enmil.lt archyvo nuotr.

Prieš suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo Klaipėdoje projektą naudojama juoda propaganda, kuri naudinga dujų monopolį regione turinčiai Rusijos dujų bendrovei “Gazprom”, sako prezidentės patarėjas.

“Kartais naudojama tokia juoda propaganda prieš šį (SGD – BNS) terminalą. Ir tada reikia natūraliai paklausti, kam jo (SGD terminalo – BNS) statyba trukdytų. Natūralu, kad monopolistui yra nenaudinga, kad jis atsirastų, kad Lietuvai atsirastų galimybė, iš ko pirkti (gamtines dujas – BNS)”, – antradienį interviu Žinių radijui sakė prezidentės vyriausiasis patarėjas socialinės politikos ir ekonomikos klausimais Nerijus Udrėnas.

Anot jo, alternatyvos, kurios gali padėti Lietuvai ir Europos Sąjungai (ES) sumažinti energetinę priklausomybę, yra energetikos šaltinių diversifikavimas, tinklų integravimas bei konkurencinga vietinė gamyba.

“Alternatyvos yra tiek gamybos šaltinių diversifikavimas, jų įvairovė, tiek tinklų integravimas, tiek konkurencinga vietinė gamyba. Be abejo, mums reikia naujų technologijų, bet Lietuvos atveju strategija yra gerai patvirtina, kad mums reikia alternatyvių jungčių, panaikinti izoliaciją, stipriau prisijungti prie Skandinavijos per “NordBalt”, prie ES per “LitPol Link” ir išnaudoti dabartinę alternatyvą gaunat pigesnių dujų per SGD terminalą”, – alternatyvas vardino N.Udrėnas.

Prezidentės patarėjo teigimu, dujų sektoriuje geresnę SGD terminalo veiklą užtikrins jungtis tarp Klaipėdos ir Kiemėnų, jungtis su Lenkija bei jungties su Latvija stiprinimas.

“Elektros sektoriuje svarbus aspektas yra sinchronizavimo projektai, kad sujungtume savo tinklus su Lenkija, taip pat Kruonio (hidroakumuliacinės elektrinės – BNS) plėtra, kad ji galėtų efektyviau panaudoti savo pajėgumus. Be fizinių jungčių yra svarbus normatyvinis aspektais, pavyzdžiui trečiojo Europos Sąjungos (ES) energetikos paketo įgyvendinimas ir tinklų kodeksas – kaip pasinaudoti tais tinklais, kad užkirstume kelią monopolistų dominavimui”, – kalbėjo N.Udrėnas.

Jo teigimu, Europa dabar susiduria su konkurencingumo iššūkiu ir būtina ieškoti pigesnių energijos tiekimo šaltinių.

“Energijos kainos Europoje ir ypač Lietuvoje dabar yra per didelės ir tą klausimą būtina spręsti visomis įmanomomis priemonėmis, kad turėtumėme alternatyvas iš pigesnių tiekimo šaltinių neužmirštant ir savo vietinės gamybos galimybių. Svarbus uždavinys Europai yra solidari bendrijos veikla greičiau kuriant infrastruktūrą, o taip pat bendras dialogas su užsienio partneriais, pavyzdžiui, su Ukraina, Azerbaidžanu ar Kaukazo šalimis”, – sakė N.Udrėnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: