Pexels.com archyvo nuotr.

Mediena, kuri nepelnytai kurį laiką buvo primiršta, šiomis dienomis  tampa itin populiari medžiaga ne tik namų statyboje, bet ir baldų gamyboje. Jeig Jūsų namuose puikuojasi ne vienas medinis baldas, turite žinoti, jog tik  tinkama  priežiūra užtikrins jų ilgaamžiškumą, funkcionalumą ir estetinį vaizdą. Tai ypač svarbu jei sumanėte atnaujinti namus perdažydami medinius paviršius. Taigi, šią dieną  Jums aktualiausia ir pati ieškomiausia prekė – dažai medienai ir dažai baldams? Ką reikėtų žinoti prieš įsigyjant juos?

Mediniai paviršiai dažnai dažomi ne tik dėl išvaizdos, bet ir norint juos apsaugoti. Pagrindiniai medienos priešai:

  • Ultravioletiniai spinduliai. Dėl spindulių poveikio nesaugoma mediena papilkėja. Rinkitės dažus su apsauga nuo ultravioletinių  spindulių. Jeigu norite padengti medieną vientisa spalva, papildomai Jums bus parinktas ir reikiamas gruntas.
  • Pelėsis ir grybelis. Atsiradus šiems kenkėjams, labai nukenčia medienos kokybė, jos ilgaamžiškumas. Mediena tiesiog ima irti. Planuojami įsigyti dažai medienai, norint apsaugoti medį nuo pelėsio ir grybelio, privalo turėti antiseptinių savybių.
  • Drėgmė. Vanduo, skverbdamasis į medieną, ardo jos paviršių, vyksta puvimo procesas. Norėdami apsaugoti medinius paviršius, turite naudoti dažus, kurie ne tik suteiks estetinį vaizdą, bet ir atsparumo nepageidaujamam vandens poveikiui.

Medienos atnaujinimui didžiausią įtaką daro, objekto, kurį planuojate dažyti, vieta ir jam tenkantis išorinių veiksnių poveikis. Lauko mediniai statiniai dažniausiai dažomi plonu, maždaug 20- 25 mikronų storio sluoksniu. Taip daroma todėl, kad dangoje esantis vanduo turėtų galimybę greitai išgaruoti.  Medinių konstrukcijų dangos (pvz: lauko dailylentės, pastogių pakalos) turi atlaikyti mažesnį drėgmės poveikį. Todėl jie dengiami apie 60- 80 mikronų storio sluoksniu. Medinius langus ir duris išoriniai veiksniai palies mažiausiai, tad deformacijos rizika jiems pati mažiausia.

Dažnai vyrauja klaidinga nuomonė, jog dažymas naudojamas tik namų apdailai. Dažydami baldus, Jūs ne tik prikelsite juos antram gyvenimui, bet ir apsaugosite nuo daugelio nepakeidautinų aplinkos veiksnių. Lauko baldai taps atsparūs drėgmei, karščiui. O namo viduje esantys baldai taps atsparesni tempertūros kaitai, prasidėjus šildymo sezonui, taip pat mechaniniam poveikiui.

Dazmeta.lt svetainės specialistai išskiria porą pagrindinių taisyklių, kurių verta laikytis, kad dažai baldams jiems suteiktų ne tik išorinį patrauklumą, bet ir kiek įmanoma ilgiau tarnautų ir būtų atsparūs įvairiems poveikiams:

  • Dažymui paruoštas paviršius turėtų būti masimaliai sausas ir švarus. Nuo anksčiau dažytų baldų pašalinkite kiek įmanoma daugiau senų dažų likučių, o nedažytus nušlifuokite švitriniu popieriumi.
  •  Probleminiams paviršiams būtinai naudokite gruntą. Prieš tepant dažus, reikia užtepti grunto sluoksnį.

Norėdami pasiekti kiek įmanoma geresnį medinių paviršių dažymo rezultatą, nebijokite konsultuotis su šios srities specialistais ir į jų, kartais nereikšmingai atrodančias pastabas, nenumoti ranka. Tuomet Jūsų laikas ir išleisti pinigai atneš laukiamų rezultatų.

Užsakymo Nr. KMC190002

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: