Televizijos serialo "Black Sails"kadras

Robertas palengvėjusiai atsidūsta, kad Linkomanijoje jau yra pirmų šešių „Game of Thrones“ sezonų rinkinys. Jis kaip tik vis ruošėsi pradėti žiūrėti šį, draugai kalba, „šustriausią“ serialą istorijoje, kuriame daug išdavysčių, „o dar aktorių grožis…“

Tada akys netikėtai užkliūva už birželio viduryje uploadinto muzikinio albumo “The Getaway“. Ką, nejaugi pepperiai išleido naują albumą?! „Siunčiuosi ir klausau pernakt, net sostakariai palauks!” Panašu, kad septyniolikametis Robertas turės smagią savaitę. Savaitę, kurios ašis yra dykai iš interneto parsisiųsta vaizdo ir muzikos medžiaga.

Bet ar ilgai galės džiaugtis gimnazistas?

Praeityje – Linkomanijos pergalės

Visai neseniai asociacija LATGA Vilniaus apylinkės teismui pateikė ieškinį, kuriame prašoma interneto paslaugų tiekėjų panaikinti priėjimą prie internetinio puslapio linkomanija.net. Tai tikrai ne pirmas kartas, kai bandoma susidoroti su Linkomanija, tačiau pirmas mėginimas tai padaryti „interneto tiekėjų rankomis“. Ne iki galo sėkmingai „užraukti“ Linkomaniją yra mėginęs ir Microsoft‘as, baigęs karą pasirašyta taikos sutartimi. Istorijoje rastume ir kur kas daugiau panašių bandymų.

Visų mėginimų uždaryti Linkomaniją net nesuskaičiuosi. Paprastai didžioji dauguma jų baigdavosi arba status quo, arba trumpalaikiu sankcijų prieš internetinį portalą panaudojimu.

Interneto tiekėjai laukia teismo sprendimo

Į laišką, adresuotą UAB „Init“, UAB „Cgates“ ir AB „Teo LT“, kuriame buvo klausiama, kaip įmonės reaguoja į tokį LATGA prašymą, ir kaip ketintų elgtis, įvykiams pasisukus viena ar kita linkme, atsakė dvi didžiausios šviesolaidžio tinklo tiekėjos: „Teo LT“ ir „Cgates“. Teo ir Omnitel korporatyvinių reikalų vadovės Audronės Mažeikaitės teigimu, blokuojant Linkomaniją ar kitus panašius tinklalapius, susiduriama su dviejų interesų derinimu: galimi vartotojų teisių pažeidimai, kaip ir galimas žodžio laisvės ribojimas. Kadangi interneto tiekėjas nekontroliuoja interneto turinio, jis nėra kompetentingas nuspręsti, kas konkrečioje situacijoje yra teisus. Ponia Mažeikaitė pažymi, kad turiniui blokuoti būtinas teismo sprendimas. Taip pat toks įpareigojimas, anot A. Mažeikaitės, turėtų būti taikomas visiems interneto tiekėjams, nesukuriant diskriminacinės aplinkos.

Panašiai mintis dėstė ir Tomas Burovas, UAB „Cgates“ komercijos departamento vadovas. Pasak pono Burovo, šiuo metu jokios informacijos nei iš teismo, nei iš autorių organizacijų nėra gavę. Situacija būtų vertinama gavus konkrečius teisinius dokumentus, stengiantis suderinti klientų poreikius ir Lietuvos teisinę bazę.

Laisvės perspektyvos

Kol kas Linkomanijai pavykdavo išsukti uodegą dėl painaus teisinio keitimosi duomenimis reglamentavimo. Taip pat įdomu, kad didesnio dėmesio kol kas sulaukdavo būtent šis informacijos dalinimosi portalas, nors panašiu apetitu duomenų keitimuisi jau nemažai metų pasižymi ir pagrindinis Linkomanijos konkurentas torrent.lt

Visgi net nutraukus visų didžiųjų P2P ar kitu panašiu pagrindu veikiančių puslapių veiklą Lietuvoje, vis dar nebus sudėtinga siųstis duomenis (tiesa, jau daugiau globalaus turinio) iš įvairių laisvai prieinamų torrent tipo portalų, kaip kad plačią jų imtį suindeksavusio torrentz.eu

Tiesa, įvedus ir praktiškai pritaikius griežtesnius įstatymus ir pradėjus masiškai sekti ir bausti visus laisvai internautų platinamos, bet autorines teises turinčios informacijos, siurblius, žvelgiant į didesnių užsienio valstybių pavyzdį, greičiausiai galima teigti, kad pavyktų įvaryti baimę siųstis bet kokią piratinę informaciją.

Ir ką tada darys tas jau į studentą išaugęs gimnazistas Robertas, kuriam, truks plyš, reikės perskaityti retai knygynuose sutinkamą Gavelio „Tūlą“ ar iš snobiškumo paskatų perklausyti ir įvertinti naująjį atsikūrusio elektroninės muzikos ansamblio „Gorillaz“ albumą, autorių paprašytą neplatinti Youtube?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: