© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Sąjungos aukščiausios teisinės instancijos sprendimas atmesti sutartį dėl transatlantinio dalijimosi vartotojų duomenimis, kuria naudojosi interneto milžinės, tokios kaip “Facebook”, siunčia “stiprų signalą apie fundamentalių teisių apsaugą Europoje”, antradienį pareiškė Vokietijos teisingumo ministras.

“Tie, kad siūlo produktus arba paslaugas ES, privalo laikytis ES duomenų apsaugos teisių – nesvarbu, kur yra (interneto) serveris”, – sakoma ministro Heiko Maaso (Heiko Maso pranešime).

Ši sukrečianti nutartis buvo priimta, kai Europos Teisingumo Teismas išnagrinėjo skundą, kurį pateikė vienas Austrijos teisės studentas ir teisės į privatumą aktyvistas, išsakęs susirūpinimą dėl “Facebook” vartotojų Europoje asmens duomenų siuntimo iš to socialinio tinklo būstinės Airijoje į serverius Jungtinėse Valstijose.

Savo nutartyje, kuri veikiausiai taps skaudžiu smūgiu JAV technologijų bendrovėms, teismas pareiškė, kad 2000 metais Jungtinių Valstijų ir ES sudaryta vadinamoji “saugaus uosto” sutartis neužtikrina pakankamo europiečių asmens duomenų saugumo ir turi būti panaikinta.

H.Maasas sakė, kad ši nutartis taip pat yra “mandatas Europos Komisijai kovoti dėl mūsiškių duomenų apsaugos standartų tarptautiniu lygiu”.

Vartotojų Europoje duomenys privalo “taip pat būti veiksmingai apsaugoti JAV”, pažymėjo ministras ir pridūrė, kad paskelbus šią nutartį turi būti “nedelsiant” pradėtos derybos su Vašingtonu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: