Organizatorių archyvo nuotr.

Moteriškas seksualus apatinis trikotažas, kaip ir mados, bėgant laikui keitėsi: korsetai ir nėriniuoti naktinukai atskleidžia ne tik kintantį stilių, bet ir moters idealo, visuomenės normų kaitą. Šiandien didžiosios dalies kūną varžančių apatinių atsisakyta, tačiau verta prisiminti, kaip moterys formas dailino anksčiau. Juk mada pasižymi atsikartojimu.

Korsetai

XVIII a. korsetai buvo neatskiriama moters garderobo dalis. Korsetai padėjo sukurti tuometinį moters idealą – liauną liemens siluetą ir iškilias krūtis. Pagaminti iš banginio ūsų, jie standžiai suspausdavo moters liemenį, taip sukurdami smėlio laikrodį primenančią figūrą. Tačiau ši formų dailinimo priemonė lėmė ne tik diskomfortą – dėl suspaustų vidinių organų moterims buvo sunku kvėpuoti, tad neretai damos alpdavo. Vis dėlto šis seksualus apatinis trikotažas ilgai išliko populiarus – jo atsisakyta tik Antrojo pasaulinio karo metu, pradėjus dirbti daugeliui moterų.

Krinolinai

Krinolinai buvo svarbi moters, priklausančios karalienės Viktorijos epochos aukštuomenei, garderobo dalis. Krinolinas gamintas iš metalinių lankų, kurie suteikdavo suknelei apimties, apvalainą, pūstą formą. Nors ši garderobo detalė dabar gali atrodyti romantiška ir daili, iš tiesų ji sukeldavo pakankamai nepatogumų. Vilkint krinoliną, buvo sunku judėti. Be to, užfiksuotas ne vienas atvejis, kai dėl užsiliepsnojusio drabužio moters gyvenimas baigėsi tragiškai.

Laisvėjantys drabužiai

XIX a. antrajame dešimtmetyje moters figūros idealas kardinaliai pasikeitė– išpopuliarėjo berniukiško tipo figūra, kuriai išryškinti buvo naudojami ir kitokie apatiniai. Atsisakyta judėjimą, kvėpavimą varžančių, sudėtingų apatinių drabužių. Juos pakeitė trumpučiai, prie kūno beveik neprigludę šilkiniai naktinukai. Toks seksualus apatinis trikotažas sukurdavo berniukišką siluetą.

Revoliucinė liemenėlė

Nors dizaineris Mary Phelps Jacobsas liemenėlę sukūrė XX a. pirmajame dešimtmetyje, šis apdaras populiarumą pelnė tik po kelių dešimtmečių. Liemenėlė buvo ne tik nauja garderobo detalė, bet ir besikeičiančios visuomenės ženklas – vis daugiau moterų dirbo, tad nebenorėjo būti spraudžiamos į nepatogius apatinius drabužius.

Klestintis seksualumas

XX a. penktajame dešimtmetyje moterų seksualumas nebebuvo slepiamas po skraiste – vis labiau populiarėjo amerikietišku terminu pin-up vadinamos atvirutės, ant kurių vaizduojamos seksualiais apatiniais pasipuošusios merginos, remontuojančios mašinas arba valiūkiškai pozuojančios paplūdimyje. Būtent šis laikotarpis yra artimas dabartiniam seksualumo suvokimui: apatinis trikotažas puoštas nėriniais, šilku, moterys įsisprausdavo į permatomus korsetus.

Dar daugiau atvirumo

Seksualus apatinis trikotažas dar labiau provokavo 8-ajame dešimtmetyje: gundančios moterų garderobo detalės išpopuliarėjo ne tik miegamajame, bet ir scenoje. Viena žinomiausių apatinio trikotažo ikonų – dainininkė Cherr. Ši moteris scenoje nevengė provokuoti – atlikėja mėgo vientisus, prigludusius apatinius, mielai rinkosi blizgias medžiagas. Tai buvo ir laikotarpis, kai išpopuliarėjo siaurikės. Kontraversiškasis dizaineris Kalvinas Kleinas taip pat nevengė provokuoti mados gerbėjų: labai dažnai reklamose buvo galima pamatyti merginas, kuriuos dėvėjo visiškai permatomus apatinius, tiesiog nepaliekančius vietos fantazijai.

Naujasis seksualumas

Šiandien nebėra griežtų nurodymų, kaip turi atrodyti seksualus apatinis trikotažas – vis dažniau teigiama, jog svarbiausia ne patrauklūs apatiniai, o moters pasitikėjimas savimi. Šiuolaikiniai dizaineriai ir mados tendencijos orientuojasi į skirtingų figūrų, poreikių moteris, tad rasti tobulą apatinių variantą gali kiekviena.

 Keletas patarimų

Nors griežtos taisyklės apatinio trikotažo dizainui netaikomos, renkantis jį naudinga atkreipti dėmesį į kelias detales. Kad ir kokiai progai drabužiai bebūtų skirti, vertėtų rinktis tinkamą dydį. Prieš pirkdamos būtinai pasimatuokite drabužius, įsitikinkite, kad liemenėlė ir kelnaitės nespaudžia. Išsirinkusios netinkamą dydį, jausitės nepatogiai ir atrodysite nepatraukliai.

Besiruošdama romantiškai progai, neužmiršite, jog svarbūs ne tik apatiniai, bet ir aksesuarai – priderinkite prie jų aukštakulnius, vėrinį. Svarbiausia – nesirinkite sudėtingo dizaino, sunkiai nusivelkamų apatinių – nebent poroje abu esate itin kantrūs.

Šiandien moteris mėgaujasi laisve – ji gali rinktis ne tik dailius, intriguojančius, bet ir patogius apatinius drabužius. Tegul seksualus apatinis trikotažas atspindi nuotaiką, aistrą ir lūkesčius – rinkitės drąsiai ir stebinkite tiek save, tiek partnerį.

Užsakymo Nr. KMC180059

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: