(c) KaunoŽinios.lt archyvo nuotr.

Šeštadienį Kauno senamiestyje šurmuliavo dvyliktoji Kauno apskrities dienos šventė. Šių metų šventės temą – „Diena laikinojoje sostinėje“ – orginaliais būdais iliustravo kiekvienos Kauno apskrities savivaldybių kiemeliai, kurie kvietė kauniečius ir miesto svečius persikelti į Birštono smetonišką kurorto gyvenimą, Kauno Konrado kavinės salioną, įsiamžinti Kaišiadorių teatralizuotoje fotografijoje iš seno albumo. Jonavos rajono kiemelyje įsikūrę žydai pardavinėjo šviežią žuvį, o Kauno rajono kiemelyje akį traukė malonumus siūlančios tarpukario gražuolės. Kiekvienos savivaldybės kiemelis alsavo gyvybe ir nuotaikingu šurmuliu, praeivius vaišino savitomis būtent to krašto gėrybėmis.

Lyg iš Laikinosios sostinės gatvių atklydo ir apskrities viršininkė bei savivaldybių merai, pasipuošę cilindrais ir baltomis pirštinėmis. Jie tradiciškai susirungė merų varžytuvėse, kur turėjo pademonstruoti savo piešimo sugebėjimus.

Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė įteikė padėkas socialiniams darbuotojams, jų profesinės dienos proga ir padėkojo už taip reikalingą visuomenei jų kasdieninį atsidavusį darbą.

Visą dieną Prezidentūros kiemelyje kauniečius ir miesto svečius linksmino Kauno apskrities meno kolektyvai, o šventę baigė populiariausių klasikinių operečių kūrinių koncertas, kuriame dalyvavo Muzikinio teatro solistai, taip pat žiūrovų nuotaiką kurstė aktorės Reginos Varnaitės suvaidintos ištraukos iš spektaklių.

Šventės metu istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje buvo įteikti Kauno apskrities viršininko garbės ženklai Kauno kraštui nusipelniusiems visuomenės veikėjams. Apskrities viršininkė O.Balžekienė garbės ženklus įsegė Kauno arkivyskupui metropolitui Sigitui Tamkevičiui, profesoriui Viliui Grabauskui, profesoriui Algimantui Fedaravičiui, Kauno valstybinės filharmonijos vadovui Justinui Krėpštai, žurnalistui Vidui Mačiuliui, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkui Algirdui Kaminskui, Juozo Naujalio muzikos gimnazijos mokytojui-ekspertui Vitalijui Žemaičiui, Birštono gydytojui-kurortologui Vytautui Jurgiui Meškai, Prienų skulptoriui Algimantui Sakalauskui, raseiniškiui imtynių sporto treneriui Valdui Grišiui ir „Grok, Jurgeli“ šeimininkei Stefai Navardaitienei, kuri, deja, negalėjo dalyvauti.

Šventę vainikavo Kauno apskrities ąžuoliukų alėjos sodinimas Nemuno ir Neries santakoje. Kauno apskrities viršininkė O.Balžekienė visiems apskrities savivaldybių merams įteikė po ąžuoliuką, ir paprašė pasižadėti, kad ir kur jie bebūtų, prisiimti įsipareigojimus puoselėti ir globoti šį medį, kad jis prigytų ir stipriai įleistų šaknis ateinančioms kartoms. „Pasodinti medį yra viena, bet išauginti jį – didelis ir atsakingas darbas“, – teigė apskrities viršininkė. Pasak jos, kiekvieno mero pasodintas ąžuoliukas sudaro simbolinę Kauno apskrities ąžuoliukų alėją, o kiekvienais metais, tęsiant šią gražią tradiciją, apskrities alėja galėtų išaugti į regiono alėją. Apskrities viršininkei ir aštuoniems merams ąžuoliukus sodinti padėjo Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, pademonstravęs medžių sodinimo subtilybių.

Tradicinė, apskrities šventė kiekvienais metais vyksta vis kitoje apskrities savivaldybėje, tad kitų metų šventė bus rengiama Raseiniuose. Šių metų šventės šeimininkas, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, krivūlę iškilmingai perdavė Raseinių rajono savivaldybės merui Petrui Vežbavičiui.

Pasak apskrities viršininkės, nors apskrities viršininkų administracijos naikinamos, bet apskritys su visomis savivaldybėmis išlieka, tad privaloma tęsti šios gražios šventės tradiciją, o ateityje ši šventė turi peraugti į dar didesnę – regionų šventę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: