Pexels.com archyvo nuotr.

Stogo lietaus surinkimo ir nuvedimo sistemos yra naudojamos tikslingam lietaus vandens nukreipimui nuo pastato. Be stogo latakų ir lietvamzdžių lietaus vanduo tekėtų nuo stogo tiesiai ant namo fasado ir jį stipriai išpurvintų, bet tai ne blogiausia. Pastatas be įrengtos lietaus nuvedimo sistemos laikui bėgant būtų stipriai pažeistas išorinių veiksnių, t. y., lietaus vandens, kuris ilgainiui imtų skverbtis į pastato konstrukcijas. Apie lietaus nuvedimo sistemas daugiau informacijos galite sužinoti čia: https://www.borga.lt/statybiniai-komponentai/stogo-ir-fasado-priedai/lietaus-nuvedimo-sistema/

Taigi, varginanti vandens žala ir pelėsio susidarymas būtų tik laiko klausimas. Be to, vandeniui patekus į mūrą, jo pašalinimas kainuoja brangiai ir reikalauja daug darbo. Tačiau daugelis žmonių mano, kad latakai bei lietvamzdžiai gali sugadinti namų eksterjerą. Bet šiais laikais lietaus nuvedimo sistemų dizainų pasiūla yra tikrai gausi, todėl nebus sunku lietvamzdžius priderinti prie namo stogo dizaino.

Tačiau yra ir dar viena išeitis, besirūpinantiems namo išvaizda. Tai vidinė lietaus nuvedimo sistema, kuri, kaip sako pavadinimas, nesimato iš pastato išorės.

Kokius privalumus gali pasiūlyti vidinis stogo drenažas?

Vidinis stogo drenažas turi tuos pačius privalumus, kuriuos gali suteikti ir „įprasta“ lietaus nutekėjimo sistema. Tačiau yra ir papildomų privalumų, dėl kurių jie yra puiki alternatyva! Tai yra: 

  • patrauklesnė išvaizda. Dėl latakų įterpimo į stogo dangą nuo pastato išorės nesimato vidinis stogo drenažas, todėl stilingo bendro pastato eksterjero nesugadins nepriderinti latakai bei lietvamzdžiai.
  • padidintas ilgaamžiškumas. Jei montavimo metu nepadarote klaidų ir reguliariai atliekate patikras bei, jei reikia, priežiūros darbus, vidinis stogo drenažas jums gali būti naudingas labai ilgą laiką!

Kita vertus, trūkumas yra kompleksinis pažeistos stogo drenažo sistemos keitimas. Jei, pavyzdžiui, nuo stogo tenka nuimti vidinę drenažo sistemą, statybos darbus atliekate tiesiai ant stogo dangos ir privalote užtikrinti, kad taip nepažeisite ir pačio stogo Be to, tokios drenažo sistemos yra žymiai brangesnės nei mūms įprastos lietaus nuvedimo sistemos.

Naudingi patarimai

Veikiantis avarinis stogo drenažas bet kuriuo atveju turi būti įrengtas nepriklausomai nuo pagrindinės drenažo sistemos, kad pašalintų susikaupusį vandenį nuo stogo.

Jei nusprendėte patobulinti savo namą ir ketinate įrengti vidinį stogo drenažą, jūsų laukia daug darbo, kalbant apie įrengimo darbus. Tai nėra taip paprasta kaip su įprastomis išorinėmis lietaus nuvedimo sistemomis. Norint įmontuoti vidinį stogo drenažą, jums reikės ardyti stogo konstrukcijas ir atidžiai bei kruopščiai atlikti visus darbus, kad nepažeistumėte stogo. 

Taip pat turėtumėte iš anksto apskaičiuoti reikiamą stogo drenažo našumą, kad žinotumėte, kokie turi būti drenažo sistemos matmenys, priklausomai nuo jūsų rajono gamtinių ypatybių (vidutinio kritulių kiekio ir pan.) bei stogo dydžio.

Turėtumėte reguliariai prižiūrėti ir tikrinti sistemą, kad galėtumėte ja naudotis ne vieną dešimtmetį. Pavyzdžiui, reguliariai galite patikrinti, ar latake nėra prikritusių ar su vandeniu atplaukusių lapų, šakų, ar įkritusių negyvų gyvūnų. Taip galite užtikrinti, kad stogo drenažas veiktų sklandžiai ir nesusidarytų kamščiai. 

Atminkite, kad lietaus nuvedimo sistemos dalys, tokios kaip latakai, lietvamzdžiai, laikikliai, alkūnės ir kt. dalys, yra labai svarbūs veiksniai, norint, kad jūsų pastatas būtų apsaugotas nuo išorinių gamtinių veiksnių, tokių kaip lietus ar tirpstantis sniegas.

Užsakymo Nr. KMC220155

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: