Aleksejus Navalnas /. EPA-ELTA nuotr.

Įkalintasis Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas penktadienį nutraukė tris savaites trukusį bado streiką, teigdamas, kad pasiekė „didelį progresą“ ir dėkojo savo rėmėjams.

Instagram“ įraše Navalnas rašė, kad jis atsižvelgė į savo rėmėjų ir gydytojų patarimą, kurie įspėjo jį, jog jis gali mirti „bet kurią minutę“, jei ir toliau atsisakys maisto kalėjime, kuriame jis atlieka 2,5 m. bausmę dėl kaltinimų, kuriuos jis vadina politiškai motyvuotais.

Prieš du mėnesius žmonės juokėsi iš mano prašymų suteikti man medicininę pagalbą. Man nedavė jokių vaistų. Prieš mėnesį, paklausus „kokia mano diagnozė?“ ir „ar galiu pamatyti savo paties medicininius įrašus?“, man buvo nusijuokta tiesiai į veidą.“

Tačiau dabar mane du kartus apžiūrėjo civilinių gydytojų konsiliumas… Jų žodžiai: „Greit nebeliks, ką gydyti“… verti dėmesio. Atsižvelgus į visas aplinkybes, aš nutraukiu bado streiką,“ rašė Navalnas.

Tūkstančiai rusų trečiadienį išėjo protestuoti į gatves dėl opozicijos lyderio ir reikalavo, kad jam būtų suteikta galimybė susitikti su gydytojais, kadangi kalėjimo valdžia su tuo vis nesutiko.

Kalėjime Navalno sveikata stipriai suprastėjo ir nuo suėmimo pradžios jis neteko 15 kg. svorio. Bado streiką jis pradėjo reikalaudamas tinkamos medicininės priežiūros dėl įvairių negalavimų. Navalnas taip pat tvirtino, kad kalėjimo prižiūrėtojai kankino jį prikeldami kas valandą nakties metu. Tokia procedūra buvo taikoma dėl manomos opozicijos lyderio pabėgimo rizikos.

Navalnas sakė, kad jis vis reikalavo pasimatyti su savo gydytoju ir įspėjo dėl juntamų negalavimų. „Aš pradedu nebejausti savo rankų ir kojų ir noriu suprasti, kas su manimi vyksta ir kaip tai gydyti,“ sakė jis.

Bado streikas tęsėsi 24 dienas ir, anot Navalno, jam tiek pat dienų prireiks atsitiesti iki normalaus valgymo režimo. „Jie sakė, kad tai netgi sunkiau. Tai palinkėkite man sėkmės.“

Kremliaus kritikas buvo apnuodytas praėjusį rugpjūtį ir buvo nugabentas gydytis į Vokietiją. Sausio mėn. jis sugrįžo į Rusiją, kur buvo suimtas vos nusileidus jo lėktuvui dėl lygtinės bausmės pažeidimų, kuriuos žmogaus teisių advokatai, Vakarų vyriausybės ir Europos Žmogaus Teisių Teismas (ECHR) laiko nepagrįstais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: