Remigijus Žemaitaitis, Aurelijus Veryga, Ignas Vėgėlė. ELTA / Dainius Labutis

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis teigia – jeigu jo vadovaujama partija būtų laimėjusi rinkimus – prie derybų stalo tartis dėl koalicijos būtų pakviestas ir „Nemuno aušros“ lyderis Remigijus Žemaitaitis. Visgi, ekspremjeras akcentuoja, jog šis politikas turėtų keisti savo retoriką, mat po pirmojo Seimo rinkimų turo padaryti pokyčiai – nepakankami.

„Jeigu mes būtumėme ta pagrindinė jėga ir kviestumėme prie stalo derėtis dėl koalicijos – mes pakviestume Remigijų Žemaitaitį kalbėtis. Žiūrint į tai, kas yra išrinkta, kokie žmonės yra išrinkti į Seimą, tai iš tų žmonių tikrai nematau grėsmės“, – laidoje „ELTA kampas“ teigė S. Skvernelis.

Seimo rinkimų pirmąjį turą laimėję Vilijos Blinkevičiūtės vedami socialdemokratai kol kas kalba tik apie galimybę formuoti valdančiąją koaliciją kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Demokratų Sąjunga „Vardan Lietuvos“. Anot Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) – koalicija su „Nemuno aušra“ nėra galima.

R. Žemaitaitis dar nepakankamai pakeitė retoriką

Prezidento patarėjui Frederikui Jansonui paskatinus diskusijas, ar po pirmojo Seimo rinkimų turo pasikeitė R. Žemaitaičio retorika, prezidentas Gitanas Nausėda tikino nematantis pokyčių pasisakymų turinyje. Savo ruožtu S. Skvernelis antrina šalies vadovui ir tikina, jog „Nemuno aušros“ lyderio retorika yra valstybinė problema.

„Taip, partijos pirmininkas yra pakankamai daug prisišnekėjęs ir tai yra ne tik jo, bet ir valstybės problema, nes tai surezonavo ne tik Lietuvoje. Pirmiausia, tai yra paties R. Žemaitaičio sprendimai. Jis dabar bando daryti tam tikrus pokyčius, bet, ką ir prezidentas paminėjo, jie nėra pakankami“, – kalbėjo ekspremjeras.

Visgi, demokratų lyderis akcentuoja sekmadienį parodytą rinkėjų pasitikėjimą „Nemuno aušra“. Todėl, pasak jo, kalbėtis su R. Žemaitaičiu – būtina.

Saulius Skvernelis, Vilija Blinkevičiūtė. ELTA / Orestas Gurevičius

„Kalbėtis ir ieškoti išeities yra būtina. Jeigu tos išeities nėra, ta retorika ir pozicija bus betonuota – klausimas automatiškai išsisprendžia“, – svarstė S. Skvernelis.

ELTA primena, kad sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Pastarąjį pusmetį itin daug dėmesio sulaukusi R. Žemaitaičio vedama „Nemuno aušra“ parlamente jau užsitikrino 14 mandatų. Nepaisant rezultatyvaus pasirodymo, partija dėl jos lyderio skandalingų pasisakymų kol kas nefigūruoja kaip galimos būsimos valdančiosios koalicijos partnerė – rinkimus nugalėję socialdemokratai bendro darbo su „Nemuno aušra“ tikina neplanuojantys.

Diskusijas apie pasikeitusią R. Žemaitaičio retoriką paskatino prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas. Trečiadienį LRT radijui jis teigė, kad po pirmojo rinkimų turo R. Žemaitaitis „bent jau bando paaiškinti, ką yra pasakęs“.

Į tokius teiginius reaguodamas pats „Nemuno aušros“ lyderis nurodė pastebintis, kad koaliciją formuojančios partijos ir prezidentas G. Nausėda po truputį švelnina toną jo atžvilgiu. Politiko manymu, susiformavusios negatyvios nuostatos dėl „Nemuno aušros“ po antrojo rinkimų turo gali dar labiau atlyžti.

Kaip skelbta anksčiau, balandį Konstitucinis Teismas konstatavo, jog Seimo narys R. Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją. Po teismo verdikto, parlamentas turėjo priimti sprendimus dėl R. Žemaitaičio Seimo nario mandato naikinimo, tačiau politikas pats pasitraukė iš Seimo.

Martyna Pikelytė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: