© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Stambiausias viešojo maitinimo verslo atstovas Lietuvoje bendrovė „Amber Food grupė” paskelbė, kad per 5-erius metus visiškai atsisakys narvuose auginamų vištų kiaušinių – vietoje jų, naudos ant kraiko arba laisvai laikomų paukščių kiaušinius. „Charlie pizza”, „La Crepe”, „Manami“, „Katpėdėlė”, „Carskoje Selo”, „Guacamole“ ir keletą kitų restoranų tinklų valdanti įmonė tokį žingsnį žengia atsižvelgdama į naujausias tendencijas ir augantį klientų sąmoningumą dėl gyvūnų gerovės.

„Pastaraisiais metais pastebime tendenciją – žmonės vis dažniau domisi ne tik maistinėmis patiekalų savybėmis, bet ir gyvūnų laikymo sąlygomis. Ne narvuose laikomų vištų kiaušiniams vis daugiau dėmesio teikia ir didieji šios produkcijos tiekėjai bei prekybininkai. Tuo tarpu viešojo maitinimo įstaigos Lietuvoje dar neskuba persiorientuoti – tikimės, kad „Amber Food“ žingsnis suteiks tam reikiamą impulsą“, – sako „Amber Food“ direktorius Gediminas Balnis.

Ne narvuose laikomų paukščių kiaušiniai įvairiuose restoranų patiekaluose naudoti pradedami jau šiemet, tuo tarpu iki 2023 m. kiaušinių iš narvų bus visai atsisakyta.

UAB „Amber Food grupė” priklauso virš 50 restoranų visoje Lietuvoje. „Turint omenyje, kiek daug kiaušinių sunaudoja visi bendrovei priklausantys restoranai kartu sudėjus, šio sprendimo poveikis vištų gerovės situacijai Lietuvoje iš tiesų milžiniškas. Džiaugiamės, kad įmonės vadovai tą suprato ir prisiėmė atsakomybę už teigiamus pokyčius”, komentavo gyvūnų gerovės aktyvistas, organizacijos „Tušti narvai” atstovas Mykolas Šermukšnis.

Vista 2

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„Amber Food” priklausančios maitinimo įstaigos tapo pirmaisiais tokį sprendimą priėmusiais lietuviškų tinklų restoranais. Pasak M. Šermukšnio, ligi šiol numeriu 3 pažymėtų (t.y. narvuose auginamų vištų sudėtų) kiaušinių Lietuvoje oficialiai atsisakę buvo tik pavieniai restoranai ir užsienio kapitalo greito maisto tinklai Subway bei McDonald’s.

Vištų laikymo būdą ir kiaušinių kilmės šalį pirkėjai gali sužinoti vos pravėrę pakuotę. Pirmasis skaičius ant kiaušinio nurodo, kaip laikomos dedeklės vištos: 1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai; 2 – ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai; 3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai; 0 – ekologiški kiaušiniai. Po skaičiaus esanti raidžių seka nurodo kodą šalies, kurioje yra vištų laikymo vieta. Lietuvoje užaugintų vištų kiaušiniai turi ženklą LT, Latvijoje – LV, Ukrainoje – UA, Lenkijoje – PL ir panašiai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: