© Agnės Sinkevičiūtės nuotr./KaunoZinios.lt

Euro įvedimas nuo 2015 m. yra Lietuvos ekonomikos sėkmės įrodymas, teigiamai paveiksiantis ekonomiką ir dar labiau įtvirtinsiantis Lietuvos vietą Europoje, teigia Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Naujausioje įvertinimo ataskaitoje taip pat atkreiptas dėmesys, kad dėl veiksmingos priežiūros sustiprėjo šalies finansų sektorius.

TVF vertinimu, nors metų antrojoje pusėje jaučiamas nedidelis ūkio plėtros sulėtėjimas, vidaus paklausa ir palankus konkurencingumas turėtų užtikrinti 2,9 % Lietuvos ekonomikos augimą šiais metais. Kitąmet numatomas nuosaikus – iki 3,1 % – plėtros spartėjimas dėl gerėsiančių skolinimosi ir užsienio rinkų sąlygų. Anot TVF, Lietuvos ūkiui teigiamą postūmį suteiks euro įvedimas, kurį TVF vertina kaip Lietuvos ekonomikos sėkmės įrodymą.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad Lietuvos finansų sektorius yra gerai kapitalizuotas ir likvidus, o veiksminga finansų įstaigų priežiūra sustiprino sistemos atsparumą šokams. TVF palankiai įvertino Lietuvos bankui suteiktus įgaliojimus vykdyti riziką ribojančią, makroprudencinę, politiką.

Lietuva TVF narė yra nuo 1992 m., šiai tarptautinei finansų institucijai priklauso 188 šalys. Lietuvos ir TVF bendradarbiavimas grindžiamas TVF Steigimo sutarties ekonominėmis IV straipsnio konsultacijomis. Šis sutarties straipsnis įpareigoja šalis nares įgyvendinti šalies ir pasaulio finansinį bei ekonominį stabilumą užtikrinančią ekonominę ir finansų politiką. TVF vykdo nuolatinę šalių narių stebėseną ir teikia rekomendacijas minėtam stabilumui pasiekti ir palaikyti.

TVF atstovai kiekvienais metais lankosi Lietuvoje, vertina ekonominę padėtį ir ūkio raidos tendencijas. TVF misija Lietuvoje dirbo nuo šių metų rugsėjo 30 d. iki spalio 6 d., jos išvados paskelbtos TVF svetainėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: