Organizatorių archyvo nuotr.

Artėjant didžiųjų švenčių sezonui, palengva imame galvoti apie dovanas. Tam, kad jas rinkti būtų paprasta, o procesas nekeltų streso, verta planuoti iš anksto. Taip išvengsite chaotiškų ir neapgalvotų pirkinių, o artimuosius pradžiuginsite taikliai pasirinktomis staigmenomis. Ką reikėtų žinoti planuojant dovanas? Siūlome keletą patarimų, kurie padės susidėlioti dovanų sąrašą, biudžetą ir leis jūsų artimiesiems džiaugtis apgalvotomis dovanomis.

Dovanų sąrašas

Visų pirma galvokite apie žmones, kuriuos norėtumėte pradžiuginti dovana ir sudarykite sąrašą. Nesijauskite įpareigoti apdovanoti visus pažįstamus ar žmones, kurie įteikė dovaną jums. Dovanojimas turėtų būti savanoriškas ir teigiamas emocijas keliantis veiksmas, o ne prievolė. Sudarę pradinį dovanų gavėjų sąrašą, aptarkite jį su partneriu ar kitais šeimos nariais, tam, kad išvengtumėte nesusipratimų.

Pagalba planuojant

Planuoti galite pasiėmę paprasčiausią popieriaus lapą arba pasitelkti technologijas – išmaniojo telefono arba kompiuterio pagalba. Pavyzdžiui, sukurti Excel lentelę ar išbandyti vieną iš šiam tikslui skirtų programėlių: „Christmas Gift List“, „Gift Tracker“, „Xmas Gifts List“. Sąrašą naudinga suskirstyti kategorijomis – šeimos nariai, draugai, kaimynai, bendradarbiai. Galbūt vienai iš grupių norėsite išrinkti tokias pačias dovanas? Tokiu atveju bus patogiau žmones matyti vienoje vietoje.

Didžiausias dėmesys – vaikams

Didžiosios metų šventės svarbios visai šeimai, tačiau ypatingai jomis džiaugiasi vaikai. Jei norite sumažinti dovanoms skirtą biudžetą, galite nuspręsti apdovanoti tik šeimos ir draugų atžalas. Vaikams dovanos sukelia itin stiprias teigiamas emocijas ir ilgai neblėstančius atsiminimus. Dovanos vaikams ypatingai svarbios per Kalėdas, kuomet prisideda prie stebuklingos nuotaikos kūrimo. Jei nuspręsite šiemet apdovanoti tik vaikus, iš anksto praneškite apie savo sprendimą draugams ir šeimai. Taip išvengsite nemalonių situacijų, o galbūt jie taip pat sugalvos pasekti jūsų pavyzdžiu.

Biudžetas

Kitas svarbus žingsnis – nuspręskite dėl bendro dovanų biudžeto. Tuomet pagalvokite kiek galite ir norite skirti draugų, šeimos narių ir kitoms dovanoms. Stenkitės palikti bent penktadalį rezervo nenumatytiems pirkiniams. Galiausiai, nuspręskite kiek pinigų galite išleisti kiekvienai konkrečiai dovanai ir stenkitės sumos neviršyti. Taip pat pagalvokite, ar visiems artimiesiems dovanosite materialias dovanas. Galbūt kažkurį iš jų labiau pradžiugintų laikas kartu ar bendra pramoga?

Įsigiję iš anksto apgalvotą dovaną, pažymėkite jos kainą dovanų sąraše. Tokiu būdu galėsite nuolat stebėti savo biudžetą ir kontroliuoti ar neišleidžiate per daug. Apsipirkimas internetu – puikus būdas sutaupyti perkant dovanas. Elektroninės parduotuvės ne tik, dažniausiai, siūlo patrauklesnes kainas nei fizinės, tačiau padeda sumažinti išlaidas transportui, o taip pat ir patį brangiausią išteklių – jūsų laiką.

Planuokite dovanas ištisus metus

Planuoti verta ne tik didžiųjų švenčių – Šv. Kalėdų, Naujųjų metų dovanas. Sąrašą papildyti galite Velykomis, Valentino diena, draugų gimtadieniais ir kitomis svarbiomis asmeninėmis šventėmis. Turėdami tokį sąrašą dovanas galėsite pirkti ištisus metus, ne tik likus savaitei iki numatytos progos. Pamatę daiktą, kuris jums kelia asociacijas su tam tikru žmogumi, galite jį įsigyti ir atidėti ypatingai progai. Dovanų pirkimas ištisus metus padės išvengti streso artėjant didžiosioms šventėms, kuomet parduotuvės ir siuntų pristatymo tarnybos yra labiausiai apkrautos.

Taikliai parinktos dovanos

Nudžiuginti dovanų gavėjus padės atidus klausymasis. Kalbėdami su draugais ir šeima stenkitės išgirsti užuominas apie tai, koks daiktas pradžiugintų konkretų žmogų. Pavyzdžiui, galbūt draugė užsimena, kad ieško naujos rankinės, o tėtis ką tik užbaigė knygą ir neturi ko skaityti? Dovanos idėją pasufleruoti gali ne tik artimo žmogaus žodžiai, bet ir įpročiai, kasdien naudojami daiktai. Galbūt pastebite draugą nuolat geriant iš vienkartinio buteliuko – gertuvė, tokiu atveju, būtų naudinga dovana. Pastebėję užuominas ar kilusias idėjas kaip pradžiuginti konkretų žmogų užsirašykite – jas galėsite panaudoti artėjant šventei ar pastebėjus tinkamą daiktą parduotuvėse.

Tikimės, kad dovanojimas jums netaps našta. Šiek tiek laiko skyrę planavimui ir pasistengę klausyti mylimų žmonių užuominų, nesudėtingai išrinksite dovanas, sutaupysite ir išvengsite streso.

Partnerių turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: