Organizatorių archyvo nuotr.

Naujagimio susilaukę tėvai stengiasi užtikrinti, kad mažyliui nieko netrūktų. Todėl neretai dar iš anksto parengia sąrašą vaikelio auginimui būtinų daiktų ir priemonių. Vienas iš svarbiausių pirkinių – čiulptukas. Kadangi akys raibsta nuo pasiūlos parduotuvėse bei vaistinėse, kyla klausimas – ką reikia žinoti, norint mažajam šeimos nariui išrinkti tinkamiausią čiulptuką?

Pasidomėkite, iš ko pagamintas čiulptukas. Dažniausiai čiulptukai gaminami iš silikono, latekso ir kaučiuko. Silikoniniai ir lateksiniai čiulptukai – tai čiulptukai pagaminti iš dirbtinės medžiagos. Silikoniniai čiulptukai yra elastingi, ilgaamžiai ir estetiški (skaidrios spalvos, neturi kvapo ir skonio).

Iš latekso pagaminti čiulptukai kur kas greičiau apsineša apnašomis, o tiesioginiai saulės spinduliai pastebimai sutrumpina jų tarnavimo laiką. Todėl jie tėvų yra pasirenkami rečiau. Galiausiai, kaučiukiniai čiulptukai yra dažniausiai pasirenkami tų, kurie vertina natūralumą. Kadangi kaučiukas – natūrali medžiaga, todėl naudodami kaučiukinį čiulptuką galėsite būti tikri, kad jis nėra kenksmingas kūdikio sveikatai. Be to, iš kaučiuko pagaminti čiulptukai (vieni populiariausiųjų vaikus auginančiųjų tarpe – „BIBS“ čiulptukai) taip pat yra ir aplinkai draugiškas pasirinkimas.

Atkreipkite dėmesį į čiulptuko formą. Čiulptukai pagal formą skirstomi į vyšnios, lašo formų bei ortodontinius čiulptukus. Mažyliams, kurie yra maitinami krūtimi, patartina naudoti vyšnios formos arba lašo formos čiulptukus. Čiulptuko spenelis yra švelnus, primenantis moters krūties spenelio formą. Be to, jis nedidelis, tad vaikučio liežuvėliui lieka vietos judėti. Svarbu pažymėti, kad tokių čiulptukų nevertėtų duoti kūdikiui ilgai, nes ši forma nėra tinkama taisyklingam žandikaulio formavimuisi.

Tuo tarpu ortodontiniai čiulptukai skirti buteliuku maitinamiems mažyliams. Ortodontiniai čiulptukai padeda taisyklingai formuotis dantenoms, žandikauliui, raumenims, verčia dirbti mažylio liežuvio raumenis, vaikutis žįsta uždara burnyte ir kvėpuoja nosyte. Tai yra taisyklingas žindimas. Visgi, svarbu pažymėti, kad ortodontiniai čiulptukai yra tokios formos, kuri verčia vaiką atitraukti liežuvėlį gilyn į burną (tuo tarpu žindomų krūtimi vaikučių liežuvis žindant būna padėtas ant apatinių dantenų). Todėl ilgą laiką naudojant ortodontinius čiulptukus, mažylis gali nebemokėti žįsti su iškištu liežuvėliu.

Parinkite čiulptuką su tinkamu skydeliu. Labai svarbu, kad čiulptuko skydelio forma būtų patogi ir prisitaikytų prie kūdikio skruostų. Skydelyje turėtų būti ir skylutės, per kurias galėtų patekti oras. Taip vaikučio oda nebus dirginama, ją bus lengviau apsaugoti nuo sudrėkimo.

Ties nosyte skydelio forma turėtų būti šiek tiek išlenkta, kad netrukdytų orui patekti į nosytę. Gamintojai rekomenduoja išbandyti lanksčius, apvalius skydelius turinčius čiulptukus arba drugelių formos skydelius turinčius čiulptukus. Puikus pavyzdys – „BIBS“ čiulptukai. Jie leidžia laisviau cirkuliuoti orui bei užtikrina, kad vaikučio nosytė nebūtų neprispausta. Taip mažylis gali patogiai ir laisvai kvėpuoti.

Dydis ir dizainas – taip pat svarbūs. Pasirinkus kūdikio poreikiams tinkamą čiulptuko tipą ir formą, belieka išsirinkti tinkamą čiulptuko dydį bei dizainą. Galima pastebėti, kad ne visi tėvai yra linkę laikytis čiulptuko gamintojo pateikiamų rekomendacijų, nustatančių, kokio amžiaus mažyliui konkretus gaminys yra skirtas. Svarbu suprasti, kad parinkti tinkamo dydžio čiulptuką yra itin svarbu. Taip užtikrinsite, kad vaikučio burnos raumenys ir sąkandis formuosis taisyklingai.

Čiulptuko dizaino pasirinkimas, be abejo, yra individualus dalykas. Jeigu vienos šeimos tam neteikia jokio dėmesio, kitos – priešingai – yra linkę tai sureikšminti. Jos, pavyzdžiui, derina čiulptuko dizainą prie vežimėlio ar mažylio aprangos spalvų. Čia galima ir vėl prisiminti „BIBS“ čiulptukus. Jų įvairovė patenkins net išrankiausiųjų poreikius – galėsite išsirinkti skirtingų formų spalvingus, ryškių, sodrių, o taip pat ir švelnių atspalvių čiulptukus.

Užsakymo Nr. KMC210216

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: