

Dabartiniai įvykiai Ukrainoje ir Rusijos rublio nuvertėjimas Lietuvos užsienio prekybą bei visą ekonomiką paveiks minimaliai, teigia “Swedbank” vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. Skaudžiai atsilieptų tik ekonominės ES sankcijos Rusijai, tačiau jos – menkai tikėtinos, ketvirtadienį rašo “Lietuvos žinios”.

“Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad Rusijos rublis nuvertėjo visų užsienio valiutų atžvilgiu. Tai reiškia, kad Rusijoje pabrango visos užsienio prekės. Todėl abejotina, kad Lietuvos produkciją ten pakeis kurių nors kitų šalių produkcija”, -sakė N.Mačiulis.

Ekonomisto manymu, šiuo metu pažeidžiamiausios tos šalies įmonės, kurios eksportuoja mėsos, pieno produktus. Brangstant importuojamiems produktams iš Lietuvos, kai kuriuos jų iš rinkos gali išstumti vietinė produkcija, tačiau ši rizika esą nėra didelė, nes Rusija nepasigamina pakankamai reikiamos produkcijos.

“Patirtis rodo: nepaisant Rusiją ištikusių krizių ir kartais taikytų politiškai motyvuotų priemonių – bandymų suvaržyti lietuviškų prekių eksportą į Rusiją – vis tiek kiekvienais metais Lietuvos įmonės Rusijoje užima vis didesnę rinkos dalį ir vertina ją kaip strategiškai svarbią. Turbūt nereikėtų tikėtis, kad po šių įvykių Lietuvos įmonės nuspręs, jog eksportuoti į Rusiją neverta, ir bandys rasti kitų rinkų”, – tikino N.Mačiulis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: