Brittney Griner / Instagram ir pexels.com arcyvo nuotr,

Įtampai tarp Amerikos ir Rusijos toliau sėkmingai augant nuo tada, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, amerikietė, JAV moterų krepšinio lygos žvaigždė Brittney Griner prieš kelis mėnesius buvo sulaikyta Rusijoje. Vasario mėnesį krepšininkė buvo suimta dėl kaltinimų narkotikų laikymu po to, kai muitinė oro uoste jos bagaže rado elektroninių cigarečių papildymo kasečių. Nepaisant JAV pareigūnų pastangų savo pilietę grąžinti atgal į namus, kol kas Rusija to daryti neketina. Griner areštas tolerancija nepasižyminčioje Rusijoje kelia nerimą ir dėl to, kad ji – juodaodė LGBTQ+ moters tapatybę turinti krepšininkė.

Brittney Griner – dukart olimpinio aukso medalio laimėtoja, žaidžianti „Phoenix Mercury“ ir Rusijos „Jekaterinburgo UGMK“ (ne sezono metu) komandose. Pasirodo, kad praktika amerikietėms krepšininkėms žaisti Rusijoje gan įprasta – jos čia gauna penkis kartus didesnį honorarą nei JAV.

Amerikos pareigūnai praėjusį mėnesį susitiko su Griner, ir nors JAV ambasados ​​Maskvoje atstovas spaudai sakė, kad jos būklė „gera“, kol kas neaišku, kada ji bus paleista. Vakar Rusijos teismas pratęsė Griner kardomąjį kalinimą iki liepos 2 dienos.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BG (@brittneyyevettegriner)

Apie JAV pilietės suėmimą Rusija pirmą kartą paskelbė kovo 6 dieną, viešai pranešdama pasauliui, kad sulaikyta amerikietė krepšininkė. Taip pat paskelbta nufilmuota medžiaga iš sulaikymo muitinėje, kurios dėka buvo atpažinta, kad sulaikytoji – Brittney Griner. Kaip rašo „New York Times“, Rusijos teisėsauga teigia, kad tarp Griner daiktų buvo aptikta elektroninių cigarečių pildymo kasečių, kuriuose yra hašišo aliejaus, dėl ko amerikietei pradėta baudžiamoji byla dėl kaltinimų narkotikų kontrabanda, už kurią gresia iki dešimties metų kalėjimo.

Rusijai paskelbus apie krepšininkės suėmimą, jos agentė Lindsay Kagawa Colas „ESPN“ sakė, kad glaudžiai bendrauja su Griner, jos teisiniais atstovais Rusijoje, merginos šeima, JAV moterų kreipšinio lyga ir „NBA“. „Kadangi šis teisinis reikalas tebevyksta, negalime plačiau viešai komentuoti jos bylos, bet galime patvirtinti, kad stengiamės ją parvežti namo. Brittney psichinė ir fizinė sveikata yra pagrindinis mūsų rūpestis“, – teigė krepšininkės agentė.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BG (@brittneyyevettegriner)

B. Griner žmona Cherelle socialiniame tinkle „Instagram“ taip pat paskelbė pareiškimą, kuriame padėkojo gerbėjams už „maldas ir palaikymą“ bei prašė privatumo šeimai nelengvu laikotarpiu. Tuo tarpu JAV moterų krepšinio lyga paskelbė pareiškimą, kuriame siūlo Griner visapusišką paramą. „Mūsų pagrindinis prioritetas yra greitas ir saugus jos grįžimas į JAV“, – situaciją komentavo krepšinio lygos atstovai.

Tiesa, nerimas dėl Griner arešto Rusijoje nemažėja, ypač atsižvelgiant į jos, kaip Amerikos sportininkės statusą ir LGBTQ+ juodaodės moters tapatybę. Rusija – homofobija ir rasizmu pasižyminti šalis, o pats Vladimiras Putinas viešai pasisako prieš LGBTQ+ teises. 2020 metais jis pareiškė, kad niekada neįteisins tos pačios lyties asmenų santuokų šalyje.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinken pripažino Griner suėmimą Rusijoje per kovo 6 dieną vykusią spaudos konferenciją. „Kai bet kurioje pasaulio vietoje sulaikomas amerikietis, mes, žinoma, esame pasirengę suteikti visą įmanomą pagalbą. Ir tai apima Rusiją“, – sakė A. Blinken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BG (@brittneyyevettegriner)

Dar kovo mėnesį Rusijos valstybinė naujienų agentūra pranešė, kad Maskvos teismas pratęsė Griner suėmimą iki gegužės 19 dienos, dėl ko taip ir neprasidėjo jos sezonas JAV moterų krepšinio lygoje. Nors bendros šalies pastangos užtikrinti Griner laisvę viešai neatskleidžiamos, JAV valstybės departamento atstovas spaudai tvirtino, kad departamentas daro viską, ką gali, kad paremtų Griner ir ją saugiai pargabentų namo. Taip pat pranešama, kad kovo 23 dieną JAV pareigūnams pavyko aplankyti Griner kameroje, kuria ji dalinasi su dviem rusėmis kalinėmis. Po vizito surengtoje spaudos konferencijoje JAV ambasados ​​atstovė spaudai Jennifer Palmer pakartojo, kad ambasada daro viską, ką gali, kad Griner būtų paleista ir kad su ja būtų sąžiningai elgiamasi per šį nelengvą išbandymą. Nors vyriausybės pareigūnai nusprendė privačiai dirbti su Griner byla, baimindamiesi, kad per didelis jos viešinimas neigiamai paveiks jos sulaikymą, daugelis krepšininkės gerbėjų piktinasi, kad vyriausybė nevykdo garsesnės kampanijos už jos laisvę.

Pasirodo, kad Rusijoje įstrigusius JAV piliečius ištraukti ne taip jau ir paprasta. Balandžio 28 dieną JAV prezidento Bideno administracija paskelbė, kad Trevoras Reedas – JAV jūrų pėstininkų veteranas, sulaikytas Rusijoje nuo 2019 metų, pagaliau buvo paleistas dėl Rusijos ir JAV apsikeitimo kaliniais, taip atnaujinant ir Griner bylos nagrinėjimą.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BG (@brittneyyevettegriner)

Beveik trejus metus Rusijos kalėjime praleidęs Trevoras Reedas jau spėjo pateikti peticiją Jungtinėms Tautoms, kurioje paskelbė, kad Rusija su juo elgėsi netinkamai ir dėl jo sulaikymo pažeidė tarptautinę teisę. T. Reedas Rusijoje buvo pripažintas kaltu ir devyneriems metams pasiųstas už grotų už tai, kad būdamas neblaivus neva smogė vienam teisėsaugos pareigūnui. „Jie išgalvojo šį nusikaltimą, kad sulaikytų mane ten politiniais tikslais“, – sakė Reedas. Ši peticija – pirmas žingsnis siekiant nutraukti Rusijos įkaitų diplomatiją.

Gegužės 13 dieną B. Griner advokatas sakė, kad Rusijos valdžia vėl pratęsė jos kardomąjį kalinimą vienam mėnesiui, o tai, jo manymu, gali reikšti, kad Griner byla netrukus bus nagrinėjama teisme. Kalbėdamas apie jos bendrą fizinę gerovę, Griner advokatas sakė, kad jos teisininkų komanda iš klientės negavo jokių skundų dėl sulaikymo sąlygų. „Times“ teigimu, Rusijos teismams būdinga pakartotinai pratęsti suėmimą iki teismo. Tiesa, JAV pareigūnai į šį pratęsimą žvelgia realistiškai ir teigia manantys, kad šis teisminis procesas tėra viešas Rusijos akių dūmimas, skirtas pasauliui pademonstruoti, kad šalis linkusi į derybas.

Žinia, kad amerikietės įkalinimas pratęstas dar vienam mėnesiui ypač nuliūdino Griner krepšinio komandos nares. „Ji yra mūsų komandos draugė, ji amerikietė ir norime, kad ji grįžtų namo“, – nusivylimo neslėpė moterų krepšinio klubo „Phoenix Mercury“ vyriausioji trenerė Vanessa Nygaard.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: