© Linos Fridrikaites nuotr. / KaunoZinios.lt

Kol berniukams ir mergaitėms Rusijoje sueina penkeri metai, beveik nė vienas neturi savo mobiliojo telefono ir jiems neleidžiama naršyti internete ar žaisti išmaniaisiais įrenginiais be suaugusiųjų priežiūros. Saugumo sprendimų kūrėjos ESET užsakyta tarptautinė apklausa „Vaiko ir technologijų evoliucija“ atskleidė tėvų požiūrį į pirmuosius vaiko žingsnius skaitmeniniame pasaulyje JAV, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje ir Rusijoje.

Rusų tėvų atsargumas gerokai skiriasi nuo vakarietiškos tėvystės sampratos. „Tai skiriasi nuo vakarų šalių, kur ženklus procentas vaikų turi prieigą prie technologijų gerokai anksčiau, nei penkiamečiai rusai. Naršymas internete be tėvų priežiūros yra įprastas 6 proc. britų, 8 proc. vokiečių ir 10 proc. amerikiečių vaikų, neturinčių penkerių metų“, – sako ESET IT apsaugos specialistas Ondrej Kubovič.

Tai koreliuoja su kitu apklausos atradimu, kad ne visi tėvai yra laimingi, jog maži vaikai yra apsupti naujausių technologijų nuo ankstyvo amžiaus. Net 96,6 proc. rusų respondentų sutinka (26 proc.) arba visiškai sutinka (70,6 proc.) su teiginiu, kad „vaikai naudoja technologijas ir internetą būdami per jauni“. Tik 3,4 proc. buvo linkę nesutikti su šiuo teiginiu. Kita vertus, vokiečiai pasirodė labiau entuziastingi, kokią rolę jų vaikų gyvenime atlieka naujausios technologijos – su teiginiu sutiko 31,8 proc., o visiškai sutiko 33,5 proc. respondentų.

Dauguma apklausoje dalyvavusių tėvų pripažino, kad jų vaikai turėjo pirmąsias socialinių tinklų paskyras dar prieš jiems sueinant 11 metų, o Rusijoje netgi anksčiau, kur internete socialiai aktyvaus vaiko amžiaus vidurkis tėra 8 metai ir 7 mėnesiai. Įdomu tai, kad dauguma populiarių socialinių tinklų turi ženkliai aukštesnį amžiaus apribojimą paskyros sukūrimui, varijuojantį nuo 13 metų „Facebook“ ar „Twitter“ iki 18 metų rusų „VKontakte“ ar „YouTube“.

„Internetas ir pramogos skaitmeninėje erdvėje gana greitai įtraukia mažus vaikus, ypač jei tėvai jiems neriboja prieigos, ar leidžia naudotis savo įrenginiais. Saugumo specialistai jau ilgą laiką kalba apie vaikams internete kylančius pavojus, kurių pasekmės gali būti skaudžios tiek finansiškai, tiek psichologiškai, tačiau tai yra tėvų pasirinkimas – leisti, drausti, ar padėti pažinti šviesiąją interneto pusę“, – komentuoja ESET saugumo sprendimus platinančios įmonės „Baltimax“ produktų vadovas Deividas Švėgžda.

ESET apklausos rezultatai nurodo, kad britai tėvai yra labiausiai pasirengę saugant savo vaikus kibernetinėje erdvėje. Beveik trys ketvirtadaliai (72,8 proc.) tėvų Jungtinėje Karalystėje tvirtina naudojantys tėvų kontrolės įrankius, kaip „ESET Parental Control“. Tuo tarpu mažiausias dėmesys saugumui skiriamas Vokietijoje, kur tik 33,5 proc. respondentų naudoja panašius sprendimus stebėti, ką jų vaikai veikia internete.

Apklausos buvo atliktos internetu, apklausiant po 1 000 tėvų, turinčių vaikų iki 14 metų, kiekvienoje šalyje. Apklausas vykdė „Google Consumer Surveys“ Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Jungtinėse Valstijose ir „Merku“ Rusijoje 2016 metų sausį.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: