Banksy iliustracija

Europos Komisija šiandien paskelbė išsamią informaciją apie savo pasirengimo darbus ir apie nenumatytų atvejų planą, jei per derybas su Jungtine Karalyste pagal 50 straipsnį nebus sudaryta jokio susitarimo.

Pirma, Europos Komisija paskelbė komunikatą, kuriame išdėstyti nenumatytų atvejų veiksmai prioritetinėse srityse, kurių galima būtų imtis, jei su Jungtine Karalyste nepavyktų susitarti.

Antra, Europos Komisijos narių kolegija priėmė dviejų teisės aktų pasiūlymus, kurie iš dalies pakeičia galiojančius ES teisės aktus vizų ir energijos vartojimo efektyvumo srityse atsižvelgiant į Jungtinės Karalystės išstojimą iš ES. Europos Komisija siūlo bevizį režimą į ES Jungtinės Karalystės piliečiams, jeigu Jungtinė Karalystė taip pat užtikrins bevizį  režimą ES piliečiams.

Trečia, paskelbtas pranešimas, kuriame pateikiama išsami informacija apie tai, kaip nuo 2019 m. kovo 29 d. pasikeis kelionių iš ES į JK ir atvirkščiai tvarka, taip pat kas keisis verslui, teikiančiam tokių kelionių paslaugas, jei nebus pasiektas susitarimas, pavyzdžiui, apie patikrinimus kertant sieną ir muitinį tikrinimą, vairuotojo pažymėjimus ir gyvūnų augintinių pasus.

Nors Europos Komisija deda daug pastangų, kad susitarimas būtų pasiektas, ir rūpinasi, kad pirmiausia būtų apsaugoti piliečių interesai, neabejotina, kad Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš ES sukels nemažai trikdžių, pavyzdžiui, verslo tiekimo grandinėse, nesvarbu, ar susitarimas bus pasiektas, ar ne. Nenumatytų atvejų priemonės negali visiškai panaikinti tokių trikdžių poveikio. Jeigu susitarimo pasiekti nepavyks, šie trikdžiai bus dar didesni, todėl būtina kiek įmanoma greičiau jiems pasirengti.

                        

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: