BOAT International nuotr.

Didžiosios Britanijos valdomas Gibraltaras antradienį aukcione parduos pirmąją superjachtą, konfiskuotą iš Rusijos verslininko, kuriam pritaikytos sankcijos dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, pranešė žiniasklaida.

Milijardieriaus Dmitrijaus Pumpjanskio 72,5 m ilgio laivas „Axioma“ vertinamas maždaug 74 mln. dolerių, nors tikimasi, kad jis bus parduotas už mažesnę kainą.

Su Maltos vėliava plaukiojančioje D. Pumpjanskio superjachtoje yra penki deniai, joje įrengtas milžiniškas baseinas, 3D kino teatras, sūkurinė vonia, SPA centras ir treniruoklių salė.

Kovo mėnesį Gibraltaras areštavo „Axioma“, o liepą JAV bankas „JP Morgan“ laimėjo teismo nutartį, leidžiančią ją parduoti po to, kai D. Pumpjanskis nesugebėjo sumokėti 20,6 milijono JAV dolerių paskolos, teigia „Bloomberg“.

Bankas teigė, kad nebegalėjo priimti pinigų iš D. Pumpjanskio kontroliuojančiosios bendrovės „Pyrene Investments“ po to, kai Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga verslininkui pritaikė sankcijas.

Laivu „Axioma“ susidomėjo „stulbinamai daug“ potencialių pirkėjų iš JAV, Didžiosios Britanijos, Italijos, Kanados ir Turkijos, laikraščiui „The New York Times“ sakė laivo pardavimą vykdančių aukcionų namų „Howe Robinson Partners“ brokeris Nigelas Hollyeris.

Iš 100 užklausų ir 30 asmeninių apžiūrų jis gavo du „rimtus“ pasiūlymus, sakė N. Hollyeris ir pridūrė, kad daugumos pasiūlymų tikimasi sulaukti antradienį.

2013 m. pastatytas laivas „Axioma“ iš pradžių vadinosi „Red Square“ ir buvo nuomojamas kitiems turtingiems klientams už iki 635 250 JAV dolerių per savaitę.

Pasak NYT, „JP Morgan“ atsisakė pasakyti, ar ketina iš aukciono gautas lėšas skirti Ukrainos pabėgėliams, Vakarų vyriausybėms raginant iš konfiskuoto Rusijos turto pardavimo gautas lėšas panaudoti pagalbai Ukrainai.

Gibraltaro teismų tarnybos atstovas NYT sakė, kad ji nuspręs, ką daryti su bet kokiu iš pardavimo gautu pertekliumi, kai bus grąžinta D. Pumpjanskio paskola.

D. Pumpjanskis, kurio grynasis turtas vertinamas daugiau kaip 2 mlrd. dolerių, prieš sankcijas kontroliavo didžiausią Rusijos plieno vamzdžių gamintoją TMK.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: