Kaunas.lt archyvo nuotr.,

„Kitą sekmadienį, šausiu Aš”, – pareiškė mergina praėjusį sekmadienį padėjusi Kauno pavieto laisviesiems šauliams užtaisyti patranką. Didelio kauniečių bei miestą aplankiusių svečių dėmesio sulaukęs ir jau tradicija tapęs renginys šį sekmadienį griaudės paskutinįjį kartą, nes jau kitą savaitgalį Kauną drebins ne viena patranka – prasidės gyvosios istorijos festivalį „Europa. Napoleonas I Kaune. 1812″.

„Išties sulaukėme labai teigiamos žmonių reakcijos, – pasakojo Kauno pavieto Laisvųjų šaulių klubo vadas Vaidotas Valavičius, kuris su savo klubo nariais visą birželį drebino Kauno pilies sienas ir kvietė į gyvosios istorijos festivalį. – Kauniečiai domisi taip vadinamo prancūzmečio Lietuvos istorija – domėjosi mūsų klubu, uniformomis to meto įvykiais šalyje, o vėliau su gide klaidžiojo po Kauną prancūzų pėdsakais”.

V.Valavičius pasakojo ir kuriozinę situaciją, kaip praėjusį savaitgalį ieškojo dviračio savininko, kuris prieš mišias tiesiog pririšo dviratį prie Kauno miesto muziejuje saugomos Laisvųjų šaulių patrankos.

„Ateinam su kariais ir jau ruošiamės tempti patranką į Kauno pilies kiemą… Žiūrim, prirakintas dviratis, – juokiasi V.Valavičius. – Ir kur to žmogaus ieškoti? Greičiausiai nuėjęs į mišias, kurios baigiasi pirmą dienos, o mums juk reikia pasiruošti patranką šaudymui. Ačiū Dievui dviračio savininkas atsirado anksčiau ir mūsų renginys įvyko”.

V.Valavičius su savo klubo nariais visą birželį, sekmadieniais, drebino Kauno pilies sienas ir kvietė į birželio 22-24 dienomis vyksiantį gyvosios istorijos festivalį „Europa. Napoleonas I Kaune. 1812″. Šį sekmadienį 13 val. jie iššaus paskutiniuosius šūvius. Tradiciškai kauniečių lauks iš nemokama ekskursija „Prancūzų pėdsakai Kaune”. *

Jau kitą penktadienį Kauno Santakoje įsikurs 400 palapinių karinis miestelis, kuriame apsistos apie 800 rekonstruktorių iš Prancūzijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Čekijos, Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos. Šeštadienį prancūzų ir rusų kariai pėstininkai, artileristai bei kavalerija rikiuosis paradui ir trauks link Nemuno salos, kur popietę įvyks 200 metų menančių įvykių rekonstrukcija – prancūzų kariuomenės persikėlimas per Nemuną ir “Deltuvos” mūšis.

Šiemet Kaune vyksiantis festivalis – vienintelis Europoje karo istorijos rekonstruktorių renginys, tapatinamas su realia istorine data.

Ta proga šurmuliuos visas Kauno miestas. Kauniečiams ir miesto svečiams organizatoriai pristato daugiau kaip 50 išskirtinių renginių. Miesto centre veiks amatininkų mugė, koncertuos įvairūs kolektyvai, vyks renginiai vaikams ir visai šeimai. Santakoje įsikūrusioje stovykloje prancūzų ir rusų kareiviai gyvens pagal XIX a. autentiškas tradicijas, vyks kariniai paradai, griaudės pabūklų garsiai. Šeštadienio mūšį vainikuos tradicinių Joninių šventė ir nuotaikingas koncertas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: