Kaunas.lt archyvo nuotr.

Šiandien vidurdienyj Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyko Gedulo ir vilties dienos, Lietuvos okupacijos ir tautos genocido minėjimas.

Politinių kalinių ir tremtinių, Šaulių, Tautinio jaunimo sąjungų atstovai, Kauno įgulos kariai į minėjimą atvyko nešini vėliavomis ir gėlių žiedais.

Minėjime dalyvavo miesto meras Andrius Kupčinskas, jo pavaduotojas Vytautas Vasilenko, miesto Tarybos nariai, Savivaldybės administracijos atstovai.

„1940 m. Sovietų sąjungai okupavus Lietuvą, Latviją ir Estiją prasidėjo niekuo nekaltų žmonių trėmimas. Pagrindinis Lietuvos gyventojų trėmimo tikslas buvo akivaizdus – pašalinti iš Lietuvos tuos, kurie turėjo aktyvią tautinę savimonę, tiesiogiai arba netiesiogiai dalyvavo nepriklausomos Lietuvos valstybės kūrimo ir įtvirtinimo darbuose. Tremtis neaplenkė nė vieno gyventojų sluoksnio.

Išgyvenimai amžinojo įšalo žemėje yra neįkainojama vertybė, nes byloja apie laisvės kainą, kad iškentus baisias kančias, praėjus įvarius išbandymus galima išlikti žmogumi, išsaugoti viltį, tikėjimą, meilę Tėvynei ir vėl siekti laisvės.

Sąjūdžio metais tremtiniai buvo vedliai į laisvės uostą. Buvusių tremtinių aktyvi pozicija, mokėjimas nepasiduoti esant bet kokiems sunkumams yra geriausias pavyzdys ir šiandien. Jiems mūsų pagarba ir dėkingumas”, – kalbėjo meras A. Kupčinskas.

„Sveikinu visus, kurie prisideda prie dulkių nušluostymo nuo istorijos. Mes aktyviai bendraujame su jaunimu. Šiandien maloniai nustebino Tautinio jaunimo sąjungos nariai, dalyvaujantys Gedulo ir vilties dienos minėjimo renginiuose. Kol bus gyva lietuvių kalba, kol išlaikysime savo papročius ir tradicijas, tol gyvuosime”, – minėjimo metu kalbėjo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas J. Savickas.

Minėjimo dalyviams koncertavo Kauno muzikos ansamblis „Ainiai”. Dainavo solistai Gitana Lapinskaitė, Rytis Janilionis ir Aurimas Laurinavičius.

Miesto vadovai ir visi susirinkusieji nusilenkė mirusiems tremtyje, kentėjusiems lageriuose, kovojusiems už laisvę partizanams. Jie padėjo gėlių prie Nežinomo kareivio kapo ir Laisvės paminklo.

Renginiai, skirti Gedulo ir vilties dienai, vyko ir prie Geležinkelio stoties, ir Petrašiūnų kapinėse, prie Tremtinių memorialo.

Danutė Marcinkevičienė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: