Laidos stop kadras

Laidos „Last Week Tonight“ vedėjas teigia, kad viso pasaulio dėmesį kaustantis renginys „pastatytas ant žmonių kančių“.

Pasaulio futbolo čempionatas prasidėjo sekmadienį, o jo šeimininkė Kataras patyrė vieną iš labiausiai žeminančių pralaimėjimų istorijoje.

Tačiau, kaip praneša laidos „Last Week Tonight“ vedėjas Johnas Oliveris, prastas šalies pasirodymas aikštelėje yra niekis, palyginti su tuo, kas vyksta už jos ribų.

J. Oliveris trumpai papasakojo, kaip Kataras laimėjo renginį iš FIFA, futbolą valdančios organizacijos, kurią jis pavadino „kartelį primenančia padlaižių ir įvairių nusikaltėlių grupe, retkarčiais rengiančia futbolo rungtynes“.

Šalies atranką aptemdė skandalai ir korupcija.

„Nesakysiu, kad Kataras tikrai gavo Pasaulio futbolo čempionatą dėl kyšininkavimo“, – sakė Oliveris. „Bet nesakysiu, kad jie to nepadarė, ir pasakysiu, kad jie tai padarė“.

Tačiau tai, kas nutiko vėliau, yra kur kas blogiau.

Kataras neturėjo objektų, kuriuose galėtų surengti tokį renginį, ir darbuotojų, kurie galėtų juos per trumpą laiką pastatyti, todėl atsivežė užsienio darbininkų, su kuriais, daugumos duomenimis, buvo siaubingai blogai elgiamasi. Pranešama, kad žuvo tūkstančiai žmonių.

Kai kurie buvo įkalinti sistemoje, kuri prilyginama vergovei.

„Visi naujieji stadionai ir infrastruktūra iš esmės buvo pastatyti pasitelkus šiuolaikinę vergovę“, – sakė Oliveris. „Taigi tikriausiai turėtume įvesti naują bendrinį daiktavardį šiai stadionų grupei vadinti: žąsų gauja, banginių būrys, stadionų žiaurumas.“

Pasak jo, turnyras buvo „pastatytas ant žmonių kančių“, o Kataro pareigūnai ne tik nebuvo patraukti atsakomybėn, bet ir bandė tyčiotis iš žurnalistų, kurie apie tai klausinėjo.

FIFA taip pat dar turi už tai atsakyti.

„Pasakysiu kai ką beprotiško, bet mažiau demokratijos kartais yra geriau organizuojant pasaulio futbolo čempionatą“, – 2013 m. pripažino tuometinis FIFA vadovas Jérôme’as Valcke’as.

„Netgi citatai, kuri pradedama žodžiais „pasakysiu kai ką beprotiško“ , tai yra suknistai siaubinga“, – sako Oliveris.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: