(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Praėjusią savaitę prie Kauno apskrities viršininko administracijos buvo surengtas piketas dėl žemės grąžinimo problemų, kuriame dalyvavo gyventojai iš Prienų, Kaišiadorių, Kauno rajonų ir Birštono bei Kauno miestų.

Apskrities viršininkė Ona Balžekienė pakvietė susirinkusius į posėdžių salę individualiai aptarti kiekvieną atvejį. Vieni piktinosi dėl neatkurtų žemės nuosavybės teisių, kiti dėl Kauno Laisvosios ekonominės zonos (LEZ) teritorijoje iš savininkų išperkamos žemės.

Apskrities viršininkė teigė, jog lankantis pas Prienų rajone ir Birštono mieste gyvenančius žmones, gilinantis į žemės grąžinimo problemas, tenka pastebėti, kad pasitaiko įvairių atvejų. Dažniausios neatkurtos nuosavybės teisės į žemę priežastys yra nuosavybę įrodančių dokumentų trūkumas, vykstantys teisminiai procesai, pretendentų tarpusavio konfliktai ir žemės reformos darbams vykdyti skirtų lėšų trūkumas. Dažnai problemos kyla dėl to, kad giminaičiai jos tiesiog nepasidalina tarpusavyje. Tokiais atvejais reikia atlikti ir taikdario funkciją.

„Jei grąžinti visiems teisėtai norintiems, ne tik Lietuvos neužtektų, bet ir gabalėlį Mėnulio reiktų atsiriekti. Jei tik galėtume padėti šiems žmonėms, iš karto tai padarytume, deja dažniausiai trūksta reikalingų dokumentų, o galutinį sprendimą priima teismas“, – susidariusią situaciją aiškino O.Balžekienė.

Išklausius susirinkusiųjų buvo sutarta organizuoti du atskirus posėdžius dėl probleminių žemės klausimų. Sausio 14 dieną bus kviečiami žemių, patenkančių į Kauno LEZ teritoriją savininkai, mat paskutiniame savo pareiškime jie teigia, nebesutinkantys parduoti žemės, patenkančios į LEZ teritoriją ir prašo priimti atitinkamus sprendimus. Kaip žinia, daugelį metų tebesitęsiantis konfliktas dėl žemių Kauno LEZ teritorijoje apaugęs daugybe problemų.

Sausio 15 dieną numatoma sušaukti Kauno apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamento Prienų rajono skyriaus ekspertų komisijos posėdį, kuriame bus nagrinėjami probleminių žemės grąžinimo atvejų dokumentai ir ar pakanka jų žemės nuosavybės teisėms atkurti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: