Organizatorių archyvo nuotr.

Daugelis turbūt net neįsivaizduojame dienos be gardžios kavos puodelio iš https://okava.lt/. Kavos skonis – labai individualus dalykas ir kiekvienas renkasi jam priimtiniausią kavos receptą. Puodelyje užpilama kava ne vienam yra nepakeičiama ir net įsigijus kavos aparatą, kai kurie kavos mėgėjai ilgisi to sodraus, plikytos kavos skonio. Lietuvoje dirbantys baristos pastebi, jog juoda kava ir visos jos variacijos vis dar išlieka tarp populiariausių, bet klientai vis daugiau sužino, paragauja ir jau gana dažnai žino, ko tiksliai nori. Kaip pastebi vienos Kaune esančios kavinės barista – įprastą juodą kavą keičia ristretto, espresso, lungo ar americano pavadinimai ir tai kavą gaminančius žmones verčia pasitempti.

Ne mažiau populiarūs yra pieniški kavos gėrimai – cappuccino, latte macchiato ar flat white. Priklausomai nuo pomėgių ar paros laiko, žmonės drąsiai renkasi jiems priimtiniausią kavos ir pieno santykį. O besirūpindami sveikata vis drąsiau teiraujasi apie galimybę užsisakyti kavos be kofeino ar palankesnių pieno alternatyvų – pieno be laktozės bei renkasi iš įvairių augalinių pienų. Į Lietuvą atėjus didiesiems kavos gėrimų restoranams, kavos mylėtojai turi galimybę paragauti pačių įvairiausių kavos receptų. Kavos gardinamos įvairiais sirupais, prieskoniais, šokoladu ir maišomos į gaivius vasariškus kokteilius su gazuotais gėrimais ar ledais. Tačiau viskas, kas atrodo nauja ir neįprasta – kai kuriose šalyse yra vadinama ilgamete tradicija, o kavos gėrimas nėra tik ryto malumas – o tikrų tikriausias ritualas.

Arabiška kava – gausi skonių ir aromatų paletė kiekviename puodelyje

Kai prieš dešimt metų į mūsų šeimos gyvenimą atkeliavo Sirijos pilietis, pirmiausias išskirtinumas buvo matomas virtuvėje. Svečiuojantis pas jį namuose, visuomet būdavo stipriai jaučiamas persimaišęs stiprus prieskonių kvapas – kalendra, cinamonas, kuminas ir kiti ryškūs prieskoniai tikrai skatino skonių receptorius nubusti. Tą patį galime pasakyti ir apie jo ruošiamą kavą. Specialiame nerūdijančio plieno ąsotėlyje kava būdavo verdama apie 15-20 min, gausiai ją skaninant mėgstamais prieskoniais. Kava visuomet labai stipri, turinti daug kofeino ir skonių, todėl serviruojama į mažyčius, vos 10-20 ml talpinančius puodelius. Kaip sakydavo jo mama – puodelio kraštas turi būti toks plonas, kad gerdamas jaustum tik kavos skonį ir nieko daugiau.

Žinoma, šis kavos paruošimo būdas jau yra pakitęs nuo tradicijų, vyraujančių gimtoje šalyje. Ten visas kavos gaminimo procesas – yra savotiškas ritualas, kuris gali trukti nuo 1 iki 2 valandų. Dažniausiai šiose šalyse kavą gamina moterys, jos pačios skrudina pupeles keptuvėje, tiesiog ant namuose esančios viryklės, gausiai gardina cukrumi ir jau minėtais prieskoniais. Tokie kavos ritualai – tai visos šeimos susitelkimo metas. Pirmiausiai yra vaišinami vyriausieji šeimos nariai ir kiekvienas turi išgerti bent po vieną puodelį. Kavos atsisakyti nedera, nes sakoma, kad tai lyg šeimos moterų palaiminimas ir kartų susijungimo metas. „O juk visa galia slypi mūsų šaknyse“ – ne kartą yra pasakojęs mūsų šeimos narys. Tokios pačios arba labai panašios kavos gaminimo tradicijos vyrauja Saudo Arabijoje, Egipte, net Jungtiniuose Arabų Emiratuose. Tad aplankę šias šalis visur gausite panašiais ritualais apipintą tonizuojantį gėrimą. Namuose tokį gėrimą rekomenduojama ruošti su etiopiška ar Papua Naujosios Gvinėjos kava, nes turėdama ypatingų vaisiškų natų, ji padeda plačiai pasklisti ir skonį papildyti naudojamiems prieskoniams.

Kavos tradicijos rodo mūsų protėvių išradingumą ir prisitaikymą

Turbūt esate girdėję apie Airišką kavą, kurios pagrindiniai komponentai – kava, viskis ir riebi grietinėlė. Nors šis gėrimas yra laikomas tradiciniu, jo atsiradimas yra susijęs su to meto aktualijomis. Maždaug 1940 metais, vieno Dublino baro savininkas atrado būdą, kaip vienas gėrimas gali sušalusiems prakeleiviams suteikti energijos, sušildyti ir net atstoti užkandį vienu metu. Ši kava, anot airių, turi būti stipri, paruošta iš daug kofeino turinčios kavos, nes efektas turi būti juntamas iš karto. https://coffeeloft.lt/ asortimente galima rasti įvairių sodraus skonio mišinių, kurių neužgoš viskio ir grietinėlės priedai. Skonį puikiai papildys Kolumbijoje užauginta kava, kuri pati savyje turi klevų sirupo ar salyklo poskonius. Taip pat puikiai tinka iš Pietų Amerikos regionų atkeliavusi kava ar mišiniai su Robustos rūšies kavos pupelėmis. Rūgštelės turinčios kavos šiam kavos receptui nėra pačios tinkamiausios.

Tradicijos slypi ne tik kavos gėrimo paruošime

Dažnai sutinkame įvairių tradicinių kavos gėrimų, kuriuos, kaip jau minėjome, papildo grietinėlė, kondensuotas pienas ar jau minėti prieskoniai. Taip pat žinome, kad mūsų mėgstamas espresso gėrimas taip pat yra tradicijos dalis visų mylimoje Italijoje. Būtent iš šios šalies atkeliavo pirmasis automatinis kavos gaminimo aparatas, o tinkamo espresso receptūra yra aprašyta net enciklopedijose. Italijoje espresso kava yra geriame tiesiai prie baro ir pašnekesys su ją gaminusiu barista yra įprastas kavos ritualas. Bet pats kavos gaminimas dar nėra viskas. Kai kuriose šalyse pačios kavos pupelės yra apdirbamos išskirtiniu būdu, taip joms suteikiant išskirtinį skonį.

Pasaulyje išskirtiniu kavos pupelių apdirbimo būdu garsėja Indonezija. Įvairiose šios šalies regionuose pupelės yra džiovinamos Giling Basah (šlapio lupimo) metodu. Šis metodas išskirtinis tuo, jog nurinktos pupelės yra saulėje džiovinamos žymiai trumpiau nei įprastai. Standartiškai kavos pupelės džiūsta nuo 30 iki 60 dienų, tol kol jose lieka vos 10-12% drėgmės ir tuomet nuo jų yra nuimama luobelė. Tuo tarpu Giling Basah būdu jos yra džiovinamos vos 2-3 dienas, o drėgmės likutis gali siekti 25-35%, kai luobelė yra pašalinama. Daugiausia Lietuvoje parduodama iš Indonezijos Sumatros regiono atvežtos kavos pupelių, kurios būna išdžiovintos ir apdirbtos Giling Basah metodu. Iš visų rūšinių kavos, kurios pasižymi vaisiška rūgštele – ji yra saldžiausia bei universaliausia. Neretai žmonės neskuba rinktis rūšinių kavos pupelių dėl jų ryškau vaisiško skonio, tad Sumatros regiono kava galėtų būti puikia pradžia jaukinantis išskirtinį, kokybiškos kavos malonumą, nes joje dominuoja šilti skoniai – karamelė, rudasis cukus ar kartusis juodas šokoladas.

Kavos ruošimos ritualai – nuo pupelės iki puodelio

Kavos ritualai – tai ne tik kavos virimo būdas. Visos šalys, kuriose kava užima svarbų vaidmenį šeimų tradicijose, šio gėrimo vartojime mato kur kas daugiau nei energijos suteikiančias savybes. Kaip jau minėjome, kavos gaminimo ritualas dažnai tampa šeimos vienybės simboliu ir susiėjimo priežastimi. Taip pat kava jungė žmones, kurie 20 a. gyveno klajoklių gyvenimą, keliavo laivais, raiti ar pėsčiomis žvarbiomis sąlygomis. Galime sakyti, jog ir šiais laikais kava kuria jaukumą ir suveda žmones, tik nereikėtų pamiršti, jog mums ji atrodo savaime suprantama ir įprasta. O kas jei sužinoję daugiau apie pasaulyje vyraujančias tradicijas, į kavą pažiūrėtume kitaip? Kiekvieną kartą užsakydami kavos restorane, atkreipkite dėmesį į meniu siūlomus kavos gėrimų pasirinkimus ir pasinerkite į skonių keliones taip kurdami naujus savo, šeimos ar draugų kavos gėrimo ritualus.

Iš tų šalių, kuriose kava yra auginama taip pat galime pasisemti žinių ne tik apie patį gėrimą, bet ir apie pupelių auginimo būdus bei jų apdirbimą. Rankomis renkamos kavos pupelės bus visuomet ryškesnio skonio, nei pramoniniu būdu nuskintos. Saulėje džiovintos kavos pupelės turės daugiau vaisiškumo ir aromatų, nei džiovintos specialiais įrenginiais. Ir žinoma, taip pat kaip Lietuvių ūkininkai moka auginti mums įprastus produktus su meile ir atsidavimu, kavos plantacijų savininkai taip pat turi skirtingas vertybes ir iki mūsų atneša dalelę savo istorijos ir kavos auginimo ritualo. Todėl prieš perkant masinės gamybos kavą, visuomet pasidomėkite galimybę įsigyti šiek tiek daugiau nei tik energizuojančius kavos miltelius specializuotose parduotuvėse.

Užsakymo Nr. KMC210091

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: