The Weeknd vaizdo klipo "False Alarm" kadras

Muzikos ir vaizdo sąsaja jau seniai rodosi tiesiog neatsiejama. Tobulėjant technologijoms muzikiniui kūriniui reprezentuoti vaizdo įrašų kūrėjai stengiasi išnaudoti visas galimybes, ir sukurti kažką išskirtinio.

Kartais vaizdo įrašo turinys užgožia pačią dainą. Režisieriai vis dažniau perteikia pagrindinę vaizdo įrašo mintį netiesiogiai, o kad suprastum vaizdo įrašo esmę reikia ne tik pasitelkti interpretavimo meną, bet ir sekti įvykius pasaulyje. Jeigu manėte, kad matėte viską – nuliūdinsime.  Pristatome 10 muzikinių vaizdo klipų, kurie išsiskiria ne tik savo pagrindine idėja, bet ir filmavimo aplinkybėmis, scenarijumi, aktoriais, montažu. Vaizdo įrašų peržiūrų skaičius nėra itin didelis, tačiau tai nublanksta prieš patį vaizdo įrašų scenarijų ir vizualiką.

1. DJ Shadow – Nobody Speak (Feat. Run The Jewels)

DJ Shadow pristatė smegenis sprogdinantį muzikinį vaizdo įrašą dainai “Nobody Speak”. Vaizdo įrašo siužete – tarptautinio politikos elito atstovų susirinkimas. Pasaulio lyderiai pradeda repo kovą vienas prieš kitą, kuris po 90 sekundžių virsta  pasipriešinimu, apimančiu beveik visus dalyvius susitikimų kambaryje. Vaizdo įrašas baigiasi tuo, kad vienas lyderis pasirengęs nusipirkti kolegą su amerikietiška vėliava.”Mes norėjome padaryti teigiamą, gyvybiškai įtikinamą vaizdo įrašą, kuriame geriausiai atsispindėtų politikai rinkimų metu” – teigia DJ Shadow. Vaizdo įrašo režisierius –  Samas Pillingas. Vaizdo klipas  buvo nufilmuotas trijuose skirtinguose pasaulio kraštuose – NewYorke, Londone ir dailės parodų centre “Ukrainos namas” Kijeve.

2. Majedalesa – Hwages

Feminizmas populiarėja visame pasaulyje: Saudo Arabijos grupės Majedalesa daina “Hwages” įspėja JAV apie tai, ką prezidento Trump‘o prezidentavimas reiškia moterims.  Saudo Arabijos menininkas-režisierius-redaktorius Majedas Elasas skandalingai išgarsino savo gimtinę sukūręs vaizdo įrašą, kuriame hidžabais apsirengusios moterys išdrįsta laisvai važinėti į riedlente, žaisti krepšinį, vairuoti , nors tai draudžia jų įstatymas.Vaizdo įrašas sukuria pasaulį, kuriame nepaisant vyrų pastangų kontroliuoti, moterys darys viską, ko nori.Vėliau šis vaizdo įrašas persikelia nuo kritikos apie vyrų elgesį,  į vieną konkretų žmogų: išrinktą Amerikos  prezidentą Trump‘ą.

3. Jamie xx – Gosht

Alikėjas Jamie XX pasidalijo muzikos vaizdo įrašu “Gosh”, paimtu iš puikios albumo ,,In colour“. Vaizdo įraše net 400 jaunuolių nusiaubia Kinijos miesto gatves, kol sugrįžta prie Eifelio bokšto. Šis vaizdo įrašas išsiskiria iš kitų tuo, kad filmuojant jį nebuvo pasitelkta jokių specialiųjų efektų, viskas, ką matome vaizdo įraše  yra tikrovė, o ne montažas. Taip pat visų 400 jaunuolių šukuosenos vaizdo įraše yra vienodos, kirpėjos turėjo įdėti nemažai laiko ir pastangų jas darant. Vaizdo įrašo režisierius – Romain Gavras.

4. Coldplay – Up&Up

2016-tais grupė Coldplay pristatė išskirtinį vaizdo įrašą, kurį sudaro daugybė sluoksninių vaizdinių, o grupės nariai atlieka dainą įvairiose kraštovaizdžiuose ir vietose. Viena iš vaizdo įraše  naudojamų vietų yra Kroatijos kalnų diapazonas ,,Biokovo“ . Tinklalapio “MTV UK” rašytojas teigė, kad vaizdo įrašas yra ,,keistas ir nuostabus visais atžvilgiais” bet tuo pačiu ir ,,stebuklingai įkyrus”. Siužetus ir vaizdo efektus vaizdo įrašui sukūrė Ukrainoje įsikūrusi vizualinių efektų bendrovė “GloriaFX”, kurios vadovai yra Anatolijaus Kuzmieckio ir Max Colt. Grupės ,,Coldplay“ įkūrėjas ir pagrindinis atlikėjas Chrisas Martinas vaizdo įrašą pavadino vienu iš geriausių kada nors sukurtų vaizdo įrašų. Vaizdo įrašo režisieriai – Vania Heymann ir Gal Muggia ,, Coldplay – Up&Up“ muzikinis klipas gavo Grammy apdovanojimą už geriausią muzikos vaizdo įrašą.

5. The Weeknd – False Alarm

Atlikėjo The Weeknd dainos False Alarm vaizdo klipo siužetas – banko apiplėšimas. Vaizdo įrašas įdomus tuo, kad visas veiksmas yra vaizduojamas vieno iš plėšikų akimis. Ši idėja padeda puikiai įsijausti į visą veiksmą, žiūrovui  atrodo, kad pats dalyvauja apiplėšime, šaudo į žmonės, svaido granatas. Vaizdo įrašo pagrindinė įkaitė – Norvegijos modelis Kristine Frøseth. Vaizdo įrašą režisavo rusų kilmės Ilya Naishuller. Prieš prasidedant vaizdo įrašui, kūrėjai įspėja apie grafinio smurto turinį, kuris gali padaryti neigiamą įtaką jautresnės psichikos žiūrovams.

6. Tom Odell – Here I Am

Tom Odell muzikinio vaizdo klipą Here I Am režisavo George Belfield. Šio video pagrindinis herojus – JAV aktorius, režisierius, scenarijų autorius, prodiuseris ir sentimentalių dainų atlikėjas Kevin Spacey. Vaizdo klipo siužetas: Spacey dėvi apelsinų spalvos švarką, kyla laiptais aukštyn. Pasiekęs sekantį aukštą jis randa  berniuką, kuris mėto banknotus žemyn, persisvėręs pro laiptų turėklus. Staiga, tame pačiame aukšte pro jį prabėga vyras, kuris besileisdamas laiptais žemyn pastumia Keviną. Kai herojus pasiekia sekantį aukštą, jis pamato daugybę šviesų, panašu kad bute vyksta vakarėlis. Tačiau į vakarėlio vidų patekti nepavyksta – durys užsitrenkia prieš pat nosį. K. Spacey toliau kyla laiptais aukštyn, o veiksmas monotoniškai kartojasi: tas pats berniukas, tas pats prabėgantis vyras, tas pats vakarėlis. Panašu, kad herojus įstrigo rutinoje, ir niekaip negali ištrūkti.

7. Moby & The Void Pacific Choir – Are You Lost In The World Like Me?

,,Moby” ir “Void Pacific” choras animaciniame vaizdo įraše vaizduoja siaubingą išmaniųjų laikų realybę. Žmonės vaizdo klipe yra priklausomi nuo išmaniųjų telefonų, kompiuterių, ir kitų šiuolaikinių technologijų. Įnikę į išmaniųjų turinį jie nepastebi tikrovės, nemato, kas vyksta aplinkui. Svarbiausias tikslas- viską įamžinti savo išmaniuoju, ignoruoti esamą realybę ir būti pilka mase. Vaizdo įrašas buvo išleistas 2016-tais,jo režisierius, ir animacijos kūrėjas anglas Steve Cutts. Vaizdo įrašas buvo nominuotas filmų ir animacijos kategorijoje  ,,Webby“ apdovanojimuose ir išplėšė pergalę.

8. Little Big – Give me your money (feat. Tommy Cash)

Vaizdo įrašo siužetas ganėtinai neįprastas: estas Tommy  Cach, pakviečiamas aplankyti Rusiją.  Vietoje kelionės į užsienio svečių pamėgtą Raudonąją aikštę Rusijoje, svečią pasitinka tankas, maža, tautiškai apsirengusi moterytė ir, žinoma, gangsteris su raudonais trenigais bei buteliu degtinės rankose. Po šių įvykių vaizdo įrašo siužetas tampa absurdiškas, pvz.: Twerk‘ingas šalia būrio ožkų,  keistai personažų veiksmai saunoje, šiek tiek filmo ,,Greiti ir įsiutę“ prieskonių, o galiausiai – vestuvės.  Režisieriai: Ilya Prusikin, Alina Pasok, Tomas Tammemets.

9. The Avalanches – Because I’m Me

Vaizdo įrašas, skirtas dainai “Because I am Me” pasirodė su senosios mokyklos NY vizualikos elementais.  Vaizdo įrašas atspindi mielo vaiko bandymus atkreipti metro stoties darbuotojos dėmesį į save. Kol vaikas dainuoja dainą, prie jo prisijungia ir atsitiktiniai gatvės šokių šokėjai, bei grupė su įvairiais instrumentais, taip pagyvindami berniuko pasirodymą. Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas NewYork‘o miesto  metro stotyje , režisierius Greg Brunkalla.

10. MeTube: August sings Carmen ‘Habanera

Daug kas praleido faktą, kad 2013-tais pasirodė prie ekranų prikaustantis  vaizdo  klipas MeTube: August sings Carmen ‘Habanera, kurį režisavo Daniel Moshel. Siužetas: žmogus apsuptas konservatyviausių 70-ųjų interjero dizaino detalių: senoviško rašto tapetuose vyrauja Marijos Kallos portretas, kasetinis grotuvas groja ,,Habanera”iš  Bizet operos ,,Carmen“. Pagrindinis veikėjas, tenoras August Schram, santūriai vaidina dainininkę, kol  jo motina jam duoda stiklinę pieno ir sumuštinį. Tuomet sena, surišta ir invalido veržimėlyje sėdinti pianistė, vizualiai sutrikdo visą aplinką. Pagrindiniai veikėjai ir jų nustatymas verčia tikrovės ribas. Kas kontroliuoja – motina ar  sūnus – išlieka nuosekliai dviprasmiška.Kaip ir įvairūs Schramo asmenybės sluoksniai, kameros  filtrai yra virš kadro: Schramas tarsi iš viršaus nuleidžia skirtingą filtrą , po kurio keičiasi aplinka: Schram apsirengęs kaip “Carmen”, apsuptas vyrų su latekso kostiumais; Schram kaip balinta blondinė, stovinti tarp jaunų moterų , kurios vilki kačių kostiumus. Bent jau internete, tapatybės ir kūno įvaizdžiai yra įvairūs. Dėl to “MeTube” tampa fetišo mašina, o ,,namų gamybos“ produkcija tampa profesionaliu muzikos vaizdo įrašu.  

Taip pat skaitykite: TOP 10 Šiaurės šalių muzikos grupių ir atlikėjų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: