Grūdų džiovinimas yra sudėtingas ir kruopštumo reikalaujantis procesas, kuris ypač svarbus Lietuvoje, nes nuimtas grūdų derlius čia įprastai būna vidutiniškai drėgnesnis nei kitose šalyse. O kodėl džiovinimas toks svarbus? Pateikiame kelis esminius punktus:
● Sausas grūdines kultūras lengviau laikyti sandėliuose, nes ilgiau išsaugoma aukšta jų kokybė.
● Per didelį drėgmės lygį turintys grūdai lengviau kaupia bakterijas ir kitus kenksmingus mikroorganizmus.
● Kadangi sausi grūdai lengvesni už drėgnus, juos lengviau pervežti.
● Sausos grūdų kultūros išlaiko geresnes maistines ir sėklines savybes.
Priklausomai nuo drėgmės lygio, grūdus dažnai tenka džiovinti ne vieną kartą, o džiovinimo sesijos gali trukti ne dvi ir ne tris valandas.
Kur grūdai džiovinami?
Grūdams džiovinti naudojamos specialios grūdų džiovyklos: stacionarios arba mobilios. Pavadinimai tikriausiai kalba patys už save, todėl suprantame, kad stacionarios džiovyklos yra labai didelės talpos ir įprastai naudojamos dideliuose ūkiuose. Atsižvelgdami į tai, kad ne visi ūkininkai gali turėti brangią ir daug vietos užimančią įrangą, inžinieriai sukūrė mobilias grūdų džiovyklas, funkcionalumu ir efektyvumu nenusileidžiančias stacionarioms. Jas lengva perkelti iš vienos vietos į kitą, ir jas įsigijus nereikalingi papildomi statybų leidimai, kurių reikia ūkiuose su stacionariomis grūdų džiovyklomis.
Džiovyklos taip pat skirstomos į šachtines, būgnines ir cirkuliacines; kartais į tiesioginės liepsnos ir netiesioginio kaitinimo sistemas, bei periodinio veikimo ir nepertraukiamo veikimo džiovyklas. Maistiniai grūdai yra džiovinami vienu būdu, jiems reikalinga didesnė priežiūra nei nemaistinėms grūdų kultūroms. Grūdų džiovyklos tipo pasirinkimas priklauso ne tik nuo grūdų rūšies, bet ir nuo džiovinamų grūdinių kultūrų kiekio.
Visgi, bet kokio tipo džiovyklai yra keliami labai dideli reikalavimai. Nuo universalumo įvairioms grūdų kultūroms, iki automatinių drėgmės ir temperatūros kontrolės sistemų, kurios nuo šiuolaikinių džiovyklų neatsiejamos.
Natūralu, kad nepriekaištingas javų, kviečių, rapsų, žirnių, kukurūzų, pupelių kmynų bei kitų grūdinių kultūrų išdžiovinimas reiškia geresnius pardavimus už aukštesnę kainą, todėl investicija į kokybišką techniką yra logiškas sprendimas ir mažo, ir vidutinio, ir didelio ūkio savininkams, užsiimantiems grūdų auginimu.
Užsakymo Nr. KMC190003