Žemės ūkio ministrės pasiūlymus dėl pieno rinkos reguliavimo Seimo Kaimo reikalų komitetas svarstys ketvirtadienį.

Tokį sprendimą komitetas priėmė trečiadienį, kai parlamentarai nesutiko pataisų nei atmesti, nei perduoti įvertinti Vyriausybei. Virginija Baltraitienė BNS teigė, kad iki ketvirtadienio pataisos bus pakoreguotos.

“Jeigu kas trukdys viso įstatymo priėmimui, geriau vienoje vietoje nusileisti, kad eitų visi kiti punktai. Sutikčiau, kad reikia kelti įstatymą dėl nesąžiningų veiksmų, kalbant apie visus produktus”, – BNS teigė žemės ministrė.

Ji siūlo supirkti visą pieną Lietuvoje ir neleisti perdirbėjams tiekti produktų į rinką, jei jie pagaminti iš užsienyje pirkto pieno, taip pat įpareigoti Konkurencijos tarybą svarstyti kiekvieną pienopirkimo – pardavimo sutartį, jei supirkimo kaina būtų mažinama daugiau nei 3 procentais.

Tokiems siūlymams nepritaria Konkurencijos taryba, teigdama, kad tai pažeidžia Europos Sąjungos teisę ir laisvą prekių judėjimą.

Europarlamentaras Bronis Ropė V.Baltraitienės siūlymus remia. Jo teigimu, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pritarė pataisoms:”Tai jūsų (Kaimo reikalų – BNS) komitetui, kaip atsakingam už šį klausimą, yra didžiulė parama”.

“Tai unikali galimybė Europos Parlamentui pademonstruoti, kad Lietuvos parlamentas, matydamas šitos srities didžiausią problemą Lietuvoje – tai ir darbo vietos, nes jeigu gyvulininkystės sektoriaus neliks, kas tada iš tų grūdų… Kaime nebelieka darbo vietų (…). Tai būtų geras pavyzdys kitomsšalims ir pačiai Komisijai greičiau priimti sprendimus. Pažiūrėkime, kaip savo rinkas gina kitos šalys”, – komitete teigė B.Ropė.

V.Baltraitienės teigimu, didžiausios įtakos pieno kainoms daro Rusijos embargas bei pieno perteklius Europos rinkoje.

Pataisomis taip pat siūloma įvesti 10 proc. maksimalų prekybos antkainį – tai būtų skirtumas tarp pieno perdirbimo įmonių pardavimo kainos ir prekybos įmonių mažmeninės kainos (be pridėtinės vertės mokesčio).

V.Baltraitienė abejoja, ar šis punktas iš viso išliks. “Čia ne procento dydis turi reikšmės, o iš viso jo nustatymas”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: