Solidarumo su Ukraina akcija. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Per 5 dienas nuo karo pradžios į Ukrainą sugrįžo beveik 80 000 tautiečių, kurių dauguma – vyrai. Tai pranešė Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba. „Į Ukrainą atvyksta užsienyje dirbę ar laikinai gyvenę patriotai prisijungti prie ginkluotųjų pajėgų, kitų karinių junginių ir teritorinės gynybos pajėgų.” Vakarinės Ukrainos sienos kontrolės punktai dirba 24 valandas per parą. Patikrinimai ir pralaidumo operacijos yra kiek įmanoma supaprastintos. Tuo tarpu Vakarų pasaulis atsakė į Rusijos agresiją griežtomis sankcijomis.

– Kanada nuo kitos savaitės uždraus Rusijos laivams įplaukti į savo uostus ir teritorinius vandenis.

– JAV paskelbė 12 Rusijos Federacijos nuolatinės atstovybės darbuotojų prie JTО personas non grata, jie turi išvykti iš šalies iki kovo 7 d.

– Kanų kino festivalis šiais metais nusprendė nepriimti oficialios Rusijos delegacijos.

– Užsienio atlikėjai ir muzikos grupės masiškai atšaukia koncertus Rusijoje. Iggy Pop, Brainstorm, Green Day, The Neighborhood, Tommy Genesis, Franz Ferdinand, Apashe, Foals, The Killers, Imagine Dragons jau atšaukė koncertus.

– Nike ir Apple nustojo prekiauti oficialioje internetinėje parduotuvėje Rusijoje.

– Pirmą kartą savo istorijoje Suomija pateikia ginkluotę: 2500 automatinių šautuvų, 150000 šovinių, 1500 vienkartinių RPG ir 70000 maisto rinkinių.

– Švedija karinę pagalbą suteikė pirmą kartą nuo 1939 m. Švedijos vyriausybė Ukrainai perduoda 135 000 davinių, 5 000 šalmų, 5 000 neperšaunamų liemenių ir 5 000 prieštankinių ginklų.

– Norvegija taip pat priėmė išskirtinį sprendimą palaikydama Ukrainą, nutoldama nuo politikos neteikti ginklų kariaujančioms NATO nepriklausančioms šalims. Oslas atsiunčia į Ukrainą 2000 prieštankinių granatsvaidžių. Liuksemburgas taip pat aprūpina Ukrainą prieštankiniais ginklais.

– Neutrali Austrija netrukus atsiųs šalmus, apsaugines liemenes ir degalus.

– Prie antiputiniškos koalicijos jungiasi ir Azija, kuri anksčiau laikėsi atsargios pozicijos. Singapūras įveda apribojimus, apimančius eksporto kontrolę, sankcijas Rusijos bankams, skrydžių nutraukimą.

– Kanada uždraudė visoms finansų įstaigoms atlikti bet kokius sandorius su Rusijos Federacijos centriniu banku. Kanada taip pat paskelbė apie ketinimą sustabdyti naftos importą iš Rusijos.

– Rusijos turtuolių pamėgtas Monakas smogs Rusijos turtingieisiems ir įves identiškas ES apribojimams sankcijas.

– Išaugo valstybių, uždarusių savo oro erdvę Rusijos lėktuvams, skaičius. Dabar prie jų prisijungė Albanija. Be to, Rusija dabar susiduria su masiniu uždarymu ir kelionių jūra apribojimais. Jungtinė Karalystė ieško teisinio sprendimo, kuris neleistų Rusijos laivams įplaukti į Didžiosios Britanijos uostus.

Priminaname, kad vakar, vasario 28d., Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė paraišką dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje. Bulgarija, Estija, Latvija, Lietuva, Čekija, Lenkija, Slovakija ir Slovėnija jau paragino Ukrainą nedelsiant įstoti į ES.

„Tarptautinė anti-Putininė koalicija dirba. Ukrainos diplomatija suteikia patikimą užnugarį mūsų kariuomenei. Su tokiais drąsiais kariais ir tokia plataus masto parama iš pasaulio priversime užpuolikus sustabdyti agresiją. Šlovė Ukrainai!” – pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: