Harvey Weinsteinas (kairėje) ir Kventinas Tarantinas

Šeštadienį vykusio neeilinio posėdžio metu kino meno ir mokslo akademijos direktorių tarybą iš organizacijos pašalino seksualine prievarta prieš moteris kaltinamą Harvey Weinsteiną.

Per visą kino studijų gyvavimo amžių buvo vos keletas tokį aukštą lygį ir pasaulinę šlovę filmų industrijoje pasiekusių vadovų.

Vienas galingiausių Holivudo vyrų įkūrė tokias įmones, kaip Miramax ir Weinstein pasauliui pristačiusias visiems gerai žinomus filmus: „Karaliaus kalba“, „Angas ligonis“ ir kt.

2017 m. spalio mėn. „The New York Times“ ir „The New Yorker“ išspausdino pranešimus, kuriuose kelios dešimtys moterų, kurių tarpe tokios garsios aktorės kaip Angelina Jolie ir Gvyneth Paltrow, prodiuserį kaltina dėl seksualinio priekabiavimo, prievartos, žaginimo.

Daugiau nei prieš 20 metų Harvey Weinsteinas jau buvo įsivėlęs į seksualinio priekabiavimo skandalą, tačiau tuo metu žurnalistų bandymai ištirti situaciją buvo nesėkmingi dėl įrodymų trūkumo. Per mažai žmonių norėjo apie tai prabilti viešai, vos keletas leido minėti jų vardus, o prodiuseris ir jo kolegos reikalavo darbuotojus pasirašyti konfidencialumo sutartį, draudžiančią kritikuoti įmonę ar joje dirbančius asmenis, kai tai galėtų pakenkti verslo ar žmogaus reputacijai. Šios nesilaikymas būtų juos būtų privertęs mokėti dideles baudas.

Asia Argento, Italijos aktorė, iki šiol bijojo viešai kalbėti apie prieš ją naudotą seksualinę prievartą, nes tikėjo, kad Harvey Weinsteino įtaka kino pasaulyje sužlugdys jos karjerą, kaip padarė daugeliui žmonių. Jos istorija 20 metų senumo, kitų moterų dar senesnės.

Spalio 5 dieną „The New York Times“ paviešino Jodi Kantor ir Megan Twohey parengtą ataskaitą. Ši patvirtino įtarimus kilusius vienam didžiausių kino prodiuserių Holivude ir buvo lemiama jo atleidimui iš darbo, o kartu net keturių įmonės Weinstein valdybos narių atsistatydinimui.

Tyrimo ataskaitoje buvo 13 moterų pranešimai, kurios laikotarpyje nuo 1999 iki 2015 metų buvo seksualiai išnaudos H. Weinsteino, prieš jas buvo taikyta prievarta. 3 moterys, tarp kurių ir garsi aktorė Lucia Evans, patyrė buvo išprievartautos.

Niujorko policijos departamente saugomas slaptas balso įrašas, kuriame prodiuseris prisipažįstą nepadoriai lietęs modelį Ambra Battilara.

Dar 4 moterys praneša, kad Weinsteinas prieš jas demonstravo savo intymias kūno dalis, tenkino save.

Už jam suteiktus seksualinius malonumus, buvęs prodiuseris žadėdavo sėkmingą karjerą, žinomumą ir pasaulinio lygio šlovę kino industrijoje.

Buvo gauta pranešimų, kuriuose dalis Weistein įmonės darbuotojų teigia žinoję, apie prodiuserio elgesį su moterimis vakarėlių metu ar darbo vietoje. Situacijos neviešino bijodami keršo.

Jie teigia, kad tai nebuvo vienkartinis elgesys trukęs tam tikrą laiko tarpą, tai buvo nuolatinis piktybinis elgesys su moterimis prieš jų valią.

Pirmą kartą duodamas interviu „The New York Time“ buvęs Holivudo prodiuseris stengėsi sušvelninti situaciją iš dalies pripažindamas savo elgesį.

„Aš suprantu, kad tai, kaip elgiausi su kolegomis praeityje, jiems sukėlė daug skausmo, bet aš nuoširdžiai atsiprašau už tai“,- atgailavo Harvey Winsteinas.

Netrukus Sallie Hofmeister, kaltinamojo atstovė spaudai, pranešė, kad jis paneigia visus jam pateiktus kaltinimus dėl seksualinio priekabiavimo, taikytos prievartas ar žaginimo. Taip pat buvęs kino studijos vadovas teigia, kad visos kaltinimus pateikusios moterys veikia išvien prieš jį.

Duodamas interviu žiniasklaidai Harwey Weinsteino brolis Bob Weinsteinas teigė negalįs patikėti tokiu brolio elgesiu su moterimis. Apie tokį režisieriaus elgesį jis net neįtarė.

Skandalui iškilus į viešumą Harwey paliko žmona. Paskutinį kartą Harwey Weinsteinas viešumoje buvo pastebėtas šeštadienį, greta savo dukters namų Los Andžele. Žurnalistams jis pranešė, kad nesijaučia gerai ir jam reikalinga pagalba, tačiau jis kaip ir visi žmonės klysta, todėl tikisi, kad ateityje jam bus suteiktas antras šansas Holivude.

Dabar moterų, pateikusių kaltinius dėl seksualinės prievartos, skaičius išaugo iki 30 ir jų vis daugėja.

Taip pat skaitykite: Aktorius Michaelas Fassbenderis paskelbė apie karjeros pertrauką

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: