Pexels.com archyvo nuotr.

Rusija pagal Covid-19 sergamumo rodiklius pasaulyje antra po Indijos. Nerimą kelia ir Delta Plus koronaviruso (indiškoji) atmaina, kuri plinta sparčiai bei pastebėta daugelyje šalių. Kokios yra paplitimo priežastys bei kas gąsdina labiausiai?

Antradienį Rusijos federacija patvirtino, jog pasiektas 16,715 Covid-19 susirgimų skaičius visoje Rusijoje bei 546 mirtys, kas yra didžiausias mirtingumo skaičius nuo šių metų vasario 11-osios. Naujų koronaviruso atvejų skaičius sostinėje Maskvoje – 6,555, mirčių skaičius išaugo iki 86, kas yra daugiausia per visą pandemijos laikotarpį. Birželio 18-19 dienomis Rusija paskelbė, jog Maskvoje pasiekta maždaug 9 tūkst. susirgimų koronavirusu atvejai per 24 val. Vos prieš porą savaičių atstovai kasdien suskaičiuodavo apie 3 tūkstančius užsikrėtimų kasdien. Anot Maskvos mero, apie 90 procentų visų naujų atvejų sudarė susirgimai naująja Delta koronaviruso atmaina, kuri iš pradžių buvo aptikta Indijoje. Sveikatos apsaugos atstovai teigia, jog susirgimai indiškąja atmaina sparčiai paplito per pastarąsias dvi savaites. Meras taip pat pranešė, jog Maskvoje iki birželio 29-osios išlieka visi apribojimai, kad būtų pasiektas maksimalus saugumas. Bent 17-oje Rusijos regionų iš naujo įvesti ir kiti apribojimai. Nepaisant to, praėjusį penktadienį ministro pirmininko pavaduotoja Tatjana Golikova konstatavo, jog nuo birželio 28-osios Rusija ir toliau vykdys keliones avialinijomis su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, Italija, Kipru, Šiaurės Makedonija, Belgija, Bulgarija, Airija, Jordanija. Maskvos ligoninėse nebebus taikomas kasdienis, įprastas gydymas nepasiskiepijusiems pacientams, nebent yra skubios pagalbos būtinybė arba reikalingas gydymas sergant onkologinėmis bei kraujo ligomis. Pacientai su medicininėmis išimtimis, reikalingomis vakcinacijai, bus gydomi. Skirtinguose Rusijos regionuose taikomos skirtingos prievolės gyventojų skiepijimui. Peterburge vakcina būtina daugumai aptarnavimo srityse dirbančių darbuotojų, Tulos regione prievolė išlieka rizikos grupėje esantiems asmenims.

Indijoje per praėjusią parą nustatyti 42,640 Covid-19 atvejai ir 846 mirtys. Jungtinės Karalystės Sveikatos departamento atstovai pareiškė, jog birželio 7-ąją buvo nustatyti 6 Delta Plus genomai Indijoje, tačiau šiuo metu yra jau 63 genų mutacijos. Mutuojanti Delta atmaina iš pradžių pastebėta ne viename Indijos regione. Dar gegužės mėnesį buvo paimta 7,500 mėginių ir atlikti išsamūs tyrimai. Užfiksuoti 22 atvejai viename Indijos Maharashtra regione. Pasak Indijos gydytojo Vinod Kumar Paul, ši atmaina taip pat pastebėta ir kitose valstybėse: JAV, Jungtinėje Karalystėje, Portugalijoje, Šveicarijoje, Japonijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Kinijoje. Be milžiniškų susirgimų Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje užfiksuoti 36 susirgimai šia atmaina. Indijos medicinos tyrinėtojas, specializuojantis infekcijų ir genų srityse, Vinod Scaria sako, jog Delta Plus atmainos susiformavimą lėmė SARS-COV-2 viruso baltymo mutacija ir šis baltymas yra pajėgus patekti į žmogaus organizmą ir infekuoti žmogaus kūno ląsteles. Scaria taip pat prideda, jog šios atmainos dažnis nėra pats didžiausias Indijoje, paplitimas kur kas didesnis Europoje, Amerikoje bei kitose Azijos valstybėse. Būtent todėl kai kurie Indijos mokslininkai įsitikinę, jog neverta nerimauti, kadangi paminėtos Delta Plus atmainos paplitimas Indijoje šiuo metu yra silpnas. Tačiau kiti Indijos medicinos tyrinėtojai užsimena apie nežinomybę, susijusią su naująja Delta atmaina. Dar nėra nustatyta, kokį poveikį žmogaus imuninei sistemai ilgainiui palieka Delta Plus. Todėl būtina pakartotinai tirti vakcinuotų asmenų kraujo plazmą ir tikrinti, ar nebeliko viruso požymių. Tik išgydę užsikrėtusiuosius galėsime užtikrintai valdyti viruso nešiojimą ir naujas mutacijas. Ekspertai pabrėžia, jog užsikrėtimas indiška Covid-19 atmaina daugiausiai išprovokuojamas turizmo sektoriaus. Virusas plinta vykstant į užsienį, žmonės užsikrėtė keliaudami per Nepalą, Turikiją, Malaiziją, Singapūrą. Visose valstybėse raginama nuolat tikrinti užsikrėtusiųjų kelionių žemėlapius, visus įvykusius kontaktus bei vykdyti vakcinavimą.

Maskvos mero Sergėjaus Sobianino žodžiais, tikėtina, jog susiduriama su naujomis, dar agresyvesnėmis viruso atmainomis, kurios plinta kur kas sparčiau. Atmainos dinamiškai trigubinasi, su tuo dar nebuvome susidūrę ankstesnių koronaviruso bangų laikotarpiu. Indijos Jasloko ligoninės, Infekcinių ligų skyriaus viršininkas Shrivastava taip pat neslepia baimės, jog ši Delta atmaina plinta be galo greitai ir gali paveikti gausų skaičių žmonių per ganėtinai trumpą laikotarpį. Mokslininkai ir pasaulio sveikatos ekspertai nerimauja, jog nauja viruso atmaina gali potencialiai išprovokuoti didelę koronaviruso bangą. Baiminamasi ne vien dėl spartaus Delta Plus paplitimo, bet ir dėl rizikos, jog išrastos ir plačiai naudojamos vakcinos bus neefektyvios ir neapsaugos nuo dar gausesnių susirgimų. Apytikriai pranašaujama, jog paisant galimų grėsmių, trečioji banga visą pasaulį gali užklupti šių metų rugsėjo arba spalio mėnesį. Indijos pediatras, gydytojas Vinod Kumar Paul atskleidžia, jog šiuo metu esame pažeidžiami ir negalime ignoruoti prevencijos taisyklių. Trečioji banga gali būti sustabdyta ar sukontroliuota, jei ir toliau vyks sklandus gyventojų vakcinavimas, žmonės elgsis atsakingai. Tačiau Indijos medikų instituto direktorius Randeep Guleria įspėja, jog Indijoje trečioji banga pasireikš per artėjančias šešias ar aštuonias savaites, jei žmonės nustos dėvėti apsaugines veido kaukes, nesilaikys saugaus atstumo viešose erdvėse ar eis į gausius masinius susibūrimus. Jis sako, jog būtinas sąmoningas žmonių elgesys, gyventojų priežiūra, jei atsisakoma vakcinavimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: