Pixbay.com archyvo nuotr.

Natūralu, kad namo statyba ar tiesiog bendrastatybiniai darbai kelia daug klausimų – nuo esminių iki pačių smulkiausių, t. y. nuo namo tipo, apdailos elementų pasirinkimo iki viduje esančių apdailos detalių. Bet apie viską nuo pradžių – pirmiausia, ką reikia žinoti ir numatyti prieš užsiimant namų statyba – kokius pamatus įrengti, kaip atlikti mūro darbus, kokio tipo stogo dangą pasirinkti, kiek dėmesio skirti fasado šiltinimui ir apdailai. Išties savarankiškai nuspręsti ir patiems atsakyti į visus šiuos klausimus gali būti labai sunku, todėl kreipėmės į „Statybos ABC“ komandą, kad būtų atsakyta į svarbiausius, su namo statyba susijusius, klausimus.

Pamatų įrengimas. Specialistai sako, jog tai yra viena iš reikšmingiausių namo dalių – tai laikančioji pastato konstrukcija, todėl ji turi būti įrengta labai atsakingai. Tiek statant vienbučius, tiek dvibučius namus, tiek statant mažus, tiek didelius pastatus pamatams turi būti skiriamas didžiausias dėmesys ir jų statybos darbai turi būti patikėti specialistams, nes priešingu atveju, pasitaikius klaidoms ar netikslumams, jų taisymas gali kainuoti labai brangiai. Pakalbintas „Statybos ABC“ komandos specialistas įsitikinęs, jog norint tinkamai įrengti pamatus, būtina laikytis kelių taisykių, t. y. iš anksto atlikti aikštelės paruošimo darbus, parengti pamatų projektą, parengti individualų pamatų planą (kiekvienu atveju sklypo grunto sudėtis gali būti skirtinga, o būtent nuo jos priklauso pamatų tipas), įrengti drenažą ir pamatų hidroizoliaciją (tai itin svarbu, nes jeigu gruntas nelaidus vandeniui ir nebus atliktas drenažas aplink pamatus, tai stipriai padidės tikimybė, jog drėgnas ir įšalęs gruntas deformuos pamatus), išlaikyti aukštą pamatų pagrindo kokybę, skirti pakankamai dėmesio polinio pamato viršutinei daliai (kad ji būtų tinkamo aukščio, kad į ją nesiremtų armatūra, kad jo betonavimo greitis būtų pakankamas). Šiuo atveju nereikėtų ir labai stipriai taupyti. Paprastai pamatų įrengimas kainuoja 10 procentų visos namo kainos.

Mūro darbai. Tinkamai pasirinkti meistrai gali puikiai susidoroti su įvairių rūšių blokelių ir plytų mūrijimo darbais. Namo statyba negalima be mūro darbų, kurie dažniausiai apima pertvarų, lauko atitvarų, klinkerio plytų, kaminų, apdailos plytų ir įvairius kitus mūro darbus. Tie, kuriuos domina išsamesnė mūro darbų specifika, turėtų kreiptis į pasirinktą specialistą, kad gautų daugiau reikalingos informacijos.

Stogo danga. Namo statyba neišvengiamai apima ir stogo įrengimą. O pastarojo rūšių yra gana nemažai: betoninės ar keramikinės čerpės, plieninė danga, šiferis ir kt. „Statybos ABC“ specialistas sako, kad pasirenkant bet kokios rūšies stogo dangą, reikėtų įvertinti jos patvarumą, kokybę ir estetinį patrauklumą. O norintys produktyviai naudoti namo statybai skirtas lėšas, būtinai turėtų iš anksto numatyti statybines medžiagas ir reikalingus jų kiekius.

Fasado šiltinimas. Šiuo atveju reikia būti apsisprendus, kokios rūšies fasadas bus pasirenkamas – tinkuojamas ar vėdinamas. Kiekvienas jų turi savų privalumų ir trūkumų, tačiau specialistai vienareikšmiškai sutaria, jog jeigu fasado šiltinimas bus atliktas kokybiškai, jis puikiai atliks visas savo funkcijas. Būtina, kad visos sudėtinės fasado dalys būtų išbandytos ir vienodai reaguotų į aplinkos temperatūros, saulės, šalčio, vėjo, lietaus poveikį, o profiliai ir laikikliai išlaikytų apkrovas.

Tiesa, „Statybos ABC“ specialistas svarbiu aspektu laiko žinojimą, jog nuo 2021 metų keisis šuo metu galiojantis reglamentas STR 2.04.01:2018 „Pastatų atitvaros. Sienos, stogai, langai ir išorinės įėjimo durys“. Esminis jo pokytis bus tai, jog namo projektavimui ir statybai bus galima naudoti tik specialias vėdinamas sistemas, kurios yra pažymėtos CE ženklu arba turi NTĮ. Taip pat nuo tų metų bus reikalingas ir techninis fasado įvertinimas. Jei pakeitimai skamba gąsdinančiai, o namo statyba – kelia galvos skausmą, reikėtų pasikonsultuoti su savo srities specialistais,

Apdaila. Tai vienas iš paskutinių darbų, kuriam statomo namo savininkas dažniausiai turi savo viziją arba renkasi profesionalaus specialisto konsultaciją ir paslaugas.

Pasirinkti savo srities profesionalus – neabejotinai geriausias sprendimas tiek užsakant A klasės namo statybą, tiek B klasės namo statybą ar tiesiog sodo namo statybą. Rekomenduojama rinktis tuos, kurie gali atlikti visus namo statybos darbus – nuo pamatų įrengimo iki stogo dengimo, nuo statybos iki apdailos bei remonto. Prireikus išsamesnės informacijos, susijusios su namo statyba, galima kreiptis į „Statybos ABC“ komandą – el. paštu info@statybosabc.lt arba tel. +370 636 61977.

Užsakymo Nr. KMC200051

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: