© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vašingtono valstijos universiteto socialinių mokslų docentas Raulis Liévanos atliko tyrimą, ieškodamas santykio tarp oro taršos “karštųjų taškų” ir JAV demografinio gyventojų pasiskirstymo.

Tyrimo rezultatai rodo, kad Lotynų Amerikos šalių pabegėlių kvartalų gyventojai, lyginant su kitomis rasinių mažumų grupėmis, turi net 33% didesnę tikimybę susirgti vėžinėmis ligomis, kurias sukelia oro tarša. Buvo nustatyta, kad daugiausiai tokio užterštumo taškų yra JAV šiaurės rytų pusėje bei Kalifornijoje. Tyrimui atlikti docentas panaudojo geografinės informacijos sistemos ir erdvinės analizės metodus, ir buvo nustatyta, kad didžiausi pavojai laukia tų etninių mažumų, kurios gyvena Portlande, Oregone, Vankuveryje ir Vašingtone.

Tyrimas iliustruoja faktą, kad JAV 1930-1950 metų bėgyje bendruomeninis pasiskirstymas nusistovėjo būtent taip dėl rasinės segregacijos politikos: juodaodžiai, pabegėliai ir kitos etninės mažumos paprastai įsikurdavo tik užmiesčiuose, kuriuose buvo apstu toksinus išskiriančių gamyklų ir pramonės įmonių.

Raulis Liévanos tikisi, kad šis tyrimas suteiks vertingos informacijos regionų planavimo specialistams apie vietines žemės naudojimo sąlygas bei etninių mažumus atstovų teisių gynėjus dėl gresiančių sveikatos problemų gyvenant didėlės teršalų koncentracijos zonose.

“Sužinoję, kad du galimi esminiai faktoriai, prisidedantys prie taršos, yra kalbiniai sugebėjimai ir imigranto statusas, dabar siekiame išaiškinti daugiau klausimų, kurie prisideda prie kaimyninių rajonų gyventojų imuninio pažeidžiamumo”, teigia Raulis Liévanos. “Pavyzdžiui, mes jau žinome, kokiomis kalbomis skleisti informacinius pranešimus apie situaciją, bet yra ir daug kitų mažų žingsnelių, kurie gali turėti didelį poveikį šių mažumų bendruomenių ir apskirtai piliečių sveikatos saugai, taip pat turime reformuoti žemės naudojimą pažeidžiamuose regionuose”.

Taip pat skaitykite: Pakeliui į Europą audringoje jūroje nuskendo 17 migrantų vaikų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: