Christoph Waltz

Dauguma Vokietijos teatro scenos aktorių niekada neįgyvendina savo ambicijų patekti į  televiziją, ką jau kalbėti apie svajones atsidurti didžiuosiuose ekranuose ir tarptautinėje kino industrijoje. Christoph Waltz, vokiečių ir austrų aktorius, ne tik prasiveržė į televiziją ir kiną, bet tapo tikra Holivudo įžymybe.

Christoph Waltz nėra tipiška Holivudo filmų įžymybė, nes anglų kalba nėra jo gimtoji, be to, beveik visi jo atlikti vaidmenys kine ilgą laiką buvo tik antro plano. Jis nėra širdžių ėdikas, neviešina privataus gyvenimo detalių, o perkopęs 50 metų, sėkmingai debiutavo Holivude. Christoph dažniausiai įkūnija nevikrius, sunkiai suprantamus, liūdnus ar blogus personažus. Nepaisant to, arba galbūt būtent dėl to, jis, pradėjęs karjerą Vokietijos teatrų scenose, šiuo metu yra vienas iš kelių apdovanojimus laiminčių kino žvaigždžių, kurių nori visas pasaulis.

Christoph Waltz gimė 1956 metais Vienoje, Austrijoje. Jo tėvai dirbo scenos ir kostiumų dizaineriais, taip pat Christoph seneliai buvo aktoriai žymiajame Vienos teatre, pavadinimu ‘Burgtheater’. Pats Christoph Niujorke mokėsi vaidybos Lee Strasberg’o teatro ir kino institute, taip pat baigė vaidybos studijas Maxo Reinhardto seminare, kuris yra Muzikos ir scenos menų universiteto dramos mokykla Vienoje. Aktoriaus vaidybos mokslai atskleidžia, kad jis, dar būdamas jaunas, rimtai mąstė apie aktoriaus karjerą tarptautinėje kino industrijoje.

Aktoriaus gyvenime svarbią vietą užėmė klasikinė muzika. Būdamas vos 10 metų, Christoph pirmą kartą apsilankė operos spektaklyje “Turandot” ir turėjo galimybę ne tik pamatyti, bet ir išgirsti nuostabų sopraną turinčią Birgit Nilsson. Christoph susidomėjimą klasikine muzika taip pat skatino patėvis, kuris buvo dirigentas ir kompozitorius. Christoph, būdamas dar paauglys, turėjo įprotį lankytis operoje du kartus per savaitę. Tokį užsiėmimą jis galėjo sau leisti, nes tais laikais stovimi bilietai operoje brangiai nekainuodavo.

Pats Christoph Waltz buvo studijavęs klasikinį dainavimą, tačiau dėl silpno baritono nebūtų galėjęs įkūnyti Falstaff’o vaidmens. Pastarasis yra paremtas Šekspyro kūriniu – charizmatiškas besotis gauna savo atpildą, nes bandė suvilioti ne vieną, bet dvi ištekėjusias moteris. Negalėjęs vaidinti operose, Christoph Waltz nusprendė pats jas režisuoti. Tokiu būdu jis sukūrė naują italų kompozitoriaus Džiuzepės Verdžio operą “Falstaff” Belgijos operos rūmams Opera Ballet Vlaanderen. Christoph Waltz 2013 metais režisavo Richard Strauss operą “Der Rosenkavalier” (liet. “Rožės riteris” arba “Rožių nešėjas”), taip pat aktoriaus planuose yra Claude Debussy operos “Pelléas et Mélisande” (liet. “Pelėjas ir Melisanda”) režisūra.

1990 metais aktorius dalyvavo tarptautiniuose kino ir televizijos projektuose – dirbo su lenkų režisieriumi Krzysztof Zanussi, taip pat dviejų dalių bendrame vokiečių, austrų ir  amerikiečių televizijos projekte apie Catherine the Great (liet. Kateriną Didžiąją), kurią vaidino Catherine Zeta-Jones. Nors kartais aktoriui nepasisekdavo gauti vaidmens dėl jo akcento, vėlesniais atvejais jam tai netrukdė gauti pasiūlymų vaidinti.

Nors jis yra nuostabus aktorius, Christoph Waltz ilgą laikotarpį nebuvo įžymus, ir pats aktorius tikriausiai nesitikėjo sulaukti tiek daug dėmesio, kai nusifilmavo Kventino Tarantino filme “Negarbingi šunsnukiai”. Filme pasakojama išgalvota istorija apie grupę žydų ir amerikiečių kareivių, kurie okupuotoje Prancūzijoje žudo nacius Antrojo Pasaulinio karo metu. Šioje kino juostoje Christoph Waltz vaidmuo yra šaltakraujis SS (sukarinta nacistinė organizacija) karininkas – Colonel’is Hans’as Landa.

2010 metais aktorius laimėjo Oskarą už vaidmenį filme „Negarbingi šunsnukiai“, taip pat Auksinio Gaublio ir Britų Akademijos kino apdovanojimus. Už šį vaidmenį aktorius susirinko net 27 svarbius apdovanojimus, įskaitant ir 2009 metais Tarptautiniame Kanų Kino festivalyje gautą nominaciją kaip geriausio antro plano aktoriaus. Niekas netikėjo, kad po 30 metų, praleistų vaidinant, Christoph Waltz užsitikrins vietą Holivude. Tuo netikėjo ir pats aktorius. Jis, kalbėdamas Vokietijos įžymybių žurnalui, teigė: “Žinoma, aš nesitikėjau, kad mano vaidmuo sukels tokį sąmyšį, šiaip ar taip, aš esu Christoph Waltz, o ne Lady Gaga”.

Nuo tada, sulaukęs daugybės pasiūlymų vaidinti įvairiuose projektuose, Christoph pasirodė filme ‘Carnage’ (liet. “Kivirčas”) kartu su aktorėmis Jodie Foster ir Kate Winslet. Taip pat aktorius sužibėjo režisieriaus Francis Lawrence filme ‘Water for Elephants’ (liet. “Vanduo drambliams”), kuris yra Sara Gruen bestselerio “Vanduo drambliams” ekranizacija. Aktorius vaidino kartu su Robert‘u Pattinson‘u ir Reese Witherspoon.

Aktorius taip pat pasirodė filme ‘Green Hornet’ (liet. “Žalioji širšė”), po to Paul W. S. Anderson 2011 – ųjų metų ‘The Three Musketeers’ (liet. “Trys muškietininkai”) perdirbinyje.

Christoph Waltz po kurio laiko vaidino premijų medžiotoją dar viename Kventino Tarantino filme ‘Django Unchained’ (liet. “Ištrūkęs Džango”) ir už antro plano vaidmenį aktorius 2013 metais papildė savo kolekciją antruoju Auksiniu Gaubliu.

Kiti aktoriaus pripažinti vaidmenys buvo plagiatorius Timo Burtono filme ‘Big eyes’ (liet. “Didelės akys”), taip pat nepatikimo investuotojo vaidmuo filme ‘Horrible Bosses 2’ (liet. “Kaip atsikratyti boso 2”). Džeimso Bondo priešininko Ernst Stavro Blofeld vaidmuo 2015 – ųjų filme ‘Spectre’ (liet. “Spektras”).

2016 metais aktorius taip pat vaidino korumpuotą kapitoną filme ‘The Legend of Tarzan’ (liet. “Tarzanas. Džiunglių legenda”). 2017 metais filme ‘Downsizing’ (liet. “Sumažinti žmonės”) aktorius atliko sau atlaidaus apgaviko vaidmenį, o 2018 metais aktorius Virginijos kino festivalyje buvo paskelbtas kaip specialusis svečias.

Christoph Waltz šiuo metu mėgaujasi savo žinomumu, tačiau tuo naudojasi saikingai. Žurnalistų paklaustas, kaip jis susitvarko su šlove, kadangi nėra įpratęs prie tiek daug gaunamo dėmesio, aktorius atsako: “Nuo išgertų kavos puodelių taip pat gali tapti per daug įsiaudrinęs, tačiau kai taip nutinka, reikia tiesiog jos gerti mažiau. Aš taip pat esu įpratęs kartas nuo karto veržtis prieš visuomenę. Iš tikrųjų, aš gana gerai su tuo susitvarkau”.

Taip pat skaitykite: TOP 10 Steve‘o Carell‘io vaidmenų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: