Youtube vaizdo įrašo kadras

Rusijos ambasadorius Turkijoje, Andriejus Karlovas, buvo pašautas ir nužudytas policijos pareigūno, kuomet pirmadienio vakarą lankėsi meno galerijoje, Ankaroje, patvirtina Turkijos pareigūnai. Rusijos užsienio reikalų atstovė spaudai Marija Zakharova pavadino įvykį „teroro ataka,“ o pasaulio lyderiai pasmerkė išpuolį, kaip „bailų“ ir „niekingą.“

Valstybės sekretorius Džonas Keris, spaudos pranešime teigė, jog JAV yra pasirengusi „suteikti reikalingą pagalbą Rusijai ir Turkijai tiriant šią niekingą ataką.“ Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas prisidėjo savo pareiškimu, apibūdindamas žudiką, kaip „radikalų Islamo teroristą.“

Karlovas, kuris buvo Rusijos ambasadorius Turkijoje nuo 2013, buvo nušautas savo kalbos metu priešais nedidelę auditoriją. Jis buvo skubiai nugabentas į ligoninę, kur netrukus mirė nuo patirtų sužalojimų, praneša Reuters.

Turkijos žiniasklaida nustatė, kad žudikas yra Mertas Altintas, aktyvus Ankaros policijos pajėgų narys, kuris įvykį sukėlė ne darbo metu. Tai paneigia ankstesnius Turkijos pranešimus, teigiančius, jog šaudlys atėjo į renginį apsimesdamas policijos pareigūnu.

Pasak renginio fotografo, šaudlys arabiškai sušuko Allahu Akbar prieš iššaudamas mažiausiai aštuonias kulkas ir sudaužydamas dalį nuotraukų. Vaizdo įraše matoma, kaip žudikas turkiškai šaukia „nepamirškit Aleppo, nepamirškit Sirijos!” ambasadoriaus kūnui jau gulint ant žemės.

Incidento metu, mažiausiai dar trys žmonės buvo sužeisti, kol užpuolikas buvo pašautas ir nužudytas savo kolegų policijos pareigūnų.

Pasak Rusijos valstybinės žiniasklaidos, Turkijos prezidentas Tayyipas Erdoganas netrukus po incidento susisiekė su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Putinas televizijos pranešime Rusijos visuomenei teigė, kad užpuolimas buvo siekis sugriauti „gerėjančius rusų-turkų santykius,“ taip pat ir „Sirijos taikos procesą.“ Jis pažadėjo sustiprinti Rusijos kovą prieš terorizmą, praneša Reuters.

Karlovas dalyvavo vis dar besitęsiančiuose Rusijos-Turkijos taikos derybose su sukilėlių pajėgomis ir Bashar Assad rėžimu, kovoje dėl Aleppo. Abi vastybės tarpininkavo susitarime, dėl evakuacijos iš apgultojo miesto ir buvo pasirengę tęsti dėrybas, kartu su Sirija bei Iranu, antradienį Maskvoje.

Par pastarasias dienas, protestai prieš užpuolimą rytų Aleppe, bei Rusijos palaikymą Assado rėžimui, paplito visoje Turkijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: