© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Garsiausia šventykla Sirijos senoviniame Palmyros archeologiniame komplekse buvo susprogdinta, pirmadienį patvirtino Jungtinės Tautos, pateikusios palydovinių nuotraukų, kuriose matoma padaryta žala, džihadistų judėjimui “Islamo valstybė” toliau griaunant tą neįkainojamą pasaulio paveldo paminklą.

Galingas sprogimas senoviniame mieste sustiprino nuogąstavimus, kad džihadistai nusiteikę sunaikinti visus, jų nuomone, neislamiškus paminklus. Praeitą savaitę jie Palmyroje sunaikino mažesnę Baal Šamino šventyklą.

“Galime patvirtinti Belo šventyklos pagrindinio pastato, taip pat šalia jos buvusios kolonų eilės sunaikinimą”, – paskelbė JT mokymų ir tyrimų agentūra UNITAR, pateikusi palydovinių nuotraukų, rodančių padėtį Palmyroje prieš ir po sekmadienį driokstelėjusios sprogimo.

Prieš 2 000 metų pastatyta Belo šventykla buvo visame pasaulyje garsių Palmyros griuvėsių pagrindinis akcentas ir vienas svarbiausių to pasaulio paveldo objekto elementų, kuris, kaip nurodo JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO), pasižymėjo “nepaprasta visuotine verte”.

IS kovotojai užėmė tą miestą, anksčiau kontroliuotą Sirijos režimo pajėgų, šių metų gegužę, o nuo to laiko niokojo Palmyros griuvėsius ir istorinius objektus, kuriuos džihadistai laiko stabmeldiškais. Rugpjūčio pabaigoje jie taip pat nupjovė galvą 82 metų Palmyros senienų priežiūros vadovui.

Ši sunitų grupuotė kaltinama griaunanti paveldo objektus ir pardavinėjanti istorinius artefaktus juodojoje rinkoje, taip pat siekianti tokiu būdu atkreipti dėmesį į savo užmojus įvesti savo kontroliuojamose didžiulėse teritorijose Irake ir Sirijoje itin griežtos formos islamistinį valdymą.

Padėtį Sirijoje stebinti Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija “Syrian Observatory for Human Rights” sekmadienio vakarą pranešė, kad IS kovotojai detonavo sprogmenų prikrautas dėžes ir statines Belo šventykloje, sugriaudami to statinio vidinę dalį.

“Tai buvo pati svarbiausia šventykla turistams ir Palmyros žmonėms. Ten būdavo rengiami festivaliai”, – sakė Palmyros aktyvistas Mohammadas Hassanas al Homsi (Mohamadas Hasanas Homsis).

UNITAR nurodė, kad jos turimos palydovinės nuotraukos išskleidė visas abejones, kad Belo šventykla, statyta nuo 32 metų prieš mūsų erą iki II mūsų eros šimtmečio, o vėliau naudota kaip bažnyčia ir mečetė, buvo sunaikinta sprogimo.

Rugpjūčio 27 dieną padarytoje nuotraukoje matomi stačiakampiai pastatai, apsupti kolonų, pirmadienį padarytoje nuotraukoje matėsi tik kolonos, išlikusios komplekso pakraščiuose.

UNITAR penktadienį taip pat pateikė palydovinių nuotraukų, patvirtinančių Baal Šamino šventyklos sugriovimą, kurį UNESCO įvardijo kaip “karo nusikaltimą”. IS anksčiau buvo paskelbusi nuotraukų, kuriose esą matomas to statinio sunaikinimas.

Sirijos senienų vadovas Maamounas Abdulkarimas (Mamunas Abdulkarimas) sakė, kad Belo šventykla buvo svarbiausias Palmyros objektas.

“Tai vienas geriausių rytietiškojo bei graikų ir romėnų meno derinio pavyzdžių, – aiškino jis. – Kartu su Baalbeko šventykla Libane ji buvo svarbiausia šventykla Artimuosiuose Rytuose. … Jeigu jos sunaikinimas bus patvirtintas, tai bus milžiniška netektis ne vien Sirijai, bet ir visam pasauliui.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: