Visvaldas Matijošaitis. ELTA Orestas Gurevičius

Kaip praneša visuomeninis portalas LRT.lt ir žurnalistė Rūta Juknevičiūtė, naujienų LRT Tyrimų skyriaus duomenys rodo, kad „Vičiūnų“ grupei priklausanti „Plungės kooperatinė prekyba“ daugiau nei dešimt kartų į Rusiją vežė prekes, kurioms taikomos sankcijos. Jos buvo eksportuojamos į Kaliningrado srityje, Sovetske, esančią gamyklą. Iš Lietuvos vežtos ir prekės bei technologijos, priskiriamos aukšto prioriteto kovos lauko prekėms. 

Pranešama, kad iš Lietuvos į Kaliningradą buvo gabenamos aukšto prioriteto kovos lauko prekėms priskiriami gaminiai bei technologijos. „Vičiūnai“ žurnalistams pripažino, kad tokias prekes į Rusiją vežė, tačiau teigia, kad apie sankcijas nežinojo.

Pažymima, kad maisto produktų iš surimio gamybą vykdanti „Plungės kooperatinė prekyba“ taip pat naudojama ir siekiant įvairia įranga aprūpinti „Vičiūnai-Rus“ gamyklą Sovetske.

Kaip nurodo portalas, Europos Sąjungos (ES), Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), Jungtinės Karalystės bei Japonijos pernai sudarytame prioritetinių kovos lauke randamų prekių sąraše šiuo metu yra 50 prekių. Pažymima, kad šias prekes draudžiama eksportuoti ir gabenti per Rusiją, siekiant riboti agresorės galimybes tobulinti savo kariuomenę.

Socialinio tinklo Facebook nuotr.

LRT tyrimas rodo, kad ši „Vičiūnų grupės“ įmonė pasitelkiama ir eksportui į Rusiją – aprūpinti Kaliningrado srityje, Sovetsko mieste, esančią gamyklą „Vičiūnai-Rus“ įvairia įranga, detalėmis, etiketėmis.

Eksportas į Rusiją iš Lietuvos nestojo ir Rusijai pradėjus karą Ukrainoje. O tarp eksportuot prekių – ir tos, kurios įtrauktos į sankcijas bei priskiriamos kovos lauko prekėms.

KaunoZinios.lt nuotr.

TYRIMAS TRUMPAI:

  • „Vičiūnų grupei“ priklausanti „Plungės kooperatinė prekyba“ į Rusiją bent 11 kartų vežė į sankcijas įtrauktas prekes.
  • Tarp vežtų prekių – ir tos, kurios įtrauktos į aukšto prioriteto kovos lauko prekių sąrašą, pavyzdžiui, guoliai, kuriuos Rusija naudoja tankų gamybai.
  • „Vičiūnų grupė“ pripažįsta vežusi tokias prekes, tačiau tikina apie sankcijas nežinojusi. Esą eksportas nutrauktas vos sužinojus apie ribojimus, pradėtas vidinis tyrimas.
  • Plungės įmonė į Rusiją vežė švedų guolių gamintojos SKF guolius. Nors šis koncernas pats iš Rusijos pasitraukė dar karo pradžioje.
  • „Plungės kooperatinė prekyba“ buvo viena įmonių, dėl kurių eksporto į Rusiją Lietuvą įspėjo Europos Komisija.
  • Tada pranešta apie 2023 metų pirmą pusmetį į trečiąsias šalis vežtas, tačiau Rusijoje atsidūrusias kovos lauko prekes.
  • Rusijoje iki šiol veikia septynios su „Vičiūnų grupe“ susijusios įmonės, o Kazachstane, kuris yra muitų sąjungoje su Rusija, – prekybos bendrovė „Vičiūnai-Kazachstan“.

LRT.lt informacija

ELTA primena, kad „Vičiūnus“ valdanti Matijošaičių šeima nuo karo Ukrainoje pradžios delsia parduoti įmonės gamyklas Rusijoje. Visgi šią savaitę pranešta, kad Rusijos vyriausybinė užsienio investicijų kontrolės komisija leido parduoti akcinę bendrovę „Vičiūnai-Rus“ investuotojui iš Sankt Peterburgo.

Anksčiau taip pat skelbta, jog Sovetske veikiančios įmonės „Vičiūnai-Rus“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Rolanas Ozarinskas ir tiekimo vadovas Edgaras Pečiulis, atstovaudami Rusijos maisto pramonei, praėjusių metų balandį Maskvoje susitiko su Kubos maisto pramonės ministru ir jo atstovais.

Todėl tarp politikų pasigirdo siūlymų „Vičiūnų grupei“ uždrausti dalyvauti viešuosiuose pirkimuose Lietuvoje.

ELTA (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: